Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινεζικές αρχές προσπάθησαν να πείσουν τη φινλανδική πρεσβεία στο Πεκίνο να ακυρώσει τον ετήσιο αγώνα «Rainbow Run», μια εκδήλωση που διοργανώνεται με σκοπό την προώθηση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, όπως αναφέρει το φινλανδικό μέσο ενημέρωσης Yle.
Όπως αναφέρει το Yle, ένας υπάλληλος από το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας επικοινώνησε με έναν φινλανδό διπλωμάτη και έναν τοπικό Κινέζο υπάλληλο της πρεσβείας την ημέρα πριν από την εκδήλωση.
Ο ίδιος φέρεται να ζήτησε από την πρεσβεία να ακυρώσει τον αγώνα, λέγοντας ότι ήταν «αντίθετος προς την κινεζική κουλτούρα» και αναφερόμενος σε παράπονα γονέων σχετικά με την πιθανή «επιρροή» του στα παιδιά.
Ο αγώνας «Rainbow Run» διοργανώνεται από τη φινλανδική πρεσβεία στο πλαίσιο της «Εβδομάδας της Ποικιλομορφίας του Πεκίνου», η οποία υποστηρίζει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και δικαιώματα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται από το 2024 και σε αυτήν συμμετέχουν και διπλωμάτες.
Ο αγώνας διεξήχθη όπως είχε προγραμματιστεί στις 28 Μαΐου.
Τα συμμετέχοντα ανέφεραν αργότερα ότι η αστυνομική παρουσία γύρω από την πρεσβεία ήταν εντονότερη από το συνηθισμένο. Τμήματα της προγραμματισμένης διαδρομής είχαν αποκλειστεί, ενώ αρκετοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι τους παρακολουθούσαν και τους φωτογράφιζαν αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα.
«Παρόλο που δεν υπήρξε βία, αυτό συνιστά παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τη Διπλωματική Ασυλία», δήλωσε στο Radio France Internationale (RFI) ένας ανώνυμος Ευρωπαίος διπλωμάτης που υπηρετεί στο Πεκίνο.
Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Φινλανδίας δήλωσε στο Yle ότι το θέμα αντιμετωπίζεται μέσω διπλωματικών διαύλων με την Κίνα.









