Γιατί ενοχλεί τόσο η εκπομπή του Φώτη Σεργουλόπουλου;

Σε μια αυστηρή δήλωση προχώρησε ο Φώτης Σεργουλόπουλος, καταγγέλλοντας τις πρόσφατες αναφορές σε βάρος του, τις οποίες χαρακτήρισε ως «αυθαίρετες, ατεκμηρίωτες και συκοφαντικές».

Αφορμή, οι πρόσφατες δηλώσεις του Αντώνη Πρέκα που έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή του OPEN “Πρωινό ΣουΣου” και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στον γνωστό παρουσιαστή.

«Ο κύριος Σεργουλόπουλος πολύ καλά κάνει και δεν κοιτάει τα νούμερα τηλεθέασης από τη στιγμή που θεωρεί ότι έχει τον γάιδαρό του δεμένο στη δημόσια τηλεόραση. Δεν ξέρω αν έχουμε μια πολιτική αλλαγή, αν θα συνεχίσει να έχει εκπομπή στη δημόσια τηλεόραση», είχε αναφέρει ο Αντώνης Πρέκας.

«Η θέση και η παρουσία μου στη δημόσια τηλεόραση είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας, επίπονης εργασίας, αδιάλειπτης αφοσίωσης και αξιολόγησης αποκλειστικά βάσει αντικειμενικών και αξιοκρατικών κριτηρίων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Φώτης Σεργουλόπουλος, διαψεύδοντας κάθε υπόνοια περί πολιτικών παρεμβάσεων ή εξωθεσμικής υποστήριξης στη διαδρομή του.

Ο παρουσιαστής κατέληξε δηλώνοντας ότι καταδικάζει απερίφραστα τη διασπορά αβάσιμων και δυσφημιστικών σχολίων εις βάρος του και ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ικανοποίηση της ηθικής του βλάβης, προσφεύγοντας ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος ασχολείται με την εκπομπή (Πρωίαν σε Είδον) του Σεργουλόπουλου εμμένοντας -ιδιαιτέρως- στα νούμερα τηλεθέασής του. Αν και δεν σκαμπάζω πολλά από τηλεόραση, αντιλαμβάνομαι ότι για πολλούς στον χώρο τα υψηλά νούμερα είναι ο αυτοσκοπός κάθε τηλεοπτικής εκπομπής. Και ίσως γι΄αυτό να «ενοχλήθηκαν» τόσο από τη πρόσφατη δήλωση του παρουσιαστή, ότι «δεν κοιτάζει τα νούμερα τηλεθέασης». Ίσως, όμως, αυτό να είναι και το πρόβλημα.

Γιατί, αν με ρωτάτε, αυτή η εμμονή των εκπομπών και των συντελεστών της με την τηλεθέαση και τα νούμερα της, υπαγορεύουν πολλές φορές την προβολή κακοποιητικών προγραμμάτων. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη διαχείριση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Τον τελευταίο χρόνο σχεδόν όλες οι εκπομπές που παίζονται την ίδια ώρα με αυτή του Σεργουλόπουλου – και που υπακούουν στον «νόμο της τηλεθέασης» – φιλοξένησαν κακοποιητικά ρεπορτάζ για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, στήνοντας λαϊκά δικαστήρια και μεταφέροντας ψευδείς ειδήσεις. Κι όλα αυτά γιατί πουλάνε.

Αντιθέτως, η εκπομπή του Φώτη Σεργουλόπουλου αποτέλεσε και αποτελεί ένα safe space, στο οποίο η (υψηλή σε τηλεθέαση) κακοποίηση δεν έχει θέση, κάνοντας πολλά από εμάς να αισθανόμαστε ασφαλή (μεγάλο πράγμα να παρακολουθείς ένα πρόγραμμα και να ξέρεις ότι δεν θα ακούσεις κάτι άσχημο γι΄αυτό που είσαι).

Τόσα χρόνια που δουλεύω σε αυτό το περιοδικό έχω καταλάβει πως το να μιλάς δημόσια για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, για δικαιώματα και για ζητήματα διαφορετικότητας δεν είναι κάτι εύκολο. Γιατί, αυτομάτως, φέρνει απέναντί σου το βαθύ συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Και δεν τολμώ να φανταστώ πόσο πιο δύσκολο είναι όταν αυτό προσπαθείς να το κάνεις σε ένα μέσο, όπως η τηλεόραση και σε ένα κανάλι, όπως η ΕΡΤ.

Από τη δική μου, λοιπόν, σκοπιά, ευτυχώς που υπάρχουν άτομα και εκπομπές που δεν κοιτάζουν τα νούμερα της τηλεθέασης και συνεχίζουν να προβάλλονται. Γιατί αν τα κοίταζαν ίσως να μην έβρισκα κάτι που θα μπορούσα να παρακολουθήσω στην τηλεόραση χωρίς να φοβάμαι για την επόμενη φοβική βλακεία που θα ακουστεί.

Ίσως και γι΄αυτό τελικά να ενοχλεί τόσο και η εκπομπή του Φώτη!

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!