Πολιτικοί από όλη την Ευρώπη καταδίκασαν τη σερβική κυβέρνηση για την απαγόρευση του φετινού EuroPride.

Η σερβική αστυνομία ανακοίνωσε την απαγόρευση της πορείας υπερηφάνειας την Τρίτη (13 Σεπτεμβρίου) μετά από εβδομάδες εχθρικών αντιπαραθέσεων μεταξύ των διοργανωτών του EuroPride και της σερβικής κυβέρνησης.

Η απόφαση να φιλοξενηθεί το EuroPride στο Βελιγράδι αντιμετωπίστηκε με διαμαρτυρίες από ομάδες κατά των LGBTQ+ δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων κληρικών από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, και εκκλήσεις για βία κατά της κουήρ κοινότητας.

Η απαγόρευση ήρθε όταν ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ισχυρίστηκε ότι η εκδήλωση θα ακυρωθεί – οι διοργανωτές, ωστόσο, τον αψήφησαν. 

Η πρόεδρος του EuroPride, Κριστίν Γκαρίνα, χαρακτήρισε την απόφαση «αντισυνταγματική», ενώ προέβλεψε την ομιλία της -ανοιχτά ομοφυλόφιλης- Σέρβας πρωθυπουργού Άνα Μπρνάμπιτς στη Διεθνή Διάσκεψη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το πώς «οι σερβικές αρχές ενέδωσαν στους νταήδες».

Πλάνα από το συνέδριο αποκάλυψαν την αντίδραση κατά της απόφασης για απαγόρευση του Pride, με τα παρευρισκόμενα άτομα να στέκονται όρθια και να φωνάζουν «θέλουμε Pride» καθώς η πρωθυπουργός μπήκε στην αίθουσα, και «Αυτό δεν είναι Stonewall – αυτό είναι το Βελιγράδι του 21ου αιώνα».

Σύμφωνα με το N1, η Μπρνάμπιτς είπε: «Είναι καλό να μιλάμε, και δε νομίζω ότι πρόκειται για διάλογο», ενώ ισχυρίστηκε ότι είναι «πιθανώς το μόνο άτομο που υφίσταται διακρίσεις και από τις δύο κοινότητες».

«Κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ», συνέχισε με επανειλημμένες επικρίσεις από το πλήθος. «Έχω αυξήσει την προβολή της κοινότητας. Περνάω τα όρια κατά τουλάχιστον ένα μέτρο, κάντε το ίδιο και τα πράγματα θα είναι ίσα για όλους».

Μετά την ομιλία της Μπρνάμπιτς , η Γκαρίναείπε: «Η αντίδραση στην αίθουσα στην [Μπρνάμπιτς] δείχνει ξεκάθαρα ότι η LGBTQI+ κοινότητα στη Σερβία δεν είναι πρόθυμη να αποδεχθεί απλώς την απαγόρευση του [EuroPride] το ερχόμενο Σάββατο. Οι αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα συμβεί με ασφάλεια!».

Η Σερβία διεκδικεί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως απάντηση στην απαγόρευση, πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές) προέτρεψαν την κυβέρνηση να δράσει.

Η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Μαρία Γουόλς δήλωσε: «Χιλιάδες LGBTI+ άτομα και οι σύμμαχοί τους έχουν ήδη φτάσει στο Βελιγράδι για να λάβουν μέρος στο EuroPride, και σε αυτό το σημείο, το σχέδιο είναι ότι όλες/οι/α θα συγκεντρωθούν το Σάββατο, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να κάνουμε πορεία.

«Οι πορείες υπερηφάνειας αποτελούν σήμα κατατεθέν του LGBTI+ ακτιβισμού και πυλώνα κοινωνικής προβολής. Επίσης, είναι πολιτικές διαδηλώσεις, κατά τις οποίες η κοινότητα εκφράζει τις ανησυχίες της, αναδεικνύει τα επιτεύγματά της και δίνει την ευκαιρία στα μέλη της να διαδηλώσουν υπέρ της ισότητας». 

Την πορεία του Europride στο Βελιγράδι απαγόρευσε η αστυνομία