Η Φωτεινή Αθερίδου συμμετέχει στη γνωστή κωμωδία – αίνιγμα του Μολιέρου, «Ο Μισάνθρωπος», η οποία ανεβαίνει στο Θέατρο Εμπορικόν σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Λίγο πριν από την πρεμιέρα, ζητήσαμε από την ίδια να μας μιλήσει για …

την παράσταση 

→ Ομολογώ πως η παράστασή μας είναι η πιο όμορφη θεατρική συγκυρία που έχω ζήσει ως τώρα! Δε ξέρω από πού να το ξεκινήσω και το εννοώ … ο Γιάννης Κακλεας, με τον οποίο έχω δουλέψει και στο παρελθόν και του είχα έτσι κι αλλιώς μια βαθιά εκτίμηση, με αυτή την παράσταση και με τις πρόβες που μας έκανε έχει ανέβει στα μάτια μου άλλες εκατό φορές! Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι με αυτή την εμπειρία που έχει στο θέατρο, καταφέρνει και είναι τόσο ανοιχτός, τόσο διαθέσιμος να πάει με τους ηθοποιούς και τους συνεργάτες του χωρίς κολλήματα, χωρίς κλισέ. Η παράσταση μας ρέει. Προέκυψε σε αυτές τις μαγικές πρόβες τόσο αβίαστα, χωρίς λαχάνιασμα και χωρίς αγκομαχητά. Απλά συνέβη! Η αισθητική της, κατά την άποψή μου, είναι τόσο φρέσκια και μοντέρνα χωρίς όμως να ήταν ποτέ αυτοσκοπός! Είναι αστεία, χωρίς “δηθενιές”, αλλά και σκληρή! Έχει αλήθεια, έχει μαγκιά και είναι γνήσια! Είναι το μόνο για το οποίο είμαι σίγουρη! Είμαι πολύ περήφανη που είμαι μέρος αυτού του εγχειρήματος!

τη διαφορετικότητα 

→ Για μένα ο όρος διαφορετικότητα αναφέρεται σε ένα άτομο που αισθάνεται ή είναι κάτι το οποίο δεν είναι η πλειοψηφία. Εγώ αισθάνομαι διαφορετική για εκατομμύρια λόγους! Από την ακοή μου την οποία δε τη λες και σπουδαία, μέχρι και τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τη ζωή γενικότερα. Πολλές φορές νιώθω αυτό που λέμε «μοναξιά»! Και μοναξιά όχι με την έννοια είμαι μόνη μου σπίτι, αληθινή μοναξιά! Επί της ουσίας! Μόνη μέσα στο κεφάλι μου με εμένα και τους άλλους απ’ έξω να μη μπορούν να με καταλάβουν ακριβώς!

την τέχνη

→ Η τέχνη μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση των κοινωνικών στερεοτύπων. Από το να θίξει τα ζητήματα που υπάρχουν! Να σχολιάσει και να πάρει θέση απέναντι σε μια κοινωνία, που λυπάμαι που θα το πω όσο και να κάνουμε ότι τάχα μου κάτι αλλάζει, αλλά είμαστε βαθιά ρατσιστές και συντηρητικοί στην πλειοψηφία μας! Απλώς αισθάνομαι δυστυχώς ότι αυτοί που θα πάνε στο θέατρο δεν είναι ακριβώς αυτοί που πρέπει να αφυπνιστούν.

τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα 

→ Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι πολύ τυχερά που ξέρουν και αντιλαμβάνονται ποια είναι ακόμα κι αν δέχονται ρατσισμό, ακόμα κι αν τα πράγματα μπορεί να είναι πιο δύσκολα για εκείνα, είναι σπουδαίο να ξέρεις ποιος είσαι! Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται όρθιοι! Άγονται και φέρονται από τη ζωή και από την κοινωνία χωρίς να χρειαστεί και ποτέ να βρουν ποιοι είναι! Εύχομαι να προχωρήσουμε και να κάνουμε τα παιδιά μας περήφανα για τους εαυτούς τους! Χωρίς να τους φοράμε στερεότυπα! Εύχομαι ο γιος μου να είναι ό,τι είναι και να μπορεί να μου το πει γεμάτος περηφάνια χωρίς ποτέ να νιώσει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά! Εύχομαι να αγαπηθούμε όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή, να συγχωρήσουμε τους γονείς και τους παππούδες μας, την κοινωνία, τη θρησκεία μας και οτιδήποτε άλλο έχει συντελέσει στο ρατσισμό και να πάμε παρακάτω! Από φόβο υπάρχουν όλα αυτά, αλλά φτάνει πια.

Πληροφορίες παράστασης

Θέατρο Εμπορικόν, Σαρρή 11, Αθήνα 10554

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη 20.00
Πέμπτη 21.00
Παρασκευή 21.00
Σάββατο 18.00 και 21.00
Κυριακή 20.00

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!