Γκάνα: Πολιτικά πρόσωπα αντιστέκονται στο αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχέδιο

13/03/2024
από
Σημαντικές προσωπικότητες στην Γκάνα εκφράζουν την αντίθεσή τους στο επικίνδυνο αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχέδιο, το οποίο ποινικοποιεί τις κουήρ ταυτότητες.

Την περασμένη εβδομάδα, η Samia Nkrumah, πρώην βουλευτής και πρόεδρος ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος στη Γκάνα, κάλεσε τον πρόεδρο να ασκήσει βέτο στο αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το «βάναυσο, σκληρό και άδικο». Ο πατέρας της Nkrumah, Kwame, είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα στην ιστορία της Αφρικής και της Γκάνας, καθώς ηγήθηκε του κινήματος ανεξαρτησίας και διετέλεσε ο πρώτος πρόεδρος και πρωθυπουργός της χώρας τη δεκαετία του 1950 και του 1960.

Στις 28 Φεβρουαρίου, το κοινοβούλιο της Γκάνας ψήφισε ένα δρακόντειο νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων, καθιστά παράνομο για ένα άτομο να αυτοπροσδιορίζεται ως ΛΟΑΤΚΙ+ και ποινικοποιεί άτομα και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Έκτοτε, εξέχοντα πρόσωπα, όπως η Nkrumah, έχουν παροτρύνει τον Πρόεδρο Nana Akufo Addo να απορρίψει το νομοσχέδιο. Αυτό περιλαμβάνει ένα υπόμνημα του υπουργού Οικονομικών της Γκάνας προς τον πρόεδρο, το οποίο προειδοποιεί για τις καταστροφικές οικονομικές συνέπειες του νομοσχεδίου, εάν αυτό γίνει νόμος.

Ο ισχύων ποινικός νόμος της Γκάνας, που προέρχεται από νόμους της βρετανικής αποικιοκρατικής εποχής, τιμωρεί τις σχέσεις μεταξύ ανδρών με μέγιστη ποινή φυλάκισης τριών ετών. Η πρόσφατη ώθηση για όλο και πιο σκληρή νομοθεσία έχει ήδη συνέπειες για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Γκάνα. Μετά την εισαγωγή του νομοσχεδίου το 2021, 21 κουήρ ακτιβιστές συνελήφθησαν παράνομα και τέθηκαν υπό κράτηση επειδή πραγματοποίησαν συνάντηση για την εκπαίδευση γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα με το επιχείρημα ότι προωθούσαν την ομοφυλοφιλία και ότι η συγκέντρωση αποτελούσε παράνομη συνέλευση.

Την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Γκάνας, στις 6 Μαρτίου (2024), διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τις πρεσβείες της Γκάνας στο Λονδίνο, το Γιοχάνεσμπουργκ και αλλού για να εκφράσουν την παναφρικανική και παγκόσμια αλληλεγγύη ενάντια στο κατάφωρο και επιβλαβές νομοσχέδιο. Ο πρόεδρος Addo δήλωσε σχετικά με το νομοσχέδιο ότι δεν θα επιτρέψει στη χώρα να οπισθοδρομήσει όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Ένα άμεσο βέτο στο νομοσχέδιο, μόλις αυτό φτάσει στο γραφείο του, θα κάνει την υπόσχεση αυτή πραγματικότητα.

Πηγή: HRC
Δες και αυτό!