Ο νέος πρόεδρος της Εσθονίας έχει δεσμευτεί να νομιμοποιήσει τις ενώσεις και τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών – με μια αλλαγή του νόμου να είναι δυνατή εντός εβδομάδων.

Θα έκανε την Εσθονία την πρώτη χώρα της Βαλτικής που θα νομιμοποιήσει τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Ο Λάουρι Χουσάρ έγινε πρόεδρος τον Απρίλιο, αφού το κόμμα του Εσθονία 200 υπέγραψε συμφωνία συνασπισμού με το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα – τον εταίρο της πλειοψηφίας – και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σε συνέντευξή του στη Λιθουανική Εθνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (LRT), ο Χουσάρ είπε ότι πιστεύει ότι οι νόμοι που επιτρέπουν τις ενώσεις και τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών θα μπορούσαν να υιοθετηθούν σε περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Τόνισε, ότι η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι περισσότερο από το 50% των Εσθονών υποστήριξε τον γάμο ομοφύλων.

«Δεν είναι ένα θέμα, όπως πριν από έξι ή επτά χρόνια, η διάθεση έχει αλλάξει», είπε.

Ο Χουσάρ παραδέχτηκε ότι η νομιμοποίηση των ενώσεων και των γάμων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών εξακολουθεί να αποτελεί διχαστικό θέμα μεταξύ ορισμένων θεσμών, λέγοντας ότι «η Εκκλησία και οι συντηρητικοί είναι εναντίον του» και μίλησε για διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με «1.000 έως 2.000 άτομα να διαμαρτύρονται κατά της προοδευτικής αλλαγής».

Έθιξε, επίσης, αυτό που περιέγραψε ως «ένα πολύ ενδιαφέρον πράγμα»: σε χώρες όπου ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών είχε νομιμοποιηθεί «η κοινωνία προχώρησε».

Αυτή η πρόοδος ήταν εν μέρει ο λόγος που ο συνασπισμός προσπαθούσε να υιοθετήσει ταυτόχρονα ενώσεις και γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, τόνισε.

«Αυτό πρέπει να κάνουμε, γιατί αν παίρναμε την απόφαση για το σύμφωνο συμβίωσης, τότε θα υπήρχε ακόμη άλλη μία απόφαση μπροστά μας, η απόφαση του γάμου ομοφυλόφιλων, και θα έπρεπε να την πάρουμε ούτως ή άλλως. Γιατί λοιπόν να κάνουμε δύο βήματα;»

Όσον αφορά την υποστήριξη του κοινού για τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, ο Hussar είπε ότι πιστεύει ότι μέρος της αλλαγής της διάθεσης είχε υποστηριχθεί από άτομα που παρακολουθούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Μας οδήγησε να σκεφτούμε τι είναι σημαντικό για εμάς ως κοινωνία», εξήγησε.