ΕΛ.ΑΣ. σε ΔΙ.ΑΣ. δίνει εντολές μέσω Viber από ιδιωτικά κινητά

26/10/2021
από
ΔΙ.ΑΣ., Viber
ΔΙ.ΑΣ.

Με τρόπο μη θεσμικό φαίνεται ότι δίνονται εντολές της ΕΛ.ΑΣ. σε άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., αφού ως μέσο επιλέγεται το…Viber, αντί των ασυρμάτων.

Μέσω viber από ιδιωτικά κινητά, και όχι μέσω ασυρμάτων, δίνονται «μυστικές» εντολές σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και άλλων ομάδων της Άμεσης Δράσης, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των «Νέων».

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τον σημερινό -και όχι θεσμικό- τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας είχε η εφημερίδα «Τα Νέα» την Τρίτη, η οποία στο πρωτοσέλιδό της έχει τίτλο «Καταργούν τους ασυρμάτους, μιλούν μέσω Viber.»

Τα Νέα
Τα Νέα

Σύμφωνα μ’ αυτό, αρκετά συχνά οι ομάδες της Άμεσης Δράσης έχουν εντολές στα κινητά τους για τον τρόπο που θα κινηθούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, φέρνοντας τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα: Της επετείου από τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, τις ημέρες των κινητοποιήσεων των διανομέων και την οδηγίες για τις καταδιώξεις.

«Καλημέρα. Λόγω της επετείου από τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, δεν θα έλθετε καμία ομάδα σε αντιπαράθεση για το θέμα αυτό με πολίτες προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις και δυσφήμηση της υπηρεσίας. Επιπλέον, λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τους διανομείς (delivery), θα αποφεύγετε το επόμενο διάστημα βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων και κλιμάκωση επεισοδίων με τους εν λόγω οδηγούς. Τέλος με αφορμή θανατηφόρο ατύχημα με μοτοσικλετιστή που έλαβε χώρα χθες στην Αθήνα ύστερα από καταδίωξή του με αστυνομικούς δεν θα ενεργούνται καταδιώξεις αν δεν έχει ενημερωθεί πρώτα το κέντρο Άμεσης Δράσης», ανέφερε χαρακτηριστικά το μήνυμα που έλεβαν στο κινητό τους.

Παράλληλα, μετά τον θάνατο του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα από αστυνομικά πυρά, υπήρξε ένα νέο στο Viber, προκειμένου να μην πλησιάζουν σε καταυλισμούς τους και να μην προχωρούν σε οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως αναφορικά με την εντολή που υπήρχε από το Κέντρο Επιχειρήσεων σχετικά με την εγκατάλειψη της καταδίωξης, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ έλεγαν πως: «τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον στο 40%-50% των περίπου 30 καταδιώξεων ύποπτων οχημάτων που καταγράφονται ετησίως δίνεται εντολή να σταματήσει το ανθρωποκυνηγητό, υπό τον φόβο παράπλευρων απωλειών. Αυτό που έγινε με τις εντολές για το κλεμμένο όχημα στο Πέραμα δεν είναι εξαίρεση.»

Τα ραβασάκια αυτά, αποδεικνύουν πόσο φτωχή είναι η εκπαίδευση των ανδρών που στελεχώνουν την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., όπως άλλωστε φάνηκε με τραγικό τρόπο με τους θανάσιμους πυροβολισμούς στο Πέραμα που στοίχισαν τη ζωή σε έναν 18χρονο πολίτη.
Δες και αυτό!