Έρχεται νομοσχέδιο περιφρόνησης των τρανς ατόμων στην Ουγγαρία

29/04/2020
από
Βίκτορ Όρμπαν Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ετοιμάζεται να υποβάλει νομοθεσία, που θα ορίζει το φύλο αποκλειστικά ως «βιολογικό φύλο με βάση τα πρωτογενή χαρακτηριστικά του φύλου και τα χρωμοσώματα» .

Το νομοσχέδιο, που πρότεινε το κυβερνών κόμμα Fidesz, θα περιορίσει την αναγνώριση των προσώπων ως προς το φύλο τους αποκλειστικά στη βάση των εγγράφων που αποτυπώνουν το φύλο που καταγράφηκε κατά τη γέννηση – μια ταξινόμηση που θα νομικά θα είναι αδύνατο να αλλάξει, χωρίς σεβασμό στον αυτοπροσδιορισμό.

ΛΟΑΤ ομάδες και φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εξοργισμένες/οι από την κίνηση αυτή, η οποία αναφέρουν ότι εισάγει διακρίσεις, ουσιαστικά τερματίζει μια εποχή κατά την οποία η ουγγρική κυβέρνηση επέτρεπε στις/ους πολίτες της να αυτοπροσδιορίζονται ως προς το φύλο τους. Το επίκεντρο του ζητήματος φαίνεται να είναι η προτεινόμενη αντικατάσταση της ουγγρικής λέξης nem, η οποία μπορεί να σημαίνει τόσο «βιολογικό φύλο» όσο και «κοινωνικό φύλο» (sex και gender αντίστοιχα) με το szuletesi nem, που σημαίνει «φύλο κατά τη γέννηση» .

Μια επιστολή που υπεγράφη από περισσότερους από 60 ευρωπαίους νομοθέτες, απευθυνόμενη σε ανώτερους υπουργούς της Ουγγαρίας, ανέφερε ότι εάν θεσπιστεί, ο νέος νόμος θα οδηγούσε “σε αυξημένες διακρίσεις, παρενόχληση και βία” σε βάρος των τρανς και non-binary ατόμων.

Η Human Rights Watch (HRW) δήλωσε ότι πρόκειται για «επίθεση σε μια ευάλωτη μειονοτική ομάδα» και «επίδειξη περιφρόνησης για τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας» και ενθάρρυνε τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενεργήσουν για να εμποδίσουν τη νομοθεσία.

«Όταν οι κυβερνήσεις αναγκάζουν τους τρανς ανθρώπους να φέρουν έγγραφα, που δεν ταιριάζουν με την ταυτότητα και την έκφραση του φύλου τους, κάθε κατάσταση κατά την οποία ζητούνται έγγραφα, ή εξετάζεται η εμφάνιση, ενέχει πιθανότητες βίας και ταπείνωσης» συνέχισε η δήλωση του HRW.

Πολλοί από αυτούς που επικρίνουν την προτεινόμενη τροποποίηση του ισχύοντος νόμου πιστεύουν ότι ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εκμεταλλεύεται άδικα τις πρόσθετες εξουσίες που του έχουν παραχωρηθεί από το κοινοβούλιο εν μέσω της τρέχουσας παύσης της πανδημίας λόγω του κορονοϊού.

«Ο Βίκτορ Ορμπάν χρησιμοποιεί την κρίση για την υγεία της Covid-19 ως κάλυψη για να προωθήσει νομοθεσία που εισάγει διακρίσεις που θα είναι καταστροφική για τη ζωή των τρανς ατόμων στην Ουγγαρία» , δήλωσε ο Graeme Reid, διευθυντής των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ στο HRW.

«Ο Βίκτορ Ορμπάν και το κόμμα Fidesz ήταν εναντίον των τρανς ατόμων για αρκετό καιρό» δήλωσε η Amanda Málovics, μία τρανς γυναίκα από την Ουγγαρία, που κατοικεί τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πιστεύουν ότι το να είσαι τρανς άτομο -ή ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο γενικότερα- είναι κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την ουγγρική χριστιανική κοινωνία και σπάει τις θεμελιώδεις αξίες (όπως για παράδειγμα ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν μόνο ετεροφυλόφιλους, cis γονείς)” , δήλωσε η Málovics στο Pink News.

«Ο χριστιανισμός είναι η τελευταία ελπίδα της Ευρώπης» , δήλωσε ο Ορμπάν στην ομιλία του για το κράτος του έθνους του 2018, και προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που ενθάρρυναν τη μετανάστευση «άνοιξαν το δρόμο για την παρακμή του χριστιανικού πολιτισμού και την πρόοδο του Ισλάμ» .

Ο Ορμπάν είχε στο παρελθόν δεχθεί πυρά από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπό τον Πρόεδρο Ομπάμα, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για διάκριση εναντίον των ομοφυλοφίλων, λόγω της επιμονής της Ουγγαρίας στον ορισμό του γάμου «μεταξύ άνδρα και γυναίκας» και για το ότι δήλωσε, στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, ότι τα έμβρυα έχουν δικαιώματα.

Το 2019, η φιλο-οικογενειακή κυβέρνηση του Ορμπάνάρχισε να προσφέρει σε παντρεμένα ζευγάρια δάνειο 10 εκατομμυρίων forint (περίπου 33.000 δολάρια), το οποίο δε θα χρειάζεται να εξοφληθεί εάν το ζευγάρι έχει τρία παιδιά.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο σχέδιο του Ορμπάν να ενθαρρύνει την αύξηση του πληθυσμού, που σημειώνει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη.

Ο Ορμπάναντέδρασε, επίσης, στην παρέμβαση του Ούγγρου Τζορτζ Σόρος στην πολιτική του έθνους του.

Tο νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να υποβληθεί στο ουγγρικό κοινοβούλιο στις 5 Μαΐου και πιθανότατα θα περάσει.
Δες και αυτό!