Επιτροπή του ΟΗΕ καταδικάζει τις αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθετικές επιθέσεις στις ΗΠΑ

09/11/2023
από
Κατά την επανεξέταση του νομικού πλαισίου των ΗΠΑ σχετικά με τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (HRC) καταδίκασε τις πολλαπλές νομοθεσίες που δημιουργούν διακρίσεις και περιορίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικύρωσαν το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα (ICCPR) το 1992. Κάθε τέσσερα χρόνια, η HRC επανεξετάζει τους νόμους και τις πολιτικές των χωρών που έχουν επικυρώσει τη συνθήκη, ώστε να τις αξιολογήσει. Η επανεξέταση των ΗΠΑ αναβλήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, με αποτέλεσμα να πρόκειται για την πρώτη επανεξέταση μετά από εννέα χρόνια.

Πριν από τη συγκεκριμένη έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε στις 3 Νοεμβρίου, ο Τομέας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Κλινική Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και συνεργαζόμενες οργανώσεις, υπέβαλαν έκθεση στην επιτροπή στην οποία προσδιορίζεται πώς η Φλόριντα και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν περιορίσει επιθετικά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ των ανησυχητικών αμερικανικών νόμων είναι εκείνοι που περιορίζουν την πρόσβαση σε φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο, και απαγορεύουν στα τρανς παιδιά να συμμετέχουν σε σχολικά αθλήματα ή να χρησιμοποιούν τουαλέτες που συνάδουν με την ταυτότητα φύλου τους. Ανησυχητικοί είναι επίσης οι νόμοι που απαγορεύουν την έκδοση βιβλίων καθώς και την απαγόρευση της σχολικής εκπαίδευσης, ή και τις απλές αναφορές, γύρω από τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες.

Όπως σημείωσαν οι οργανώσεις, οι νόμοι αυτοί θέτουν σε κίνδυνο μια σειρά από ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στην απαγόρευση των διακρίσεων, στην έκφραση, στην πληροφόρηση, στην ιδιωτική ζωή, στην ασφάλεια του, στην ελευθερία από σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Στις καταληκτικές παρατηρήσεις της, η επιτροπή εξέφρασε ξανά την ανησυχία της για τους παραπάνω νόμους, και υπογράμμισε τις πολλαπλές διακρίσεις που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις ΗΠΑ αυτήν τη στιγμή. Η επιτροπή καταδίκασε επίσης τη ρητορική μίσους και τη βία σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και μελών άλλων μειονοτικών ομάδων.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, τα ευρήματα της επιτροπής θα πρέπει να λειτουργήσουν ως ένα είδος αφύπνισης για τους πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς νομοθέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πολιτειακοί νομοθέτες θα πρέπει να σταματήσουν να υπονομεύουν ενεργά τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να καταργήσουν τους νόμους που εισάγουν διακρίσεις, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει τόσο να θεσπίσει ολοκληρωμένη νομοθεσία για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων όσο και να επιβάλει τις υφιστάμενες εγγυήσεις για τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.
Δες και αυτό!