Η Ε.Ε. θα αναλάβει επιτέλους νομική δράση κατά της Πολωνίας για τις «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤ» της χώρας, οι οποίες άρχισαν να εμφανίζεται το 2019.

Το Bloomberg Equality αναφέρει ότι «τέσσερα άτομα εξοικειωμένα με το θέμα», που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμα, δήλωσαν ότι η κίνηση θα μπορούσε να ανακοινωθεί επισήμως τον επόμενο μήνα.

Η νομική διαδικασία, γνωστή ως διαδικασία επί παραβάσει, θα οδηγήσει την Ε.Ε. να ενημερώσει την Πολωνία για να διορθώσει το ζήτημα. Εάν δεν το πράξει, η Ε.Ε. θα μπορούσε να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο μπορεί να επιβάλει πρόστιμο.

Ορισμένες πόλεις και περιοχές στην Πολωνία που δήλωσαν «απαλλαγμένες από ΛΟΑΤ» έχουν ήδη χάσει εκατομμύρια χρηματοδοτήσεων από επιχορηγήσεις της Ε.Ε.

Πέρυσι, η νοτιοανατολική περιοχή του Podkarpackie στα Καρπάθια Όρη έχασε 1,65 εκατομμύρια λίρες (2,25 εκατομμύρια δολάρια) για τη χρηματοδότηση έργου της Ε.Ε. για τον πολιτισμό και τη φυσική κληρονομιά, λόγω των απαράδεκτων μέτρων κατά των ΛΟΑΤ+.

Ο Πολωνός ΛΟΑΤ+ ακτιβιστής Bartosz Staszewski είχε δηλώσει τότε ότι η επιχορήγηση, η οποία προοριζόταν να βελτιώσει τη διαδρομή μέσω των Καρπαθίων βουνών, είχε καταστήσει την περιοχή «την πιο ακριβή ζώνη χωρίς ΛΟΑΤ στην Πολωνία.»

Ορισμένες άλλες περιοχές στην Πολωνία έχασαν τις επιχορηγήσεις τους, αφού οι αδελφές-πόλεις τους σε γειτονικές χώρες έκοψαν τη σχέση, ενώ άλλες έχουν δει τα κεφάλαια ανάκτησης της πανδημίας να απειλούνται λόγω του «κινδύνου διάκρισης.»

Οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν επίσης στόχο την Ουγγαρία για τους νόμους κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων, ειδικά για τη νέα νομοθεσία που απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας στους ανηλίκους, τόσο στα σχολεία, όσο και στα μέσα ενημέρωσης.

Οι ηγέτες των 17 χωρών της Ε.Ε. υπέγραψαν μια επιστολή με τον νέο νόμο την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. του τρέχοντος μήνα, δηλώνοντας ότι «υπό το φως των απειλών κατά των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιδίως της αρχής της μη διάκρισης. λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού “, δεσμεύθηκαν να «συνεχίσουν την καταπολέμηση των διακρίσεων έναντι της κοινότητας των ΛΟΑΤ+ προσώπων.»

Λίγες ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte, είπε ότι η Ουγγαρία πρέπει να απελαθεί από την Ε.Ε. εάν αρνηθεί να υποχωρήσει στον νόμο κατά των ΛΟΑΤ ατόμων.