Πόσο έχει βελτιωθεί η καθημερινότητα των ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην εργασία ή στην εύρεση αυτής;
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εταιρείες επιλέγουν να επενδύσουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, συχνά κάνοντας επίκληση στη συμπεριληπτικότητά τους και στην έμφαση που δίνουν στη διαφορετικότητα. “Πολύχρωμες” και συμπεριληπτικές διαφημίσεις, αγγελίες εργασίας γραμμένες με ουδέτερες ως προς το φύλο τρόπο, ομιλίες και συνέδρια για τη συμπεριληπτικότητα, χορηγίες και συνεργασίες με ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις και φορείς, είναι κάποια από τα πράγματα που δειλά-δειλά κάποιες εταιρείες επιλέγουν να κάνουν για να δείξουν τη στήριξή τους προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Πόσο όμως πραγματικά έχει βελτιωθεί η καθημερινότητα των ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην εργασία ή στην εύρεση αυτής; Εξακολουθούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να βιώνουν διακρίσεις και αποκλεισμούς παρά τις προσπάθειες πολλών εταιρειών να τα συμπεριλάβουν; Τι γίνεται στις περιπτώσεις μικρότερων εταιρειών και επιχειρήσεων;
Μέσα από το βίντεο “ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα & εργασία: Αποκλεισμοί και Διακρίσεις” του έργου LGBTQI+ Voice Up: Project Greece, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα απαντούν παρουσιάζοντας τη δική τους πραγματικότητα αναφορικά με τις διακρίσεις που βιώνουν στον χώρο εργασίας.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην εύρεση εργασίας, αλλά και κατά την εργασία τους αναδεικνύουν, τόσο ο Νικόλας Μαλανδράκης, LGBTQI+ Marketing Manager και Υπεύθυνος Επικοινωνίας του έργου, αναφερόμενος στις υποσυνείδητες προκαταλήψεις που έχουν αρκετοί εργοδότες, όσο και @ Συνδιαχειρηστ@ της Oμάδας ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης, Τζωρτζ Κουνάνης, που τονίζει ότι η συμπεριληπτικότητα των εταιρειών δε θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στο ΛΟΑΤΚΙ+ φάσμα, αλλά και σε άλλες ταυτότητες, όπως επίσης και την αναγκαιότητα των εταιρειών να σέβονται εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων καθολικά.
Ακόμη, η κωμικός Χριστίνα Βούλγαρη, μοιράζεται μαζί μας ένα περιστατικό διάκρισης που της έχει συμβεί λόγω των πολλαπλών ταυτοτήτων που η ίδια φέρει, ενώ ο εικαστικός και μουσικός Ναθαναήλ Λιναρδής αναλύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα τόσο στην αναζήτηση, όσο και στην ίδια την εργασία, αναφέροντας τρανσφοβικά περιστατικά που ο ίδιος έχει βιώσει στην αγορά εργασίας.
Η Άννα Κουρουπού, Διευθύντρια του Red Umbrella Athens, μας μιλάει για τη σεξεργασία, τους περιορισμούς άσκησης του συγκεκριμένου επαγγέλματος, όπως και τα κενά του νομοθετικού πλαισίου που-υποτίθεται- προστατεύει τα άτομα που εργάζονται σε αυτήν. Παράλληλα, η Υπεύθυνη Διεκδίκησης και Επικοινωνίας της Θετικής Φωνής, Ελίζα Γκορόγια, μας μιλάει για τις διακρίσεις που βιώνουν τα άτομα που ζουν με τον ιό του HIV στην εργασία, αναφέροντάς μας συγκεκριμένα παραδείγματα περιστατικών, τα οποία κλήθηκε να διαχειριστεί η Θετική Φωνή, καθώς και τα κενά του νόμου που δε δημιουργούν ένα ασφαλές πλαίσιο για τα χιλιάδες άτομα που ζουν με τον ιό του HIV, που εργάζονται ή αναζητούν εργασία.
Κλείνοντας, ο Ευρωβουλευτής και Συμπρόεδρος του LGBTI Intergroup του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Marc Angel, μας μιλάει για τη αναγκαιότητα της συμπερίληψης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τις εταιρίες, όπως επίσης και για τα οφέλη των εταιρειών που αγκαλιάζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αλλά και την έμφαση που δίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο να εξαλείψει τις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς που μπορεί να βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στον χώρο της εργασίας.
Το βίντεο προέκυψε μετά από ανοιχτή ψηφοφορία, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από δύο χιλιάδες ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από την Ελλάδα, καθώς και μετά από αντίστοιχη διεργασία σε working groups, στο πλαίσιο του προγράμματος “LGBTQI+ Voice Up: Project Greece”.
To πρόγραμμα έχει ως κεντρικό στόχο την ανάδειξη των βασικών ζητημάτων που απασχολούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στην Ελλάδα, με σκοπό την περαιτέρω προβολή τους. Ακόμη, στοχεύει στην ενδυνάμωση της φωνής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει, μέσα από την ανάδειξη των βασικών ζητημάτων που απασχολούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας, παράλληλα, τον ρόλο και τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως ισχυρό της σύμμαχο σ’ αυτήν την προσπάθεια.
Το “LGBTQI+ Voice Up: Project Greece” υλοποιείται από τη Homo Evolution με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την περίοδο 2021-2022.
Η ομάδα του έργου:
Βασίλης Θανόπουλος
Νικόλας Μαλανδράκης
Κλεοπάτρα Οικονομίδου
Μάριος Παπαδόπουλος
Γιάννης Παπαγιαννόπουλος
Νίκος Σοφιανός
Κάμερα: Γρηγόρης Μορίκης
Μοντάζ: Νικόλας Μαλανδράκης
Επιμέλεια: Νικόλας Μαλανδράκης, Κλεοπάτρα Οικονομίδου
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους:
Marc Angel – Ευρωβουλεύτης, Συμπρόεδρος του LGBTI Intergroup του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Χριστίνα Βούλγαρη – Κωμικός
Ελίζα Γκορόγια – Υπεύθυνη Διεκδίκησης και Επικοινωνίας Θετικής Φωνής
Άννα Κουρουπού – Διευθύντρια Red Umbrella Athens
Τζωρτζ Κουνάνης – Συνδιαχειριστ@ Oμάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης
Ναθαναήλ Λιναρδής – Εικαστικός – Μουσικός
Νικόλας Μαλανδράκης – LGBTQI+ Marketing Manager | Υπεύθυνος Επικοινωνίας LGBTQI+ Voice Up: Project Greece
Υπηρεσίες προσβασιμότητας και υποτιτλισμός: Με Άλλα Μάτια
Σχετικά με την Homo Evolution:
Η Homo Evolution ιδρύθηκε το 2010 σε μια προσπάθεια να συνδυάσει μια κοινή στρατηγική για ΛΟΑΤΚΙ+ πρωτοβουλίες σε θέματα που αφορούν ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, κουλτούρα και πληροφορίες ταξιδιών. Ο βασικός επιχειρηματικός μας στόχος είναι η εξέλιξη και η προώθηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Οι συνεργασίες μας με ελληνικές επιχειρήσεις, όπως επίσης και με εθνικούς και διεθνής οργανισμούς της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αποτελούν βασικούς παράγοντες επιτυχίας της αποστολής μας.
Ανακαλύψτε περισσότερα για την Homo Evolution στον ιστότοπο: https://homoevolution.com/
Με την στήριξη:
Δείτε ακόμα