Η αστυνομία συνέλαβε γκέι Τσετσένο πρόσφυγα στο αεροδρόμιο της Μόσχας (βίντεο)

0
273
Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε έναν γκέι Τσετσένο πρόσφυγα κατά την άφιξή του στη Μόσχα, προκαλώντας φόβους ότι μπορεί να φυλακιστεί και να βασανιστεί από αξιωματικούς ασφαλείας στην περιοχή καταγωγής του.

Ο 28χρονος Idris Arsamikov, πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε στην Τσετσενία, λίγες ώρες μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας για να παραστεί στην κηδεία του πατέρα του, σύμφωνα με την ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδα υποστήριξης SK SOS.

Το βίντεο που γυρίστηκε από τον δικηγόρο του Arsamikov και δημοσιεύτηκε στο κανάλι κοινωνικής δικτύωσης Telegram του SK SOS δείχνει έναν αστυνομικό με πολιτικά ρούχα α οδηγεί τον Arsamikov προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο εμφανώς κλονισμένος Arsamikov παραμένει σιωπηλός, καθώς η δικηγόρος του τον προτρέπει να αντισταθεί στην κράτηση.

«Ο άνθρωπος που ήρθε πάρει τον Idris στο Domodedovo δεν παρουσίασε έγγραφα στην τοπική αστυνομία και αρνήθηκε να ενημερώσει τη δικηγόρο του για την κατάσταση του κρατούμενου», έγραψε η SK SOS.

«Πιστεύουμε ότι ο Arsamikov μεταφέρεται τώρα στην Τσετσενία, όπου αντιμετωπίζει θανάσιμο κίνδυνο», πρόσθεσε η ομάδα.

Η ομάδα ακτιβιστών δήλωσε νωρίτερα ότι πιστεύει ότι οι αρχές της Τσετσενίας μπορεί να έχουν στήσει κατηγορίες εναντίον του Arsamikov. Σημείωσε ότι αυτά συμβαίνουν τακτικά εναντίον Τσετσένων ακτιβιστών που θεωρούνται “άπιστοι” στις τοπικές αρχές.

Η SK SOS είπε ότι βοήθησε τον Arsamikov να φύγει από την Τσετσενία το 2018 και να εγκατασταθεί στην Ολλανδία, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας της Τσετσενίας του έκαναν ηλεκτροπληξία σε ένα υπόγειο επειδή είχε σχέση με έναν άλλον άνδρα.

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος κατηγορείται από τις ΗΠΑ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι «κανένας ομοφυλόφιλος» δεν ζει στην περιοχή του.

Την ίδια στιγμή, αξιόπιστες αναφορές έχουν τεκμηριώσει περιπτώσεις που έγιναν γνωστές ως «εκκαθάριση ομοφυλοφίλων» στην Τσετσενία.

Οι αρχές της Τσετσενίας απέρριψαν τις αναφορές, ενώ οι ρωσικές αρχές επανέλαβαν τον ισχυρισμό του Καντίροφ ότι δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στην Τσετσενία.