Ένας επιζών της λεγόμενης «θεραπείας μεταστροφής» εξήγησε πώς η οικογένειά του τον υπέβαλε σε αυτή τη βασανιστική πρακτική.

Ο Blair Anderson, από τη Γλασκώβη, δήλωσε στο Glasgow Live πώς ήταν μόλις 14 ετών, όταν ένα θρησκευόμενο μέλος της οικογένειάς του τον χαρακτήρισε «αποτρόπαιο» όταν έκανε coming out ως ομοφυλόφιλος. Η οικογένειά του, αντί να του προσφέρει αγάπη και υποστήριξη, τον υποχρέωσε σε χρόνια μη σωματικής κακοποίησης.

Blair Anderson
Blair Anderson

«Η ιδέα των περισσότερων ανθρώπων για τη θεραπεία μεταστροφής είναι ως κάτι που γίνεται επίσημα, και μπορεί να πραγματοποιηθεί ίσως σε ιατρικό πλαίσιο, ή σε εκκλησιαστικό καμπ», δήλωσε ο Blair.

«Η εμπειρία μου ήταν διαφορετική, καθώς ήταν οικογενειακή.»

Μεγαλώνοντας σε ένα «αυστηρά» θρησκευόμενο σπίτι, του είπαν ότι το να είσαι ομοφυλόφιλος ήταν αμαρτία.

Όταν έκανε coming out, «μου είπαν ότι δεν ήταν επιλογή και μου δόθηκε τελεσίγραφο – να είμαι γκέι ή να το απαρνηθώ.»

«Τα επόμενα πέντε χρόνια καταπίεσα τη σεξουαλικότητά μου. Δεν μπορούσα να το εξερευνήσω, ούτε να το εκφράσω. Έλεγα ότι ήμουν στρέιτ, έκανα σχέσεις με κορίτσια, και δεν μπορούσα να πω σε κανέναν ότι ήμουν γκέι.» 

Υποβλήθηκε σε «χειραγώγηση, εκφοβισμό, παρενόχληση και απομόνωση», σε διαρκή προσευχή και διδασκαλίες, που μία προς μία είχαν σκοπό να τον απαλλάξουν από την έμφυτη σεξουαλικότητά του.

«Απειλήθηκα. Μου είπαν ότι αν έπρεπε να ασκήσω την ομοφυλοφιλία μου με οποιονδήποτε τρόπο, τα μέλη της οικογένειας θα πέθαιναν ως αποτέλεσμα αυτού. Θα σκοτώνονταν από τον Θεό.»

Ως αποτέλεσμα, η ψυχική του υγεία υπέφερε – αλλά η οικογένειά του τον εμπόδισε να ζητήσει βοήθεια και του απαγόρευσε να πάει οπουδήποτε χωρίς επίβλεψη.

Η ψευτο-θεραπεία μεταστροφής είναι μια μη αναγνωρισμένη πρακτική, που συχνά συγκρίνεται με τα βασανιστήρια και έχει συνδεθεί με υψηλό κίνδυνο κατάθλιψης, αυτοκτονίας και χρήσης ουσιών. Αποτελεί κακοποιητική πρακτική που λαμβάνει χώρα και στην Ελλάδα με σοκαριστικά δεδομένα, ενώ σε πολλές χώρες έχει απαγορευτεί, όπως στη Γερμανία.

Ο Anderson «δραπέτευσε» από την οικογένειά του σε ηλικία 18 ετών. Τώρα, που ζει την αλήθεια του, μίλησε για την εμπειρία του και υποστήριξε μια εθνική εκστρατεία του Ηνωμένου Βασιλείου, για τον τερματισμό της θεραπείας μεταστροφής για πάντα.

Ο πρωθυπουργός Boris Johnson έχει δηλώσει την πρόθεσή του να εισαγάγει απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής. Ωστόσο, οι ακτιβιστικοί κύκλοι παραμένουν επιφυλακτικοί.

Χωρίς πραγματικές λεπτομέρειες για το πώς θα μοιάζει η νομοθεσία, έχουν τεθεί ερωτήματα και έχουν εκφραστεί φόβοι. Σε αυτά περιλαμβάνεται το ενδεχόμενη η απαγόρευση θα στοχεύει όχι μόνο στην άδεια επαγγελματιών υγείας, αλλά και θρησκευτικών και πνευματικών ηγετών.

Σοκαριστικά δεδομένα για τις ψευτο-θεραπείες μεταστροφής στην Ελλάδα