Η Ελβετία είναι η επόμενη χώρα που θα νομιμοποιήσει τους γκέι γάμους

06/12/2020
από

Η Ελβετία έκανε ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προς την ισότητα, αφού το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ ενός νόμου για την έγκριση των γκέι γάμων.

Το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Ελβετίας – ψήφισε υπέρ για να εγκρίνει τη νομοθεσία, ώστε να γίνει πραγματικότητα η ισότητα στον γάμο. Μόνο επτά πολιτικοί απείχαν από την ψηφοφορία.

Είναι μια τεράστια στιγμή για μια χώρα που έχει μείνει πίσω από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης όσον αφορά στα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα.

«Το περιμένουμε εδώ και επτά χρόνια», δήλωσε η Όλγα Μπάρανοβα μέλος της καμπάνιας «Γάμος για όλους» στη Le Temps. «Τα συναισθήματα είναι πολύ δυνατά».

Το νομοσχέδιο εισήχθη για πρώτη φορά από το Πράσινο Κόμμα το 2013 και έκτοτε συζητήθηκαν πολλές εκδόσεις του κειμένου. Ένα από τα κεντρικά ζητήματα ήταν εάν απαιτείται συνταγματική αλλαγή για να πραγματοποιηθεί ή αν αρκεί μια αλλαγή στον νόμο.

Το άρθρο 14 του συντάγματος της Ελβετίας ορίζει ότι «το δικαίωμα γάμου και οικογένειας είναι εγγυημένο». Όσοι τάσσονται υπέρ μιας απλής νομικής αλλαγής υποστήριξαν ότι ήδη το άρθρο αναφέρεται σε γάμους οποιουδήποτε είδους.

Το κοινοβούλιο απέρριψε μια πρόταση που θα απαιτούσε ένα δημοψήφισμα για την ισότητα στον γάμο, το οποίο θα καθυστερούσε ακόμη περισσότερο τον νόμο.

Η υποστήριξη της ισότητας στον γάμο ενισχύθηκε εν μέρει από τα εκλογικά αποτελέσματα των προοδευτικών κομμάτων τον Οκτώβριο.

Εδώ και πολύ καιρό η ελβετική ΛΟΑΤ+ κοινότητα, έπρεπε να περιμένει τη συντηρητική διακυβέρνηση να επιφέρει μια θετική αλλαγή: ο πρώτος νόμος που απαγορεύει τις διακρίσεις ψηφίστηκε μόλις τον Φεβρουάριο.

Δεν είναι όμως το τέλος του δρόμου και η επόμενη μάχη θα αφορά στην πρόσβαση των ΛΟΑΤ+ ζευγαριών σε δωρητές σπέρματος.

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των Ελβετών τάσσεται υπέρ των γκέι γάμων, η συζήτηση σχετικά με τη γονιμοποίηση παραμένει αμφιλεγόμενη και ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο εθνικού δημοψηφίσματος.
Δες και αυτό!