Γκάνα: Αναβλήθηκε η δίκη για την αμφισβήτηση του αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

09/05/2024
από
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γκάνας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι δικηγόροι, που αγωνίζονται για να καταστήσουν παράνομο ένα από τα πιο σκληρά αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχέδια στην Αφρική, πρέπει να τροποποιήσουν τις προτάσεις τους λόγω της προσβλητικής γλώσσας τους και στη συνέχεια ανέβαλε την υπόθεση.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το νομοσχέδιο τον Φεβρουάριο, το οποίο θα εντείνει την καταστολή των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στο δυτικοαφρικανικό έθνος, αλλά ο πρόεδρος της χώρας, Nana Akufo-Addo, καθυστέρησε να το υπογράψει με το γραφείο του να επικαλείται εκκρεμείς προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η απόφαση της επικεφαλής δικαστή Gertrude Torkornoo να αναβάλει την πρώτη ακρόαση της Τετάρτης, σχετικά με τις προκλήσεις, χωρίς να ορίσει νέα ημερομηνία, καθυστερεί περαιτέρω την όποια λύση για ένα νομοσχέδιο που, αν υπογραφεί σε νόμο, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ΛΟΑΤΚΙ+ ζωές αλλά και τη χρηματοδότηση μιας χώρας που αντιμετωπίζει οικονομική κρίση.

Το γκέι σεξ τιμωρείται ήδη με φυλάκιση έως και τριών ετών στη Γκάνα. Εάν το νομοσχέδιο τεθεί σε ισχύ, θα επιμηκύνει την ποινή και θα εντείνει την καταστολή των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων και όσων κατηγορούνται ότι προωθούν «μειονοτικές σεξουαλικές και έμφυλες ταυτότητες», σύμφωνα με το Reuters.  

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch, έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι ο συγκεκριμένος νόμος μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, τα οποία ήδη βιώνουν διαφορετικές μορφές διακρίσεων. Για αυτό, παροτρύνουν τον πρόεδρο της χώρας να ασκήσει βέτο.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου πιέζουν για τη θέσπισή του παρά την προειδοποίηση του υπουργείου Οικονομικών ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να εκτροχιάσει ένα πακέτο δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Amanda Odoi και ο Richard Sky, αμφότεροι δικηγόροι, κατέθεσαν ξεχωριστές προσφυγές κατά του νομοσχεδίου, επιδιώκοντας να το κηρύξουν παράνομο και να εμποδίσουν τον πρόεδρο από το να το υπογράψει.

Ο δικαστής δήλωσε ότι οι ενάγοντες και οι δικηγόροι έπρεπε να τροποποιήσουν τις προτάσεις τους και να αφαιρέσουν «ακατάλληλες, άκομψες εκφράσεις» προκειμένου να είναι ευγενικοί.

Οι τροπολογίες πρέπει να κατατεθούν έως τις 17 Μαΐου, είπε πριν διακόψει τη συνεδρίαση. Την ίδια στιγμή, ο Γενικός Εισαγγελέας και Υπουργός Δικαιοσύνης Godfred Yeboa Dame δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ακρόαση ότι είναι ικανοποιημένος από τη διαδικασία.
Δες και αυτό!