Έρευνα στις ΗΠΑ: Το 5% των νέων προσδιορίζονται ως trans ή non binary

Το 5% των ενηλίκων κάτω των 30 ετών στις ΗΠΑ είναι trans ή non binary, σύμφωνα με νέα έρευνα του Pew Research Center. Το 2% αυτοπροσδιορίζονται ως trans άνδρες ή γυναίκες και το 3% ως non binary.

Το 1,6% του συνόλου των ενηλίκων προσδιορίζονται ως trans ή non binary, με τους ενήλικες άνω των 50 ετών να έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι είναι trans ή non binary με 0,3%. Το 1,3% των ατόμων μεταξύ 30 και 49 ετών προσδιορίζονται ως trans ή non binary.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 44% των ανθρώπων γνωρίζει ένα trans άτομο και το 20% γνωρίζει κάποιο που είναι non binary.

Οι αριθμοί αυξήθηκαν από μελέτες από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 που έδειξαν ότι το 0,3% έως 0,6% των ενηλίκων στις ΗΠΑ αναγνωρίζονται ως trans.

Τα αποτελέσματα απηχούν μια δημοσκόπηση της Gallup από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η οποία διαπίστωσε ότι το 20% των ενηλίκων κάτω των 25 ετών ταυτοποιούνται με κάποιο τρόπο ως LGBTQ, με τους περισσότερους από τους ερωτηθέντες να ταυτοποιούνται ως bisexual. Οι μεγαλύτερες γενιές στην εν λόγω έρευνα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αυτοπροσδιορίζονται ως LGBTQ.

Η νέα, εθνικά αντιπροσωπευτική έρευνα του Pew διεξήχθη μεταξύ 16-22 Μαΐου, μεταξύ 10.188 ατόμων. Το περιθώριο σφάλματος για την εθνικά αντιπροσωπευτική έρευνα είναι συν ή πλην 1,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Η Άννα Μπράουν, επιστημονική συνεργάτης του Pew που συνέταξε την έκθεση, δήλωσε ότι το κέντρο διεξήγαγε ομάδες εστίασης (focus groups) για να μάθει περισσότερα σχετικά με τις εμπειρίες και τις απόψεις των trans και των non binary ατόμων.

«Αυτά τα θέματα αποτελούν μέρος της εθνικής συζήτησης εδώ και χρόνια», δήλωσε η ίδια στο Deseret News.

Αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, το Pew θα δημοσιεύσει περισσότερα ευρήματα της έρευνας, συμπεριλαμβανομένης μιας ματιάς στο τι σκέφτονται οι άνθρωποι σχετικά με τις πολιτικές που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου.

«Ελπίζω ότι ο κόσμος θα κοιτάξει αυτές τις δύο αναλύσεις και θα μάθει λίγα περισσότερα για αυτή τη μερίδα ανθρώπων», δήλωσε η Brown.

Tο 42% των Ρεπουμπλικάνων δηλώνει πλέον ότι γνωρίζει τουλάχιστον ένα trans άτομο

Μόλις πριν από ένα χρόνο, το 48% των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που δήλωσαν ότι κλίνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα γνωρίζουν κάποιο που είναι trans, σε σύγκριση με το 35% των Ρεπουμπλικάνων και όσων κλίνουν προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα – ένα χάσμα 13 μονάδων.

Σήμερα, η διαφορά έχει μειωθεί στις έξι ποσοστιαίες μονάδες. Αν και το ποσοστό των Δημοκρατικών που γνωρίζουν ένα trans άτομο δεν έχει αλλάξει, το 42% των Ρεπουμπλικάνων δηλώνει πλέον ότι γνωρίζει ένα trans άτομο.

Βασικά ευρήματα

Ακολουθούν μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης του Pew:

  • Λίγο πάνω από το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι έχουν έναν trans φίλο.
  • Το 13% δηλώνει ότι ένας συνάδελφος τους είναι trans.
  • To 10% λέει ότι έχει ένα trans μέλος στην οικογένειά του.
  • Περίπου 1 στους 10 γνωρίζει κάποιον κάτω των 18 ετών που προσδιορίζεται ως trans.
  • Στην ερώτηση για τα non binary άτομα, το 20% των ενηλίκων στις ΗΠΑ δηλώνει ότι γνωρίζει κάποιο – μεταξύ των ατόμων 18-29, το ποσοστό είναι 37%.
  • Όσοι ζουν σε προαστιακές και αστικές περιοχές, όσοι έχουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και οι Δημοκρατικοί είναι πιο πιθανό να πουν ότι γνωρίζουν προσωπικά κάποιο που είναι non binary.
  • Σχεδόν 4 στους 5 ενήλικες λένε ότι έχουν ακούσει για άτομα που περιγράφουν τον εαυτό τους ως άφυλο ή χρησιμοποιούν όρους όπως “non binary” ή “gender fluid”.
  • To Pew διαπίστωσε ότι τα τρία τέταρτα των Αμερικανών δεν γνωρίζουν προσωπικά κανέναν που να μην ταυτοποιείται είτε ως άνδρας είτε ως γυναίκα.
  • Πέρυσι, το 2021, μια διαφορετική έρευνα του Pew Research Center διαπίστωσε ότι το 26% των Αμερικανών ενηλίκων γνωρίζει προσωπικά κάποιον που χρησιμοποιεί ουδέτερες αντωνυμίες ως προς το φύλο, για να περιγράψει τον εαυτό του, από 18% το 2018.

Συζητώντας τις εμπειρίες σε ομάδες εστίασης

Το Pew Research Center συνεργάστηκε με την PBS Insights για τη διεξαγωγή έξι ομάδων εστίασης με 27 συνολικά trans και non binary ενήλικες. Οι ομάδες εστίασης συναντήθηκαν ξεχωριστά για 90 λεπτά η καθεμία μεταξύ 8-10 Μαρτίου.

Αυτό που ξεχώρισε στις ομάδες εστίασης, σύμφωνα με την Brown, ήταν η ποικιλομορφία των εμπειριών και των απόψεών τους. «Από το πώς ένιωθαν κατά τη διάρκεια ή ενόψει της ιατρικής μετάβασης μέχρι το πώς σκέφτονταν και πώς περιγράφουν το φύλο τους, αλλά και το πώς βλέπουν τη θέση τους στην LGBTQ κοινότητα, ακούσαμε πολλές διαφορετικές απόψεις», είπε.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες «είπαν ότι γνώριζαν από μικρή ηλικία – πολλοί από την προσχολική ηλικία ή το δημοτικό σχολείο – ότι υπήρχε κάτι διαφορετικό πάνω τους, ακόμη και αν δεν είχαν τις λέξεις για να περιγράψουν τι ήταν αυτό». Κάποιοι ένιωθαν ότι βρίσκονταν στο λάθος σώμα ή ότι δεν ταίριαζαν με τα άλλα παιδιά του φύλου τους.

Ορισμένοι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν το φύλο τους «ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της ταυτότητάς τους, ενώ άλλοι το περιέγραψαν ως ένα από τα πολλά σημαντικά μέρη ή ένα μικρό κομμάτι του πώς βλέπουν τον εαυτό τους. Για ορισμένους, η εστίαση στο φύλο μπορεί να γίνει κουραστική», έγραψαν οι ερευνητές του Pew.

Όσοι δήλωσαν ότι το φύλο δεν είναι κεντρικό στοιχείο της ταυτότητάς τους “ανέφεραν τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία και την κοινωνικοοικονομική τάξη ως σημαντικές πτυχές που διαμορφώνουν την ταυτότητα και τις εμπειρίες τους”.

Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι οι άνθρωποι που είναι λεσβίες, γκέι ή αμφιφυλόφιλοι αλλά όχι trans «δεν αποδέχονται πάντα τους ανθρώπους που είναι trans ή non binary», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πολλοί είπαν ότι η στέγαση, η υγειονομική περίθαλψη και η απασχόληση μπορεί να είναι πρόκληση ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.
Δες και αυτό!