Τον τερματισμό της διδασκαλίας του Λουκάς Θάνου ζήτησαν με ανακοίνωση του οι σπουδαστές της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Αφορμή οι πρόσφατες ομοφοβικές δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα της Πάτρας, την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ με αποκλειστικό θέμα, τον μεγάλο θόρυβο που έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή, σε σημείο να παρέμβει έως και ο Υφυπουργός πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Ο Λουκάς Θάνος, που στην παράσταση έχει επιλέξει μια γυναίκα ηθοποιό – χορεύτρια να κάνει τον Μότσαρτ, γεγονός που προξένησε αντιδράσεις από γονείς σχολείων και εκπαιδευτικούς, στη συνεδρίαση είπε πως τα λόγια του παρεξηγήθηκαν πως οι πράξεις του και ως καλλιτέχνη δείχνουν ποιος είναι και ότι ποτέ ο ίδιος δεν υπήρξε ομοφοβικός.

⇒ Οι ομοφοβικές δηλώσεις του Λουκά Θάνου: «Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις των γονέων! Έχουν ένα δίκιο! Γιατί πραγματικά σας λέω, δεν ήταν πρόθεσή μου να βάλω μια γυναίκα να κάνει τον Μότσαρτ. Δεν βρήκα όμως κατάλληλο άνδρα. Το να παροτρύνεις και να πιέζεις ένα άτομο να γίνει ομοφυλόφιλο, επειδή ίσως είναι της μόδας, έχει μεγάλη απόσταση και σε καμία περίπτωση δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εγώ έχω ανάγκη να βλέπω ξεχωριστά τα φύλα στη σκηνή και δεν έχω ποτέ άνδρες χορευτές θηλυπρεπείς».

Όπως αναφέρει το thebest.gr, υπήρξαν σκέψεις για συζήτηση περί πιθανής απομάκρυνσης του κ. Θάνου από τη θέση του. Η εισήγηση, πάντως, του προέδρου του συμβουλίου ήταν πως η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή συνεχίζεται κανονικά και παραμένει στη θέση του έως το τέλος Ιουνίου 2023 που λήγει η καλλιτεχνική σύμβαση.

Το κείμενο, πάντως, του θεάτρου που ψηφίστηκε αναφέρει πως «στο θέατρο από αρχαιοτάτων χρόνων τους γυναικείους ρόλους έκαναν άνδρες, πως το ΔΗΠΕΘΕ ουδέποτε στην έως τώρα πορεία και ιστορία του είχε πάρει θέση κατά των μειονοτήτων ή ανθρώπων με διαφορετικό προσανατολισμό και πως αντιτίθετο στις όποιες διακρίσεις. Αντίθετα το ΔΗΠΕΘΕ και γενικότερα το θέατρο είναι ανοιχτό και φιλόξενο σε όλους».

Επιπλέον, η ιστορία αυτή έχει κάνει αρκετό κόσμο να εκφράσει δημόσια τις ομοφοβικές του απόψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο επικεφαλής της «Νέας Πάτρας», Νίκος Νικολόπουλος, που μιλώντας στην εφημερίδα Πελλοπόνησο, δήλωσε:

«Ο κ. Θάνος δεν έπρεπε εξ αρχής, να είχε τοποθετήσει μια γυναίκα στο ρόλο του Μότσαρτ, από τη στιγμή που το έργο απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού. Τόσο ανόητος είναι άραγε, που υποστήριξε μια τέτοια επιλογή, χωρίς ούτε καν να προνοήσει να την εξηγήσει στους μικρούς θεατές; Κατάφερε έτσι, να προκαλέσει την δικαιολογημένη μήνι, γονέων και εκπαιδευτικών και να αναστατώσει την πατραϊκή κοινωνία.

Τώρα, με τον πανελλήνιο ντόρο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του στην “Π”, ο κ. Θάνος κατάφερε όχι μόνο να αναστατώσει την Πάτρα, αλλά να κινητοποιήσει και κάποιον Γιατρομανωλάκη, γνωστό περισσότερο βέβαια για τις προηγούμενες δράσεις του πριν την πολιτική του πορεία, οι οποίες και οδήγησαν τον Μητσοτάκη στην υπουργοποίησή του.

Μήπως λοιπόν ο κ. Θάνος, πρέπει να τα μαζεύει και να φύγει μόνος του, από το ΔΗΠΕΘΕ; Άλλωστε, δεν θα θυμόμαστε τίποτε άλλο από το πέρασμα του, παρά μόνο, έναν Μότσαρτ …με φουστάνια!»

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected] Cu!