Γιατί είναι σημαντικό να ακουστεί σήμερα η φωνή της Κλυταιμνήστρας;

125
Οι συντελεστές στην παράστασης, που παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ελευσίνα, δίνουν τις δικές τους απαντήσεις. 

Με αφετηρία μια γυναικεία τραγική φιγούρα, εννέα άτομα από το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Νορβηγία και τις Φιλιππίνες ενώνουν τις φωνές τους και στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας.

Και οι εννέα συμμετέχουν στην παράσταση “Κλυταιμνήστρα” της σπουδαίας φλαμανδικής ομάδας tg STAN, η οποία ταξιδεύει μέχρι την Ελευσίνα – γενέτειρα του Αισχύλου – για να αμφισβητήσει τις σύγχρονες έμφυλες ταυτότητες, τον μισογυνισμό και την τοξική αρρενωπότητα και να δώσει φωνή στις θηλυκότητες και στα queer άτομα που βάλλονται απ΄αυτή.

Κέρδισε διπλές προσκλήσεις Διαγωνισμός

Η Κλυταιμνήστρα των tg Stan προβάλλει εμφατικά ένα σημαντικό παράδοξο· οι γυναίκες που κατά την αρχαιότητα σιώπησαν στον πραγματικό κόσμο, κέρδισαν μια δημόσια λειτουργία στα έργα των μεγάλων τραγικών: την ελευθερία να βάζουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τα κίνητρά τους σε λέξεις.

Η “Κλυταιμνήστρα” έρχεται στις 23 και 24 Ιουλίου από την ομάδα tg STAN

Οι Έλληνες ηθοποιοί Μαρία Σκουλά, Αντώνης Αντωνόπουλος και Ελένη Μολέσκη, οι Βέλγοι Sara Haeck και Stijn Van Opstal, οι δυο χορευτές, Synne Elve Enoksen από τη Νορβηγία και Joshua Serafin από τις Φιλιππίνες, ο ενδυματολόγος Rachid Lachir και η ίδια η Jolente De Keersmaeker, ιδρυτικό μέλος της ομάδας και ένα από τα “τρομερά κορίτσια” των ευρωπαϊκών παραστατικών τεχνών, ο καθένας από τη δική του οπτική, για τη σημασία αυτής της παράστασης, που θέτει στο επίκεντρο το κρίσιμο πρόσωπο της Κλυταιμνήστρας.