Ελβετία: Άρση των περιορισμών στην αιμοδοσία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

01/11/2023
από
Η Ελβετία τροποποίησε ξανά τα κριτήρια αιμοδοσίας για τα γκέι/bi άτομα, εξαλείφοντας έτσι οποιονδήποτε περιορισμό και μετατρέποντας τα κριτήρια ίσα με αυτά που καλούνται να ακολουθήσουν τα στρέιτ άτομα. 

«Είμαι συγκινημένος που τα καταφέραμε, ειδικά μετά από μια τόσο μεγάλη μάχη», δήλωσε ο Delabays, μέλος του κοινοτικού συμβουλίου στο προάστιο Ecublens της Λωζάνης, ο οποίος εκπροσωπεί το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ελβετίας (FDP).

«Κατά κάποιο τρόπο, νομίζω ότι αυτή είναι μια μικρή σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας που λέει: Την 1η Νοεμβρίου 2023, η Ελβετία επέτρεψε στους ομοφυλόφιλους άνδρες να δώσουν ευκολότερα αίμα».

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Ελβετίας, μια περίοδος αναμονής τεσσάρων μηνών ισχύει για όλα τα άτομα μετά την τελευταία τους σεξουαλική επαφή με ένα νέο σύντροφο – ετεροφυλόφιλο ή ομοφυλόφιλο – ή μια περίοδος αναμονής 12 μηνών εάν έχουν πραγματοποιηθεί σεξουαλικές επαφές με περισσότερους από δύο συντρόφους μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Μέχρι το 2017, τα γκέι/bi άτομα αποκλείονταν συστηματικά από την αιμοδοσία στην Ελβετία, μια πολιτική που χρονολογείται από την έναρξη της επιδημίας του HIV/AIDS τη δεκαετία του 1980.

Έκτοτε, υπήρχε δυνατότητα αιμοδοσίας μόνο εάν είχαν περάσει 12 μήνες από την τελευταία τους επαφή.

«Το κύριο συναίσθημα που έχουμε είναι “επιτέλους”. Επιτέλους μπορούμε να συμμετέχουμε στην κοινωνία με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Gaé Colussi, περιφερειακός υπεύθυνος για το γαλλόφωνο τμήμα της Ελβετίας στον Ροζ Σταυρό (Pink Cross), ο οποίος εκπροσωπεί τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Swiss Transfusion SRC, η οποία διασφαλίζει τον εφοδιασμό της Ελβετίας με αίμα, υπέβαλε αίτημα στις ιατρικές αρχές για την αναθεώρηση των κριτηρίων, με βάση την αξιολόγηση του κινδύνου των σεξουαλικών συμπεριφορών, την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελβετία και στοιχεία από χώρες που έχουν ήδη άρει τους περιορισμούς.

Η SwissMedic, η αρχή που αδειοδοτεί και παρακολουθεί τα θεραπευτικά προϊόντα, συμφώνησε με τις αλλαγές.

«Τα νέα κριτήρια αποκλεισμού καθορίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια ότι είναι όντως η επικίνδυνη συμπεριφορά και όχι μια δεδομένη σεξουαλική ταυτότητα, που αποτελεί τη βάση του αποκλεισμού», ανέφερε η SwissMedic σε ανακοίνωσή της. «Αυτό είναι κάτι που υποστηρίζουμε».

«Είναι μια πραγματικά μικρή χειρονομία που μπορεί να σώσει κάποιον», δήλωσε ο Delabays.
Δες και αυτό!