Η νομοθεσία προστατεύει τα δικαιώματα όσων αναζητούν φροντίδα για άμβλωση, αντισύλληψη, σεξουαλική συμπεριφορά, στενές σχέσεις, και επιβεβαίωση φύλου.

Η δήμαρχος της Ουάσιγκτον, Μιούριελ Ελίζαμπεθ Μπάουζερ, έχει αποσπάσει επαίνους για την υπογραφή «του πιο ολοκληρωμένου νομοσχεδίου για τα τρανς άτομα και τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ», σύμφωνα με υποστηρικτές.

Ο νόμος τροποποίησης του Human Rights Sanctuary Act του 2022 (D.C. ACT 24-646) υπογράφηκε στις 21 Νοεμβρίου και προστατεύει το δικαίωμα στη σωματική αυτονομία και όσων αναζητούν φροντίδα για άμβλωση, αντισύλληψη, σεξουαλική συμπεριφορά, στενές σχέσεις, και επιβεβαίωση φύλου.

«Το νομοσχέδιο θα εμποδίσει, επίσης, την κυβέρνηση της Περιφέρειας να συνεργαστεί ή να διευκολύνει έρευνες ή διαδικασίες που προσπαθούν να διώξουν οποιοδήποτε άτομο που επιδιώκει οποιαδήποτε από αυτές τις προστατευμένες πράξεις», αναφέρει ένα δελτίο τύπου για τον νόμο, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν νόμοι κατά των τρανς ατόμων και κατά των αμβλώσεων ενάντια σε ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις Πολιτείες.

 

  Όπως αναφέρει η ακτιβίστρια Έριν Ριντ: «Ούτε αστυνομικοί, ούτε φυλακές, ούτε εντάλματα, ούτε κλητεύσεις, ούτε καν μελάνι στο χαρτί».

Η Ριντ προσθέτει: «Η DC είναι πλέον είναι ένα καταφύγιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ουάσιγκτον ενώνει τώρα το Κονέκτικατ, τη Μασαχουσέτη και την Καλιφόρνια για την προστασία των εσωτερικά εκτοπισμένων τρανς και προσφύγων που κάνουν εκτρώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η νομοθεσία είναι μια τεράστια νίκη μετά την αμφιλεγόμενη ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο του ορόσημου Roe vs Wade τον Ιούνιο που άφησε τα δικαιώματα των αμβλώσεων απροστάτευτα σε εθνικό επίπεδο.

Το μέλος του Συμβουλίου του DC, Μπριάννα Ναντό, μοιράστηκε στο διαδίκτυο ότι συνέταξε και εισήγαγε αυτήν τη νομοθεσία τον Μάιο, προκειμένου να προσφέρει ένα «ασφαλές καταφύγιο για τα νεαρά τρανς άτομα, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που πρέπει να διαφυλάξουν τις οικογένειές τους και όλους τους ανθρώπους που χρειάζονται αναπαραγωγική ελευθερία.»

 «Καθώς βλέπουμε όλο και περισσότερα βασικά δικαιώματα να περιορίζονται από τα συντηρητικά δικαστήρια, το Συμβούλιο της DC επιβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια θα παραμείνει ένα μέρος, όπου οι άνθρωποι μπορούν να αναζητήσουν ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη, και να περιμένουν την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής», πρόσθεσε η Ναντό.

Τον Ιούλιο, ο Γενικός Εισαγγελέας Καρλ Ρασίν και η Διευθύντρια Πολιτικής Κέιτ Βλας δημοσίευσαν μια μαρτυρία για το νομοσχέδιο ενώπιον της Περιφέρειας της Κολούμπια:

«Το Sanctuary Bill και η σχετική εκκρεμούσα νομοθεσία επιδιώκουν να ενισχύσουν τη μακροχρόνια πολιτική της Περιφέρειας για την προστασία των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων λήψης αποφάσεων εγκυμοσύνης, πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη, που επιβεβαιώνει το φύλο, και συμμετοχής σε σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου».

Συνέχισαν περιγράφοντας το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων που θα έφερναν στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους ιατρικούς παρόχους «σαφήνεια και σιγουριά για να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, χωρίς φόβο δίωξης».

Κατέληξαν: «Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ευχαριστεί το Συμβούλιο που συνεχίζει να ηγείται σε αυτά τα ζητήματα και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί σας, καθώς το Sanctuary Bill και άλλοι, προχωρούν στη νομοθετική διαδικασία, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η κοινότητά μας παραμένει μία κοινότητα, όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ασφαλείς και ευπρόσδεκτοι».

Ο νόμος τροποποίησης του Human Rights Sanctuary Act του 2022 σηματοδοτεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης ίσων δικαιωμάτων για ολόκληρη τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα όσον αφορά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την επαρκή θεραπεία στις ΗΠΑ.

Ενώ η νομοθεσία γιορτάζεται, ορισμένοι είναι επιφυλακτικοί ότι το Κογκρέσο θα μπορούσε να παρακάμψει το νομοσχέδιο, καθώς δεν έχει καθοριστεί ως πολιτειακός νόμος.