Γκάνα: Νομοσχέδιο στέλνει στη φυλακή ΛΟΑΤΚ+ άτομα και συμμάχους

29/07/2021
από
Γκάνα, νομοσχέδιο
Κάποια από τα εικοσιένα "ύποπτα" ΛΟΑΤΚ+ άτομα της Γκάνα, που συνελήφθησαν τον Μάιο φεύγουν μετά από δικαστική παρουσία τους τον Ιούνιο.

Οι πολιτικοί της Γκάνας υπέβαλαν σχέδιο νόμου, που καθιστά παράνομο να είναι κάποιο άτομο ΛΟΑΤΚ+ ή να είναι σύμμαχος της ΛΟΑΤΚ+ κοινότητας.

Όσα άτομα κρίνονται ένοχα ως ΛΟΑΤΚ+ άτομα, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Την ίδια στιγμή, όσα άτομα υποστηρίζουν τα ΛΟΑΤΚ+ άτομα, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης δέκα ετών. Ο νόμος στοχοποιεί, επίσης, διαδικτυακές πλατφόρμες και εταιρείες μέσων ενημέρωσης, εάν δημοσιεύουν ή έχουν πληροφορίες, που υποστηρίζουν τα ΛΟΑΤΚ+ άτομα.

Γκάνα, νομοσχέδιο
Κάποια από τα εικοσιένα “ύποπτα” ΛΟΑΤΚ+ άτομα της Γκάνα, που συνελήφθησαν τον Μάιο φεύγουν μετά από δικαστική παρουσία τους τον Ιούνιο.

Οι ομόφυλες σχέσεις είναι ήδη παράνομες στη Γκάνα, με ποινές φυλάκισης έως και τρία χρόνια, σύμφωνα με το ίδρυμα Thomson Reuters.

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένας ονειρεμένος νόμος για τα ομοφοβικά άτομα», δήλωσε στο ίδρυμα ο Danny Bediako της ομάδας Rightify Ghana, μιας ΛΟΑΤΚ+ ομάδας δικαιωμάτων.

«Η κοινότητα είναι σοκαρισμένη από το πόσο ευρύ είναι. Οι άνθρωποι φοβούνται ακόμη και να κυκλοφορήσουν τώρα, και ορισμένα μέλη λένε ότι θα φύγουν από τη χώρα, εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί σε νόμο. Ακόμα και τα άτομα που θέλουν να μας βοηθήσουν θα φοβηθούν», πρόσθεσε.

Οι ποινές θα μπορούσαν να μειωθούν εάν τα ΛΟΑΤΚ+ άτομα που κατηγορούνται αναζητήσουν «θεραπεία», δηλαδή τη λεγόμενη ψευτο-θεραπεία μεταστροφής.

Φαίνεται ότι υπάρχει αρκετή υποστήριξη μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή της χώρας.

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας επιτροπής για την εξέτασή του.

Η χώρα της Δυτικής Αφρικής εξακολουθεί να διατηρεί μια βρετανική απαγόρευση για «σαρκικές γνώσεις ενάντια στην τάξη της φύσης» από την εποχή της αποικιοκρατίας, σημειώνει η Washington Post.

Ακτιβίστριες/στές της Γκάνας κατηγόρησαν τους συντάκτες του νομοσχεδίου, ότι συνεργάζονται με το Παγκόσμιο Συνέδριο των Οικογενειών, μια αμερικανική οργάνωση που διεξάγει διεθνείς προσπάθειες κατά της ισότητας των γάμων και των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων γενικότερα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη οργάνωση είχε πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο στην πρωτεύουσα της Γκάνας πριν από δύο χρόνια.

«Ποινικοποιεί τα πάντα», δήλωσε ο Wendy Isaack, ερευνητής στο Human Rights Watch, στην Post, «από τα άτομα που συνάπτουν ομόφυλες σχέσεις, μέχρι τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς ή ακόμη και ως σύμμαχοι των ΛΟΑΤΚ ατόμων. Οι άνθρωποι είναι τελείως τρομοκρατημένοι.»

Τον Μάιο, οι αρχές συνέλαβαν δεκαέξι γυναίκες και πέντε άνδρες που παρακολουθούσαν εκπαίδευση σχετικά με τη βοήθεια ΛΟΑΤΚ+ ατόμων στη χώρα.

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους ήταν μια 30χρονη λεσβία που είπε ότι κρατήθηκε για τρεις εβδομάδες και έπρεπε να κοιμηθεί στο πάτωμα.

«Είναι δύσκολο να βρω τις λέξεις», είπε στην Post, «εκτός από το ότι φοβάμαι πάρα πάρα πολύ.»

Η γυναίκα είπε ότι δεν ήταν out στην οικογένειά της, αλλά ένιωθε εντάξει να κάνει coming out σε επαγγελματικά ταξίδια μακριά από το σπίτι της στην Άκρα.

«Τώρα, στοχοποιούνται οι άνθρωποι που μας βοηθούν, οι άνθρωποι που μας κρατούν στη ζωή», είπε η γυναίκα. «Φοβάμαι ότι θα πεθάνω.»
Δες και αυτό!