Η διάγνωση του Fry με καρκίνο του προστάτη μπορεί να σώσει άλλους gay

27/02/2018
από

Σε ένα βίντεο γεμάτο κουράγιο, ο ηθοποιός Stephen Fry αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη και ξεκίνησε θεραπεία.

Ελπίζω ότι έχω μερικά χρόνια ζωής ακόμη σ’ αυτόν τον πλανήτη” είπε ο ηθοποιός σε προσωπικό του βίντεο.

Τους δύο τελευταίους μήνες βρέθηκα σε μία ανεπιθύμητη και απροσδόκητη περιπέτεια” , δήλωσε ο 60χρονος στο twitter προσθέτοντας: Λυπάμαι που δεν αισθανόμουν έτοιμος να μιλήσω γι ‘αυτό μέχρι τώρα, αλλά εδώ εξηγώ το τι συμβαίνει” και ακολουθεί το link του βίντεο.

Στο βίντεο, ο ίδιος αφηγείται ότι είχε επισκεφτεί τον γιατρό του για να κάνει το εμβόλιο της γρίπη τον Δεκέμβριο, αλλά ανακάλυψε ότι είχε μια «επιθετική» μορφή του καρκίνου. Λίγες εβδομάδες αργότερα, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί μέρος του προστάτη και περίπου δώδεκα λεμφαδένες. Ευτυχώς, όπως αναφέρει ο ίδιος, δεν έχει εξαπλωθεί.

Εξ όσων γνωρίζουμε, όλα πήγαν καλά” , εξηγεί, προσθέτοντας ότι οι γιατροί δεν είναι ακόμη 100% σίγουροι, μέχρι να γίνουν και κάποιες ακόμη εξετάσεις.

Είπε ακόμη τα παρακάτω συγκινητικά λόγια: “Ελπίζω ότι έχω μερικά χρόνια ζωής ακόμη σ’ αυτόν τον πλανήτη, γιατί χαίρομαι τη ζωή αυτήν τη στιγμή, κι αυτό είναι μεγάλο πράγμα να μπορεί να το πει κάποιος, και δεν θέλω να μου το πάρουν.

Ο Fry και στο παρελθόν έχει μιλήσει ανοιχτά για ιατρικά ζητήματα, όπως είναι η διπολική διαταραχή αι οι απόπειρες αυτοκτονίας. Τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τον κωμικό Elliott Spencer, ο οποίος τον στήριξε πολύ.

Ενώ πολλοί gay άνδρες είναι άνετοι στο να μοιράζονται τις σεξουαλικές τους περιπέτειες και να συζητούν σχετικά με τις σεξουαλικές μεταδιδόμενες λοιμώξεις, ο καρκίνος παραμένει ταμπού – ειδικά ο καρκίνος του προστάτη, ένας από τους συνηθισμένους τύπους καρκίνου στους άνδρες.

Στην Ελλάδα ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στους άντρες με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες εντοπίσεις, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί ο καρκίνος του προστάτη και του παχέος εντέρου, οι οποίοι παρουσιάζουν σταθερά αυξητικές τάσεις.

Δεν υπάρχουν καθόλου αποδεικτικά στοιχεία, που να συνδέουν το πρωκτικό σεξ με τον καρκίνο του προστάτη, αλλά μία μελέτη από το Μόντρεαλ κατέλειξε, ότι αν είσαι bottom και έχεις περισσότερους από 20 παρτενέρ στη ζωή σου, διατρέχεις διπλάσιο κίνδυνο να νοσήσεις από καρκίνο του προστάτη, συγκριτικά με άνδρες, που δεν έχουν πάει ποτέ με άλλους άνδρες.

Δεν είναι σαφές αν αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες έχουν πιο “επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά” ή αν αυτό οφείλεται στο ότι η πρωκτική επαφή προκαλεί τραύμα στον προστάτη, αναγκάζοντάς τον να παράγει αντιγόνα (PSA).

Αυτό που σίγουρα δε βοηθά καθόλου είναι ότι τα LGBT άτομα αισθάνονται λιγότερο άνετα να επισκεφτούν προληπτικά παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, καθώς είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι υφίστανται διακρίσεις ή δεν ακούγονται. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να έχουν τις οικογένειές τους, ή άλλα συστήματα υποστήριξης κοντά τους, κατά τη διάρκεια παροχής φροντίδας.

Δείτε το βίντεο του μοναδικού Stephen Fry:

Σιδερένιος και περαστικά!!

Η 1η επιστημονική έρευνα για την ομοφοβία & την τρανφοβία στην υγεία για την Ελλάδα
Δες και αυτό!