Επικεφαλής ρωσικής ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδας συνελήφθη για διοίκηση «εξτρεμιστικής οργάνωσης»

30/05/2024
από
Στη Ρωσία, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι ενός ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστή στην περιοχή Βόλγα, αφού άνοιξε μια υπόθεση σχετικά με τη συμμετοχή του σε «εξτρεμιστική οργάνωση».

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα OVD-Info, ο Artyom Fokin, πρόεδρος της τοπικής ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδας «Irida», συνελήφθη και οδηγήθηκε για περαιτέρω ανάκριση μετά την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του. Η «Irida» χαρακτηρίστηκε ως «ξένος πράκτορας» από τις ρωσικές αρχές τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο αυτοαποκαλούμενος Ρώσος «γκέι βασανιστής», Timur Bulatov, ο οποίος έχει αποκτήσει φήμη για τις στοχευμένες καταγγελίες του κατά κουήρ και φεμινιστών ακτιβιστών τα τελευταία χρόνια, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος είχε κάνει την καταγγελία για τον Fokin που προκάλεσε τη δράση της αστυνομίας.

Γράφοντας στο κανάλι του στο Telegram, ο Bulatov δήλωσε ότι η αστυνομία κατάσχεσε λογοτεχνία που προωθεί «διαστροφές» και έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς την «εγκληματική κοινότητα» του Fokin και ότι άλλα μέλη της «Irida» είχαν εντοπιστεί και θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας.

Στο στόχαστρο των ομοφοβικών καταγγελιών του Bulatov περιλαμβάνονται η καλλιτέχνης Yulia Tsvetkova, την οποία κατηγόρησε για διάδοση «ΛΟΑΤ προπαγάνδας» μέσω μιας σελίδας που διατηρούσε στη ρωσική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VK και η οποία παρουσίαζε body-positive εικόνες γυναικών.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι ένας εκφραστικός υποστηρικτής της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο ίδιος ο Bulatov υποβλήθηκε σε μια κατηγορία πλημμελήματος για «δυσφήμιση του ρωσικού στρατού» νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι καταγγελίες αντηχούν το γενικό αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ κλίμα της Ρωσίας, όπου τα κουήρ άτομα συνεχίζουν να βιώνουν βία και διακρίσεις. Στις 30 Νοεμβρίου 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο κήρυξε το λεγόμενο «διεθνές ΛΟΑΤ κίνημα» «εξτρεμιστική οργάνωση», απαγορεύοντάς το ουσιαστικά και καθιστώντας κάθε είδους υποστήριξη προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δυνητικά τιμωρητέα με φυλάκιση έως και 10 ετών.
Δες και αυτό!