Ο δράστης λογοδοτεί στη γερμανική δικαιοσύνη για δολοφονική επίθεση σε ομόφυλο ζευγάρι στη Δρέσδη τον Οκτώβριο του 2020. Ο ίδιος δεν αποδέχεται την «κοσμική» γερμανική δικαιοσύνη.

Στις 4 Οκτωβρίου του 2020, ο Αμπντάλα Α., νεαρός πρόσφυγας από τη Συρία, που διαμένει στη Γερμανία, επιτέθηκε με μαχαίρι σε ομόφυλο ζευγάρι στο κέντρο της Δρέσδης και σκότωσε τον έναν από τους δύο άνδρες. Ο άλλος τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές, είχε μόλις αποφυλακιστεί έχοντας εκτίσει την ποινή του για παλαιότερo αδίκημα. Αυτή η φορά συνελήφθη με κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης, απόπειρα για φόνο, καθώς και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης. Από χθες Δευτέρα καλείται να λογοδοτήσει στο ποινικό εφετείο της Δρέσδης.

Την πρώτη ημέρα της δίκης καταθέτει ο πραγματογνώμων ψυχίατρος, που είχε ορίσει το δικαστήριο. Στη διάρκεια της προφυλάκισης ο δράστης του είχε εξομολογηθεί ότι μετά την τελευταία αποφυλάκισή του, το φθινόπωρο του 2020, είχε επισκεφθεί ένα τζαμί και εκεί υποσχέθηκε στον Αλάχ «να σκοτώσει απίστους». Μετά από αυτή την ομολογία ο συνήγορος υπεράσπισης Πέτερ Χόλσταιν επισημαίνει: «Ο κύβος ερρίφθη. Ομολόγησε την πράξη του και αποκάλυψε τα κίνητρά του. Ουσιαστικά επιβεβαιώνεται ο ειδεχθής χαρακτήρας του εγκλήματος, όπως είχε αναφέρει η εισαγγελία. Πρέπει να δούμε ρεαλιστικά την κατάσταση…»

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία δίνει έμφαση στα κίνητρα του εγκλήματος και στον δόλιο τρόπο με τον οποίο, όπως υποστηρίζει, ο δράστης οργάνωσε το έγκλημα: Επιτέθηκε από πίσω στους δύο τουρίστες, αιφνιδιάζοντάς τους, χωρίς να αφήσει περιθώρια αντίδρασης. Όπως δηλώνει ο αρμόδιος εισαγγελέας, Μαρσέλ Κρουασάν, «από την προανάκριση προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος υποστηρίζει μία ακραία ερμηνεία του Ισλάμ και διάκειται θετικά προς το αποκαλούμενο ‘Ισλαμικό Κράτος’. Αρνείται τη κοινωνική οργάνωση στη Γερμανία, την οποία θεωρεί δημιούργημα των απίστων. Πιστεύουμε ότι ήθελε να σκοτώσει τους δύο άνδρες στους οποίους επιτέθηκε, γιατί ακριβώς τους θεωρούσε εκπροσώπους μίας κοινωνικής οργάνωσης, την οποία ο ίδιος απορρίπτει».

Ο κατηγορούμενος ανέφερε στον πραγματογνώμονα ψυχίατρο ότι «οι ομοφυλόφιλοι είναι εχθροί του Θεού» και γι’ αυτόν τον λόγο «πρέπει να χτυπηθούν ή να θανατωθούν». Θεωρεί ότι η χώρα ολόκληρη είναι «εχθρική», καθώς απαρνείται το Ισλάμ, ενώ ο ίδιος προσωπικά δεν αποδέχεται ούτε τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Όπως επισημαίνει ο συνήγορός του, Πέτερ Χόλσταιν, «θεωρεί ότι η κοσμική δικαιοσύνη δεν μπορεί να τον δικάσει για όσα διέπραξε λόγω της αφοσίωσής του στον Θεό».

Μετά την επίθεση στους δύο άνδρες ο δράστης διέφυγε, αλλά συνελήφθη μετά από δύο εβδομάδες. Στην προανάκριση ανέφερε ότι η διαφυγή του ήταν ένα «σημάδι αδυναμίας», ενώ στην πραγματικότητα ήθελε να «παραμείνει στο πλευρό των νεκρών, ως μάρτυρας». Για την εκπρόσωπο του Εφετείου της Δρέσδης, Γκεζίνε Τέους, το μόνο που απομένει να διευκρινιστεί πλέον είναι το νομικό πλαίσιο που θα ισχύσει στην περίπτωση του νεαρού. «Τη στιγμή που διέπραξε το αδίκημα ο δράστης ήταν σε μετεφηβική ηλικία, δηλαδή δεν είχε συμπληρώσει ακόμη το 21ο έτος. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι αν θα τιμωρηθεί ως ενήλικας ή αν θα του αναγνωριστούν κάποια ελαφρυντικά».

Η σχετικά απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μέχρι τα τέλη Μαίου.