Ένας γκέι έφηβος έγραψε μια θλιβερή επιστολή ζητώντας από τους γείτονές του να τον σώσουν από τον βίαιο ομοφοβικό πατέρα του, ωθώντας τους να καλέσουν την αστυνομία.

Το πρακτορείο μέσων μαζικής ενημέρωσης της Βραζιλίας, G1 GO, ανέφερε το περιστατικό για τον 14χρονο, που μένει στην πόλη Jataí, στα νότια της πολιτεία Goiás της Βραζιλίας. Ο έφηβος παρακάλεσε τους γείτονές του να τον βοηθήσουν. Έγραψε:

«Έχετε νιώσει ποτέ ότι δεν είστε καλοί για κανέναν; Το νιώθω. Πονάει πολύ εδώ.»

Ο έφηβος πρόσθεσε:

«Δεν αντέχω άλλο πια. Ζω τη μεγαλύτερη απόγνωση της ζωής μου».

Αφού έλαβαν την επιστολή, οι γείτονες είδαν επίσης ότι ο πατέρας χτύπησε τον γιο του και  κάλεσαν στην αστυνομία την ηχογράφηση του βίαιου περιστατικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άντρας ακούστηκε να απειλεί ότι θα «σκοτώσει» τον γιο του.

«Κουράστηκα να στο λέω. Δε σου έχω πει να αλλάξεις;» φώναζε ο πατέρας στον γιο του. «Πρέπει να αλλάξεις. Ξέρεις γιατί; Γιατί αν δεν αλλάξεις, θα σε σκοτώσω. Θα σε ανατινάξω.»

επιστολή
Η επιστολή του παιδιού προς τους γείτονες

Η έρευνα της αστυνομίας

Η αστυνομία έφτασε αργότερα στο σημείο, εντόπισε τον έφηβο και διαπίστωσε ότι είχε εκδορές στο σώμα του. Η Paula Daniela Ruza, εκπρόσωπος της αστυνομίας, δήλωσε ότι ο πατέρας είπε στην αστυνομία ότι «δε με νοιάζει» που ο γιος του είναι γκέι και είπε ότι το περιστατικό συνέβη επειδή έπιασε τον γιο του «να έχει πρόσβαση σε πορνογραφικά βίντεο στο κινητό του».

Ωστόσο, η μητέρα του αγοριού είπε στην αστυνομία ότι γνώριζε την επιθετικότητα του πατέρα απέναντι στον γιο τους, επειδή ο έφηβος «έχει την τάση για ομοφυλοφιλία».

Μία γειτόνισσα δήλωσε στο G1 ότι άκουγε πάντα τον έφηβο να «φωνάζει» και «να ζητάει βοήθεια». Παραδέχθηκε: «Είναι δύσκολο για άτομα που είναι μητέρες να βλέπουν μια κατάσταση σαν αυτή».

Σύμφωνα με τις αναφορές, ο έφηβος μεταφέρθηκε στο σπίτι μιας θείας του και θα υποβληθεί σε συμβουλευτική. Ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό και η αστυνομία συλλέγει πληροφορίες από γείτονες και αναλύει την επιστολή του παιδιού.

Η κατάσταση στη Βραζιλία

Το 2019, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ψήφισε να ποινικοποιήσει τις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤ+ ατόμων, καθιστώντας ομοφοβικά και τρανσφοβικά εγκλήματα νομικά ισοδύναμα με τα ρατσιστικά. Ωστόσο, οι διακρίσεις και η βία κατά των ΛΟΑΤ+ κοινοτήτων της Βραζιλίας είναι ευρέως διαδεδομένες.

Τουλάχιστον 175 τρανς άτομα δολοφονήθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης National Association of Travestis and Transexuals of Brazil (ANTRA). Η ANTRA δήλωσε ότι σημείωσε αύξηση της βίας κατά 29% το 2020 σε σύγκριση με τους 124 θανάτους, που καταγράφηκαν το 2019. Αυτό έκανε το 2020 ένα από τα πιο θανατηφόρα έτη για την τρανς κοινότητα στη Βραζιλία, από τότε που η ομάδα άρχισε να καταγράφει τέτοια περιστατικά.