Καθώς πολιτικοί σε ολόκληρη την Αμερική εισήγαγαν και ψήφισαν νόμους που βάλουν κατά των τρανς ατόμων -περιορίζοντας το δικαίωμά τους να χρησιμοποιούν τις δημόσιες τουαλέτες, και την ικανότητά τους να συμμετέχουν σε σχολικά αθλήματα, ή θέτοντας όρια στις υπηρεσίες υγείας των νέων- συνέβη ένα μικρό, αλλά επαναστατικό πράγμα.

Άνοιξε το πρώτο ανεξάρτητο ολοκληρωμένο κέντρο τρανς υγειονομικής περίθαλψης, επεκτείνοντας την πρόσβαση σε φροντίδα που επιβεβαιώνει την ταυτότητα φύλου, συμπεριλαμβανομένων ορμονών, υπηρεσιών ψυχικής υγείας, πρωτοβάθμιας και παιδιατρικής περίθαλψης και θεραπείας για τον ιό του HIV.

Το Transhealth Northampton άνοιξε επίσημα στις 4 Μαΐου στη δυτική Μασαχουσέτη, μακριά από τα κέντρα, όπως η Βοστώνη ή το Άλμπανυ. Κι ενώ μερικοί μπορεί να υποθέσουν ότι η εύρεση φροντίδας που επιβεβαιώνει την ταυτότητα φύλου δε θα αποτελούσε πρόβλημα σε μια περιοχή όπως η Μασαχουσέτη, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Transhealth Northampton, Dallas Ducar, λέει ότι αυτό δεν ισχύει.

Η ερευνητική ομάδα μίας μελέτης του 2020, από το Ινστιτούτο Fenway, το Νοσοκομείο Cooley Dickinson, και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, βρήκε ότι οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν «έλλειψη διαθεσιμότητας και ικανότητας παρόχου», αναφέρει η Ducar. Τα ερωτηθέντα άτομα σημείωσαν, επίσης, «έλλειψη κλινικής ικανότητας και απελπιστική ανάγκη για υπηρεσίες παιδιατρικής και ψυχικής υγείας και σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.»

Η Ducar, η οποία είναι τρανς, είπε ότι συχνά αφιέρωνε ώρες για να βρει γιατρούς που επιβεβαιώνουν το φύλο – και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους, ή την ευελιξία της εργασίας για τέτοια φροντίδα.

«Η δυνατότητα εύρεσης και πρόσβασης σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, που επιβεβαιώνουν την ταυτότητα φύλου και τις εμπειρίες κάποιου είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευημερία των τρανς και των gender-diverse ατόμων», αναφέρει σε δήλωση η Brooke Stott, project manager του Transhealth Northampton. «Η ομάδα μας έχει δεσμευτεί να είναι επικεφαλής της κοινότητας και να διασφαλίζει ότι οι ασθενείς θα έχουν μια εμπειρία υγειονομικής περίθαλψης που γιορτάζει και ενισχύει τα άτομα.»

Μασαχουσέτη, Κέντρο Υγείας, τρανς
Φωτογραφία από την Rebecca Jones – Πηγή: www.hivplusmag.com

Η φροντίδα που επιβεβαιώνει την ταυτότητα φύλου μπορεί να είναι δύσκολο να εξηγηθεί σε cisgender ή nontrans άτομα, αλλά είναι πολύ εύκολο να την αναγνωρίσουν οι gender-diverse άνθρωποι, λέει η Ducar.

«Εστιάζουμε πραγματικά στη φροντίδα κάποιου προσώπου και στη σχέση του με το φύλο του», λέει. «Είναι συνώνυμο με τη φροντίδα με επίκεντρο την/τον/τ@ ασθενή. Το φύλο κάποιου ατόμου επηρεάζει πραγματικά πολλά και διαφορετικά μέρη της ζωής. Όταν χρησιμοποιείτε το μπάνιο, όταν πηγαίνετε στο σχολείο, στο πώς λαμβάνετε την υγειονομική σας περίθαλψη, πώς αυτοπροσδιορίζεστε σε δημόσιο χώρο, πώς θα περάσετε από έναν σαρωτή αεροδρομίου. Όλα αυτά τα διαφορετικά μέρη της κοινωνίας περιλαμβάνουν το πλαίσιο του φύλου.»

Ενώ η φροντίδα που επιβεβαιώνει την ταυτότητα φύλου δεν είναι καινούργια σε πολλά βασικά κέντρα υγείας σε μεγάλες πόλεις, η Ducar λέει ότι τα προγράμματα που απευθύνονται σε τρανς ασθενείς είναι συνήθως τα πρώτα πράγματα που μειώνονται από τον προϋπολογισμό. Αντίθετα, υπογραμμίζει ότι οι gender-diverse ασθενείς θα είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητα του Transhealth Northampton.

«[Αναδιαμορφώνουμε] την υγειονομική περίθαλψη που ανταποκρίνεται στην ταυτότητα κάποιου ατόμου», λέει. «Επαναφέρουμε την ανθρωπιά στην υγειονομική περίθαλψη. Καθοδηγούμαστε από κινήματα πολιτικών δικαιωμάτων, και λέμε πραγματικά ότι είμαστε εδώ για να σας εξυπηρετήσουμε, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να γίνετε το άτομο που θέλετε να είστε. Δεν αφορά μόνο ονόματα και αντωνυμίες, αλλά γνωρίζουμε τις αξίες σας, τους στόχους σας.»

Το προσωπικό του Transhealth Northampton είναι πλειοψηφικά τρανς και ΛΟΑΤΚ άτομα. Η Ducar ανέφερε ότι η ύπαρξη gender-diverse υπαλλήλων μπορεί να δημιουργήσει χώρους, όπου οι ασθενείς μπορούν να ενεργούν αυθεντικά και να μιλούν ειλικρινά για τις ανάγκες τους.

Η άνεση είναι, επίσης, μια σημαντική πτυχή των υπηρεσιών γύρω από τον ιό του HIV της Transhealth Northampton, μια ζωτική πτυχή των υπηρεσιών του κέντρου. Οι τρανς άνθρωποι συνεχίζουν να επηρεάζονται δυσανάλογα από τον ιό -μια πρόσφατη μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσε ότι το 42% των τρανς ατόμων, σε επτά μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, ανέφερε ότι ζούσε με τον ιό του HIV.

«Έχουμε μία υπέροχη συντονίστρια φροντίδας», λέει η Ducar. «Μαζί με τις αξιολογήσεις και την παρουσία της, σας βοηθά να χρησιμοποιήσετε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης γενικά, είναι εκεί για να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε προβλήματα γραφειοκρατίας σχετικά με την ασφάλιση και τη φαρμακευτική. Παρέχουμε, επίσης, πρωτοβάθμια φροντίδα και ψυχική φροντίδα, οπότε για τα άτομα που ζουν με τον ιό του HIV, παρέχουμε υπηρεσίες από ανθρώπους που είναι πολύ ειδικευμένοι στη φροντίδα πολλών διαφορετικών πληθυσμών, συνταγογραφούν PeP και PrEP, ή αξιολογούν το που βρίσκονται πραγματικά σε σχέση με τη συγκατάθεση και τραύμα.» Υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι επίσης διαθέσιμες για νεοδιαγνωσμένους και μακροχρόνια επιζώντες.

Η συνηγορία είναι, επίσης, σήμα κατατεθέν του Transhealth Northampton, λέει η Ducar. «Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από το να πιέζουμε τους ασφαλιστικούς παρόχους, έως την κάλυψη περισσότερης φροντίδας που να επιβεβαιώνει το φύλο, μέχρι την άσκηση πίεσης στους πολιτικούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα τρανς άτομα, ιδίως τα ευάλωτα τρανς νεαρά άτομα, ως πολιτικούς αποδιοπομπαίους τράγους.»

«Αυτές οι ιατρικές απαγορεύσεις [σχετικά με τη φροντίδα που επιβεβαιώνει την ταυτότητα φύλου για τη νεολαία] πρέπει πραγματικά να θεωρηθούν ως προαγωγή της γενοκτονίας», λέει η Ducar. «Το βλέπω ως επίθεση κατά της αμερικανικής ελευθερίας. Τα παιδιά θα συνεχίσουν να παίρνουν τις ορμόνες τους. Η απαγόρευση αυτού δεν λειτουργεί. Αυτό το είδαμε με τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. [Αυτοί οι νόμοι δημιουργούν] αυτοκτονικό ιδεασμό. Ήρθε η ώρα για τους ανθρώπους να το πουν με το όνομά του. Όλοι αξίζουμε το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού.»

Ενώ η Ducar είναι απογοητευμένη και θυμωμένη με το γεγονός ότι «οι τρανς άνθρωποι έχουν συνεχώς αποκλειστεί από την αμερικανική κοινωνία», βλέπει το κέντρο υγείας της ως μια τεράστια πρόοδο μέσα σε όλο αυτό το σκοτάδι.

Όπως αναφέρει και η ίδια:

«Εμείς θα είμαστε ένα δυνατό φως.»