Η Cate Blanchett ίδρυσε πρόγραμμα για τη συμπερίληψη στην κινηματογραφική βιομηχανία

18/12/2023
από
Η σταρ του Χόλιγουντ Cate Blanchett συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας για να αναδείξει τις ιστορίες που δημιουργούν γυναίκες, τρανς και non-binary άτομα, στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πρωταγωνιστήσει σε αναγνωρισμένες ΛΟΑΤΚΙ+ ταινίες, όπως τα Carol και Tár, εγκαινίασε το Proof of Concept Accelerator Program μαζί με τη συνιδρύτρια της ανεξάρτητης κινηματογραφικής της εταιρείας, Dirty Films, Coco Francini, και τη Dr Stacy L. Smith, η οποία ίδρυσε την Annenberg Inclusion Initiative. Η πρωτοβουλία έχει επίσης λάβει υποστήριξη από το Fund for Creative Equity του Netflix.

Η έμπνευση της Blanchett για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ήρθε όταν η ίδια μπήκε σε ένα κινηματογραφικό πλατό και είδε την έλλειψη ποικιλομορφίας και συμπερίληψης.

«Δεν ήμουν μόνο η μοναδική γυναίκα μπροστά από την κάμερα, ήμουν η μοναδική γυναίκα στο πλατό. Οι ώμοι μου βούλιαξαν. Δεν ήμουν θυμωμένη, ήμουν απογοητευμένη», δήλωσε στο People.

Έτσι, η ηθοποιός ίδρυσε το νέο πρόγραμμα με την ελπίδα να προσφέρει στα επίδοξα περιθωριοποιημένα κινηματογραφιστά, τρία πράγματα που συχνά τους λείπουν: χρήματα, καθοδήγηση και προβολή.

Η Blanchett εξήγησε ότι αν και φαίνεται ότι τα πράγματα «αλλάζουν» στη βιομηχανία του κινηματογράφου, «δεν κινούνται αρκετά γρήγορα».

Περιγράφοντάς το ως ένα «πραγματικά λειτουργικό» έργο που αντιμετωπίζει «τις προκλήσεις που βλέπουμε», η Blanchett πρόσθεσε: «Αυτή η πρωτοβουλία είναι πραγματική συναρπαστική».

Η είδηση έρχεται μετά τα τελευταία βραβεία Όσκαρ (του 2023), και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν, όταν καμία γυναίκα δεν ήταν υποψήφια για την κατηγορία «Καλύτερης Σκηνοθεσίας».

Σύμφωνα με στοιχεία της Annenberg Inclusion Initiative, μόνο το 6% των ταινιών με τα υψηλότερα έσοδα μεταξύ 2007 και 2022 είχαν γυναίκες σκηνοθέτες. Ακόμη πιο σοκαριστικό είναι ότι λιγότερο από το ένα τρίτο όλων των χαρακτήρων – που είχαν διαλόγους – σε αυτές τις ταινίες ήταν κορίτσια, γυναίκες, τρανς ή non-binary άτομα.

«Παρά την επιτυχία ταινιών όπως η Barbie [Greta Gerwig], είναι απίστευτα δύσκολο ένα νέο άτομο να ξεκινήσει το συγγραφικό του έργο. Ιδιαίτερα αυτό που αφηγείται ιστορίες από την οπτική γωνία περιθωριοποιημένων έμφυλων ταυτοτήτων», σημείωσε η Francini.

Έως και οκτώ κινηματογραφιστές θα επιλεχθούν να λάβουν 45.000 ευρώ (39.497 λίρες Αγγλίας) για να δημιουργήσουν ένα proof of concept για την ταινία μεγάλου μήκους ή την τηλεοπτική τους σειρά. Θα έχουν επίσης ατομική καθοδήγηση από ειδικούς της βιομηχανίας.

Για την Blanchett, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτά τα νέα άτομα να μην βλέπουν το έργο τους ως «ρίσκο».

Η ίδια κατέληξε: «Χάνουμε μια τεράστια δημιουργική ευκαιρία με το να μην διαφοροποιούμαστε. Αποδοκιμάζουμε τη δημιουργική απραξία, αποδοκιμάζουμε την οικονομική αδράνεια, και γι’ αυτό θα πρέπει να αποδοκιμάζουμε την έλλειψη συμπερίληψης.

«Η ομοιογένεια σε οποιονδήποτε κλάδο είναι ο θάνατος της προόδου και της καινοτομίας».
Δες και αυτό!