Το εσθονικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της νομιμοποίησης της ισότητας στον γάμο. Η πρωθυπουργός της χώρας, Kaja Kallas, δήλωσε ότι η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος.
Η κίνηση αυτή έρχεται μόλις δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας φιλελεύθερης κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας, και εννέα χρόνια αφότου η χώρα ψήφισε τη νομιμοποίηση των συμφώνων συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
Τον Απρίλιο, η πρωθυπουργός Kaja Kallas υποσχέθηκε να νομοθετήσει την ισότητα στο γάμο «το συντομότερο δυνατό».
«Είμαι υπερήφανη για τη χώρα μου. Χτίζουμε μια κοινωνία όπου τα δικαιώματα όλων των ατόμων γίνονται σεβαστά και οι άνθρωποι μπορούν να αγαπούν ελεύθερα», δήλωσε την Τρίτη.
It's official: #Estonia has legalised marriage equality. We join other Nordic nations with this historic decision.
I'm proud of my country. We're building a society where everyone’s rights are respected and people can love freely.
The decision will enter into force from 2024. pic.twitter.com/tQJdO70eEo
— Kaja Kallas (@kajakallas) June 20, 2023
«Είμαστε υπερήφανοι που γινόμαστε η πρώτη χώρα της Βαλτικής που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Margus Tsahkna.
https://twitter.com/Tsahkna/status/1671080063083634688?s=20
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο εσθονικό κοινοβούλιο, το Riigikogu, 55 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 34 κατά.
Η στάση της χώρας απέναντι στην ισότητα στο γάμο έχει αλλάξει δραματικά από το 2021, σύμφωνα με το Εσθονικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Κέντρο διαπίστωσε ότι το 53% των Εσθονών υποστηρίζει σήμερα την ισότητα στο γάμο. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πριν από δύο χρόνια και αποτελεί απότομη αύξηση σε σχέση με το 2021, όταν μόλις το 34% των Εσθονών υποστήριζε την ισότητα.
Μιλώντας στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα LRT πριν από μία εβδομάδα, ο πρόεδρος του εσθονικού κοινοβουλίου, Lauri Hussar, αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν αλλαγή στάσης, αλλά υπέδειξε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε.
«Νομίζω ότι η διάθεση έχει αλλάξει επίσης, εξαιτίας αυτού που συνέβη στην Ουκρανία, επειδή ο πόλεμος μας έκανε να δούμε τα πραγματικά προβλήματα αλλά και αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς», είπε.
«Μας ένωσε στο να βοηθήσουμε την Ουκρανία και μας έφερε επίσης πίσω στις ρίζες της φιλελεύθερης δημοκρατίας και, επομένως, νομίζω ότι μας έκανε να σκεφτούμε τι είναι σημαντικό για εμάς ως κοινωνία».
Αναγνώρισε ότι παρέμειναν αντιδράσεις μεταξύ «της εκκλησίας και των συντηρητικών», αλλά αναφέρθηκε σε άλλες χώρες ως παράδειγμα, δηλώνοντας: «Θέλω να επισημάνω ένα πολύ ενδιαφέρον πράγμα, ότι σε κάθε κοινωνία όπου νομιμοποιήθηκε ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, δεν υπήρχαν πλέον ζητήματα, επειδή το θέμα έκλεισε και η κοινωνία προχώρησε μπροστά».