Η Ευρώπη στέλνει το μήνυμά της: «Η Ένωσή μας πρέπει να είναι ένα ασφαλές μέρος για όλους»

17/05/2022
από
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας & Ιντερφοβίας οι ηγέτες της ΕΕ έστειλαν το δικό τους μήνυμα για τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που τόσο απειλούνται σήμερα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν προχώρησε σε δήλωση για την 17η Μαϊου, ξεκαθαρίζοντας ότι «Η Ένωσή μας πρέπει να είναι ένα ασφαλές μέρος για όλους. Ένα μέρος όπου θα είσαι αυτός που είσαι, ολοκληρωτικά και θα αγαπάς αυτόν που θες. Άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, θα βρίσκομαι πάντα στο πλευρό σας».

Στο ίδιο πνεύμα. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα με αφορμή της σημερινή Ημέρα κατά της ομοφοβίας και τρανσφοβίας: «Η Ευρώπη έχει να κάνει με την συμπερίληψη έναντι των διακρίσεων.Την Ελευθερία πάνω απέναντι του μίσους. Την Ισότητα έναντι της προκατάληψης».

Η Μετσόλα σημείωσε επίσης: «Στην Ευρώπη μας, μπορείτε να ζήσετε όπως θέλετε να ζήσετε και να αγαπήσετε αυτόν που θέλετε να αγαπήσετε» και υπενθύμισε ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι βασικός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων».

Η Διπλωματική Υπηρεσία της ΕΕ εξέδωσε και ανακοίνωση αναδεικνύοντας τόσο τη σημασία της Ημέρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την αξία υπεράσπισής όσων πρεσβεύει ως πλευρά της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

«Η υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων πρέπει να είναι δεδομένη στην εποχή μας. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει. Η εκμετάλλευση άδικων μύθων και φόβων οδηγεί σε διακρίσεις και διώξεις λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανσέξουαλ, ιντερσεξ και queer (LGBTIQ+) ατόμων σε όλο τον κόσμο. Την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, ιντερφοβίας, αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευσή της να σέβεται, να προστατεύει και να εκπληρώνει την πλήρη και ισότιμη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των LGBTIQ+ ατόμων».

Μάλιστα, η Υπηρεσίας της Ένωσης έκανε και ξεχωριστή αναφορά για τις επιπτώσεις του πολέμου στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα: «Οι συνέπειες του πολέμου γίνονται αισθητές σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας, αφήνοντας χώρες και έθνη ερείπια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τις συγκεκριμένες επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει σε ανθρώπους που συχνά ξεχνιούνται στη μεγάλη εικόνα του πολέμου.

Τα τρανς άτομα, ιδιαίτερα οι τρανς γυναίκες, αγωνίζονται να φύγουν από την Ουκρανία. Για τρανς γυναίκες που δεν είχαν αλλάξει τα έγγραφά τους για να αναγνωριστεί το αντίστοιχο φύλο τους, ενδέχεται να υπάγονται σε στρατιωτικό νόμο και να σταματήσουν να ζουν στη χώρα. Επειδή οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις δεν αναγνωρίζονται στην Ουκρανία, οι σύντροφοι στρατιωτικών που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δεν μπορούν να λάβουν κρατική αποζημίωση εάν αυτοί τραυματιστούν ή πεθάνουν στο μέτωπο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Παρά όλες τις προκλήσεις που προκύπτουν, ο δρόμος για τον σεβασμό και την ενσωμάτωση χαράσσεται. Από τον εορτασμό της διαφορετικότητάς μας συνεισφέρουμε σε πιο βιώσιμες και ανθεκτικές δημοκρατίες».

Ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει μάλιστα ότι «πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν σε χώρες όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη ενώ η θανατική ποινή διατηρείται ως νομική τιμωρία για σχέσεις του ίδιου φύλου σε 11 επικράτειες». «Αντιστεκόμαστε στις διακρίσεις, τη βία και τη ρητορική μίσους με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου», υπογραμμίζει ο Μπορέλ στο δικό του ξεχωριστό μήνυμα.
Δες και αυτό!