Η Ελευσίνα δεν κρατάει πια μυστικά | Υπάρχει ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στο Θριάσιο Πεδίο!

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η ετήσια γιορτή αφιερωμένη στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα!
Η Cultterra είναι μια ομάδα νέων με όραμα για την πόλη της Ελευσίνας. Συγκροτήθηκε το 2019 με την υποστήριξη, την προσφερόμενη κατάρτιση και τη δικτύωση της 2023 Έλευσις Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και δημιούργησε έναν καινούριο «χώρο» για να ακουστούν οι φωνές των νέων στην πόλη. Έναν κοινό χώρο προβληματισμού και διεκδίκησης, ανταλλαγής απόψεων και ιδεών από και για τα νέα άτομα της περιοχής.

Για την Cultterra, τα ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Αφορούν το δικαίωμα της αποδοχής, της ασφάλειας, της ισότητας και της διασφάλισης των ατόμων στην ελευθερία να αγαπούν και να εκφράζονται αυθεντικά. Η υποστήριξη της ομάδα απέναντι στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ δεν είναι μόνο ζήτημα δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προάγει το συναίσθημα ενσυναίσθησης.

Η εσωτερική ανάγκη της ομάδας είναι να σπάσει τα ταμπού, τις ταμπέλες και τα στερεότυπα. Στοχεύοντας στο να ακουστούν οι φωνές των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων του Θριασίου Πεδίου, μιας μικρής περιοχής που δυστυχώς αναγκαστικά οδηγεί τα άτομα της κοινότητας στο να κρύβουν τα εαυτά τους και την σεξουαλικότητά τους, έδωσε θάρρος στην δημιουργία μιας πρώτης και ανοιχτής προς το κοινό εκδήλωσης, η οποία κάθε χρόνο εξελίσσεται και έχει αποκτήσει μια μόνιμη βάση στο χώρου του πολιτισμού της Ελευσίνας.

Από το 2022, η Cultterra έχει καταφέρει να υλοποιήσει, με μεγάλη επιτυχία, εκδηλώσεις για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα του Θριασίου Πεδίου. Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων ήταν ποικιλόμορφο, καθώς είχαν ως επι το πλείστον καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Αναδείχθηκαν, δηλαδή, τα ΛΟΑΤΚΙ+ καλλιτεχνά της τοπικής κοινότητας και άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση στο διαρκές ερώτημα: “Υπάρχει ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στο Θριάσιο Πεδίο;”.

Με πολύ μεγάλη προσπάθεια και επιμονή δόθηκε απάντηση σε αυτό το συνεχές ερώτημα. Και η απάντηση είναι πως…ναι υπάρχει! Και η Cultterra είναι εδώ για να το επιβεβαιώσει και ενισχύσει την ανάδειξη αυτής της κοινότητας, που βρισκόταν στο σκοτάδι για πάρα πολλά χρόνια. Είναι σημαντικό, και πρέπει να αναφερθεί, ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που συνέβη ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ εκδήλωση στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, αυτή η συλλογική δράση ενισχύεται και από την δικτύωση με οργανισμούς της Αθήνας ή και του εξωτερικού για την πιο σωστή ενημέρωση και ορατότητα.

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η ετήσια γιορτή αφιερωμένη στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα!

Αυτή την χρονιά, η εκδήλωση θα διαμορφωθεί με πολύχρωμες δράσεις από τοπικούς καλλιτέχνες, δημιουργικά εργαστήρια και συζητήσεις ενημέρωσης από ειδικούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ψυχική υγεία. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει ένα ζωντανό καλλιτεχνικό act δημιουργίας πορτρέτων και ένα photoshoot corner, για τις δικές σας μοναδικές πολύχρωμες φωτογραφίες. Προς το τέλος θα γιορτάσουμε όλα μαζί, χορεύοντας στο ρυθμό της μουσικής!

Artwork: Auguste Kanakis

Στην αφίσα απεικονίζεται ο Αντίνοος. Ο Αντίνοος ήταν ο ερωμένος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού. Μετά το θάνατο του Αντίνοου, σε ατύχημα στο Νείλο, ο Αδριανός τον θεοποίησε και ζήτησε να δημιουργηθούν αγάλματα του ερωμένου του σε όλη την αυτοκρατορία. Σήμερα τα αμέτρητα σωζόμενα αγάλματα του Αντίνοου μαρτυρούν αυτή τους την σχέση. Στο Αρχαιολογικό μουσείο της Ελευσίνας, ξεχωρίζει ένα άγαλμα του Αντίνοου.

Ο Αντίνοος στην αφίσα δείχνει να τραβάει τον μανδύα του με το δεξί του χέρι, ανακαλύπτοντας έτσι όσα είναι κρυφά. Στο γυμνό του στήθος διαβάζουμε τον τίτλο “Η Ελευσίνα δεν κρατά πια μυστικά”.

Παρόμοια, η Cultterra φανερώνει και αναδεικνύει τις φωνές των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων του Θριασίου Πεδίου. Μιας κοινότητας που επί χρόνια ήταν κρυμμένη και στο σκοτάδι, λόγω της απομόνωσης που ένιωθαν τα άτομα, βρίσκοντας ως σωσίβιο ασφαλείας την Αθήνα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
18:00 Πόρτες ανοίγουν

Πικ-νικ στον κήπο: Μοιραζόμαστε ιστορίες.
Το στόλιζεις το cupcake σου;
Εργαστήριο μεταξοτυπίας (Φέρε το δικό σου μπλουζάκι)
Pride Photoshoot Corner
Queer Space Athens
Antivirus Magazine
Orlando LGBT
Γραμμή 11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ

+ more TBA

19:00 Ανοιχτή συζήτηση:

“Η σημειωτική και νομική αναδρομή του «γάμου» μέχρι τον νόμο 5089/2024 για τα ομόφυλα ζευγάρια.” από τον Διονύση Αντωνόπουλο.

“Ψυχική υγεία και κουήρ κοινότητες” από το Orlando LGBT και τη Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης “11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ”

20:30 Light your FIRE

Επιμέλεια μουσικής από angelchrisx, ζωντανή δράση: Paint your beauty από Efroarts

Παράλληλες δράσεις στον σταθμό: “Φωνές της Ελευσίνας”, Εκπομπή «Ροκ Μυστήρια»
από Δάφνη & Γιώργο

Πληροφορίες

Παρασκευή 12/07, 18:00 – 22:00, Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός, Ελευσίνα

H εκδήλωση στο FB
Δες και αυτό!