Η Ευρώπη θα αναλάβει επιτέλους νομική δράση κατά του ομοφοβικού νόμου της Ουγγαρίας

15/07/2021
από

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να κινήσει νομικές διαδικασίες κατά του νέου αντί-ΛΟΑΤ+ νόμου της Ουγγαρίας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι Βρυξέλλες θα κινήσουν δύο ξεχωριστές διαδικασίες, προβάλλοντας τα νομικά επιχειρήματά του με προειδοποιητική επιστολή και προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει η Ουγγαρία.

Στην πρώτη διαδικασία, η Επιτροπή θα υποστηρίξει ότι οι κανόνες της Βουδαπέστης, οι οποίοι απαγορεύουν την προβολή και προώθηση ΛΟΑΤ+ θεμάτων σε ανηλίκους, παραβιάζουν το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης, καθώς και την οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η Επιτροπή θα υποστηρίξει επίσης ότι, γενικότερα, η νομοθεσία αντιβαίνει στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών και στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στην Politico.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά στον εκδοτικό οίκο Labrisz, τον οποίο μια ουγγρική κυβερνητική υπηρεσία ανάγκασε να αποσύρει ένα από τα παιδικά του βιβλία – προσθέτοντας στη συνέχεια μια ειδική σήμανση- , επειδή αφορά σε «συμπεριφορά που αποκλίνει από τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων». Η Επιτροπή θα υποστηρίξει ότι η απόφαση παραβιάζει την οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Οι Βρυξέλλες θα στείλουν επίσης επιστολή στην Πολωνία, κατηγορώντας τη χώρα “για την έλλειψη συνεργασίας”, σχετικά με αίτημα της Επιτροπής για πιο λεπτομερείς πληροφορίες για τους δήμους και τις περιοχές που δήλωσαν ότι είναι “ζώνες ελεύθερες από την ΛΟΑΤ ιδεολογία”. Η Επιτροπή εξετάζει κατά πόσον μέρη με τέτοιες πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις μπορούν ακόμη να λάβουν πόρους της ΕΕ.
Δες και αυτό!