Η Εκκλησία της Σκωτίας αποφάσισε μέσω ψηφοφορίας ότι θα επιτρέψει τον θρησκευτικό γάμο για ομόφυλα ζευγάρια.

Τη Δευτέρα (23 Μαΐου), η γενική συνέλευση της εκκλησίας, το όργανο λήψης αποφάσεων, ψήφισε με 274 ψήφους υπέρ και 136 κατά να επιτρέψει στους ιερείς και τους διακόνους της να επιλέξουν να τελούν γάμους ομοφυλοφίλων, τερματίζοντας μια απαγόρευση αιώνων.

Η νομοθεσία της εκκλησίας θα επικαιροποιηθεί ώστε να αφαιρεθούν οι αναφορές σε γάμο που πραγματοποιείται μεταξύ άνδρα και γυναίκας και να γίνεται αναφορά σε “μέρη”.

Ορισμένοι ιερείς δήλωσαν μέσα σε λίγα λεπτά από την ψηφοφορία ότι υπέβαλαν αμέσως αίτηση για να εγγραφούν για να τελούν γάμους ομοφυλοφίλων, συμπεριλαμβανομένου του αιδεσιμότατου James Bissett, ιερέα των δοκίμων αεροπόρων της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο αιδεσιμότατος Craig Dobney δήλωσε στην Evening Standard: «Έχω δει τη στενοχώρια όσων έχουν σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου στις κοινότητές μας και δεν μπορούν να παντρευτούν στην εκκλησία του σπιτιού τους, αν και είναι ευσεβείς χριστιανοί».

«Το να παντρευτούν ενώπιον της οικογένειας και της εκκλησίας τους θα σήμαινε τα πάντα γι’ αυτούς, αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν σε θέση να το κάνουν».

Ο πολιτικός γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στη Σκωτία είναι νόμιμος από τον Δεκέμβριο του 2014, όπως και στην υπόλοιπη Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο οι γάμοι από την Εκκλησία της Σκωτίας δεν επιτρέπονταν μέχρι τώρα.

Πολιτικοί, εκκλησιαστικοί ηγέτες και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Σκωτίας επαίνεσαν την εκκλησία για το βήμα αυτό, με τη Ρουθ Ντέιβιντσον, πρώην επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος της Σκωτίας και ανοιχτά ομοφυλόφιλη γυναίκα, να δηλώνει «ενθουσιασμένη» από την απόφαση.

«Χαίρομαι που βλέπω ότι η γενική συνέλευση της Εκκλησίας της Σκωτίας ψήφισε για να μπορούν οι ιερείς να τελούν γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου», δήλωσε.

Η πρώην ηγέτης των Εργατικών της Σκωτίας Kezia Dugdale, πρόσθεσε ότι η απόφαση ήταν «τεράστια είδηση και πρόοδος».

Ενώ η Εκκλησία της Ουαλίας δεν επιτρέπει τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, ψήφισε τον Σεπτέμβριο του 2021 να επιτρέπονται οι «ευλογίες» των ενώσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Η Αγγλικανική Εκκλησία (στην Αγγλία), ωστόσο, έχει μείνει πίσω στη Μεγάλη Βρετανία, χωρίς να αναγνωρίζει τα ομόφυλα ζευγάρια, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Άγγλων Αγγλικανών υποστηρίζει πλέον τον γάμο μεταξύ ομοφύλων.

Στο πλαίσιο της Εκκλησίας της Αγγλίας, τα LGBTQ+ μέλη του κλήρου επιτρέπεται να έχουν σχέσεις, αλλά πρέπει να παραμένουν άγαμα.

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.