Ένας τρανς άνδρας πέθανε τη Δευτέρα (12 Απριλίου), όταν κακοποιοί επιτέθηκαν με μολότοφ στο καμπ Kakuma των προσφύγων της Κένυας.

Από όσα άτομα τον γνώριζαν, περιγράφεται ως ένας αξιόπιστος άνθρωπος, που δεν εγκατέλειψε ποτέ την ελπίδα, ο Chriton “Trinidad Jerry” Atuhwera, ήταν “υπερήφανος τρανς άνθρωπος”, ποιητής, και αξιοθαύμαστος ηγέτης μεταξύ των κουήρ προσφύγων του καμπ.

Τον περασμένο μήνα, μια συμμορία έριξε αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ στο σημείο που διέμεναν ο Atuhwera κι ο σύντροφό του Jordan Ayesigye, καθώς και άλλα άτομα, που αποκαλούσαν το μέρος αυτό σπίτι τους.

Η φωτιά ξέσπασε γρήγορα μέσα από το καμπ, αφήνοντας το ζευγάρι, μαζί με πολλά άλλα άτομα τραυματισμένα. Λιγότερο από έναν μήνα μετά το συμβάν, ο Atuhwera πέθανε υποκύπτοντας στα εγκαύματά του στο Εθνικό Νοσοκομείο Kenyatta στο Ναϊρόμπι.

Ο 22χρονος είχε διαφύγει από την Καμπάλα της Ουγκάντα, στο καμπ καθώς προσπάθησε να ξεφύγει από την ομοφοβία και την τρανσφοβία και τις δυσκολίες. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πτυχίο του στη διοίκηση επιχειρήσεων λόγω της κακοποίησης, σύμφωνα με δήλωσή του στη Διεθνή Αμνηστία της Κένυας.

Ήταν ένα «κορυφαίο παράδειγμα» για τους κατοίκους της Kakuma, δήλωσε στο PinkNews ο Emmanuel Kiyimba, ένας γκέι άνδρας από την Ουγκάντα, που ζει στο καμπ.

Ένα τρανς άτομο, που επίσης ζει στο καμπ σε προσφυγικό καθεστώς, με το όνομα Sebuuma Stephen, δήλωσε για τον Atuhwera:

«Ήταν το είδος του άντρα που οι άνθρωποι μπορούσαν πάντα να βασίζονται. Ήταν καλός, παρηγορητικός. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε λύση, πάντα διατηρούσε την ελπίδα».

Τέτοιου είδους καταστροφικές επιθέσεις είναι ένα πολύ γνωστό θέαμα στην Kakuma, μια μικρή πόλη στη βορειοδυτική Κένυα και σημείο ενός από τους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς της χώρας.

Το καμπ διευθύνεται από τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, την κυβέρνηση της Κένυας και το Υπουργείο Υποθέσεων Προσφύγων της Κένυας.

Οι αξιωματούχοι του Οργανισμού Προσφύγων του Ο.Η.Ε. εξέφρασαν τη θλίψη και την απογοήτευσή τους για την είδηση του θανάτου του Atuhwera και προέτρεψαν τις αρχές της Κένυας «να επιταχύνουν την έρευνά τους για την επίθεση και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

«Τα περισσότερα από εμάς πίστευαν ότι ήταν το τέλος για όλα μας»

Λόγω των τεράστιων ποσοστών βίας που τους υπέβαλαν άλλοι κάτοικοι, πολλοί κουήρ πρόσφυγες ζουν μαζί στο μπλοκ 13.

«Το να είμαι ΛΟΑΤ+ στο καμπ είναι το μεγαλύτερο τραύμα που έχω βιώσει ποτέ», δήλωσε ο Kiyimba.

Υπάρχουν περίπου 130 ΛΟΑΤ+ άτομα σε προσφυγικό καθεστώς που διαμένουν στο καμπ, σύμφωνα με ένα GoFundMe που συγκεντρώνει χρήματα για τα καθημερινά τους έξοδα.

Ο Kiyimba ξύπνησε περίπου στις 2:45 π.μ. από τον ήχο μιας έκρηξης. Ο αέρας ήταν κατά πολύ πιο ζεστός από ότι συνήθως ενώ είχε και μία έντονη οσμή.

«Σηκώθηκα όταν άκουσα την έκρηξη στο καμπ μας», θυμάται. «Άκουσα κραυγές και έτρεξα να δω. Είδα μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή, ήταν όλα κόκκινα λόγω της φωτιάς. Όλοι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους, παιδιά και γυναίκες έκλαιγαν και φώναζαν, καθώς έτρεχαν έξω από το καμπ για να βρουν ασφάλεια.»

Ο Kiyimba ισχυρίστηκε ότι άλλοι κάτοικοι του στρατοπέδου είχαν ρίξει την αυτοσχέδια βόμβα στο καταφύγιο, ενώ κοιμούνταν.

Καθώς οι φλόγες κατέστρεψαν την περιοχή: «Τα περισσότερα από εμάς πίστευαν ότι ήταν το τέλος για όλα μας».

Στη συνέχεια, ο Kiyimba είδε το ζευγάρι των Chriton Atuhwera και Jordan Ayesigye.

«Κάηκαν σαν ένα κομμάτι χαρτί, και οι δύο προσπαθούσαν να βγουν από το καταφύγιο, αλλά η πυρκαγιά ήταν πάρα πολύ δυνατή», είπε.

Τα εγκαύματα που υπέστη το ζευγάρι κάλυψαν περισσότερο από το μισό κορμί τους, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών και των γεννητικών οργάνων του ενός, σύμφωνα με φωτογραφίες. Το μόνο που έμεινε ήταν τα ερείπια του καμπ, μαυρισμένοι θάμνοι, τα μεταλλικά πάνελ της οροφής και κάποιοι μουσαμάδες.

Οι κάτοικοι του καμπ πιστεύουν ότι η επίθεση πυροδοτήθηκε από ομοφοβία και τρανσφοβία

«Η υπόλοιπη γειτονιά δεν ήταν ευχαριστημένη, που το ζευγάρι μοιραζόταν την ίδια στέγη», ισχυρίστηκε το άτομο Sebuuma Stephen.

«Έτσι, αποφάσισαν να κάψουν το σπίτι τους.»

Οι Atuhwera και Ayesigy μεταφέρθηκαν σε μια κλινική στο καμπ, που διευθύνεται από τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης, μια παγκόσμια οργάνωση ανακούφισης που επιβλέπει το καμπ.

Μέχρι τις 17 Μαρτίου, χάρη στις προσπάθειες από κουήρ ακτιβιστικές δυνάμεις του καμπ, το ζευγάρι μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Lodwar για θεραπεία. Ωστόσο, η εγκατάσταση δε διέθετε τις κατάλληλες προμήθειες για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων τους.

Ως αποτέλεσμα, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες μετέφερε και τα δύο άτομα στο Εθνικό Νοσοκομείο Kenyatta στην πρωτεύουσα της χώρας.

«Μετά την εισαγωγή του [Atuhwera], διαπιστώθηκε ότι υποφέρει και από προηγούμενα προβλήματα υγείας, για τα οποία έλαβε επίσης θεραπεία», ανέφερε η υπηρεσία.

«Δυστυχώς, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και, παρά τις καλύτερες προσπάθειες της ιατρικής ομάδας, πέθανε σήμερα το πρωί.»

«Είμαστε βαθιά σοκαρισμένοι από αυτήν την τραγική απώλεια και επιθυμούμε να εκφράσουμε τα ειλικρινά συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τα φιλικά πρόσωπα του θύματος», δήλωσε η Fathiaa Abdalla, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας της UNHCR στην Κένυα.

Για μια κοινότητα που βρίσκεται ήδη στο περιθώριο, η επίθεση στο καμπ ήταν η τελευταία τραγωδία της. Η κοινότητα αυτή είναι εξαντλημένη, έχει αναγκαστεί να ζει με περιορισμένη πρόσβαση σε βασικά φάρμακα και τρόφιμα.

Οι προσφύγισσες/γες παροτρύνουν τον κόσμο να κάνει δωρεές στο GoFundMe τους, καθώς και σε μια σελίδα δωρεών που δημιουργήθηκε από την αυστραλιανή ακτιβιστική ομάδα, Human in Need.

«Ως ΛΟΑΤ+ κοινότητα σε καμπ, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε καθόλου», δήλωσε ο Kiyimba: «Όλον τον χρόνο φοβόμαστε, καθώς στοχοποιούμαστε από τις υπόλοιπες κοινότητες προσφύγων. Κοιμόμαστε σε βάρδιες. Ποτέ δε σκεφτήκαμε ότι όλα θα τελειώσουν έτσι. Ήρθαμε στην Κένυα ζητώντας προστασία, αλλά καταστρεφόμαστε.»