Δίκη Χ.Α.: Η απάντηση της Προέδρου στην εισαγγελική πρόταση για αναστολές

20/10/2020
από
Μαρία Λεπενιώτη, πρόεδρος, δίκη ΧΑ, εισαγγελέας, Οικονόμου
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Η Πρόεδρος της έδρας, Μαρία Λεπενιώτη, με την έναρξη των εργασιών του δικαστηρίου, σε συνέχεια της απόφασης των ποινών των κατηγορούμενων της δίκης της Χρυσής Αυγής, ζήτησε διευκρινήσεις από την εισαγγελέα, Αδαμαντία Οικονόμου, ως προς τις αναστολές που πρότεινε για τους καταδικασθέντες.

Η συνομιλία τους είναι αποκαλυπτική της θέσης της εισαγγελέως, όπου παρά την επισήμανση, ότι πολλοί εκ των καταδικασθέντων δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, εκείνη εξακολουθεί να ζητά την αναστολή των ποινών όλων. Καταλήγει η Πρόεδρος:

“Άρα, κε γραμματέα, να καταχωρηθεί, για όλους, λοιπόν, αυτούς προτείνετε να ανασταλεί, παρά τις ποινές κάθειρξης [επαναλαμβάνει] σημειώστε [προς γραμματέα] αυτή είναι η συμπλήρωση της κα Εισαγγελέα.” 

Διαβάστε αναλυτικά τη στιχομυθία, όπως τη μετέδωσε το Golden Dawn Watch:

Πρ: Λοιπόν, δύο θεματα θα μας απασχολήσουν. Η κα Εισαγγελέας είπε ότι από κανένα στοιχείο δεν προκυπτεί ότι αν αφεθούν ελεύθεροι είναι απίθανο να διαπράξουν νέα εγκλήματα. Ειδικότερα, ανέφερε ότι τα ποινικα μητρώα των βουλευτών είναι λευκά, πλην του Μιχαλολιάκου που καταδικάστηκε το ’89, και των Αλεξόπουλου, Γρέγου, Μπούκουρα, Μίχου που έχουν καταδικαστεί για ήσσονος σημασίας πράξεις.

Στη συνέχεια ανέφερει ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο και οι κατωτέρω: Άγγος, Αναδιώτης, Δήμου, Δασκαλάκης, Καζαντζόγλου, Κομιανός, Κορκοβίλης, Μαρίας, Μιχάλαρος, Μπαρέκας, Πατέλης, Παπαδόπουλος, Πόπορη, Σκάλκος, Σταμπέλος, Τσαλίκης, Χατζηδάκης.

Παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στους κατηγορούμενους που όπως προκύπτει από τα ποινικά μητρώα έχουν καταδικαστεί και σε ποινές καθείρξεως και είναι οι ακόλουθοι: Λιακόπουλος, Στεργιόπουλος, Σιατούνης, Στράτος, Αγριογιαννης, έχουμε ποινή κάθειρξης και για ληστεία και υπεξαίρεση. Χρυσαφίτης, Καλαρίτης, Ευγενικός, Τσακανίκας. Νικ. Τσορβάς, Παπαβασιλείου και κάποιες που θα μπορούσε να τις πει κανείς ήσσονος αξίας. Κατά τούτο κρίνει το δικαστήριο ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση. Ένα θέμα αυτό.

Τώρα, το δευτερο θέμα είναι το εξής: Ανέφερε η κα Εισαγγελέας ότι οι κατηγορούμενοι δεν παραβίασαν όρους διαμονης και ότι τήρησαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο συνήγορος του Μαθαιοπουλου κος Ματαλιωτάκης, που ανέγνωσε κάποια έγγραφα [στα οποία – αναφέρεται στη δήλωση Καμπαγιάννη] ότι ο κατηγορούμενος Λαγός σε αντίθεση με τα αναφερόμενα στην εισαγγελική έχει παραβιάσει όρους διαμονής. Το δικαστήριο κρίνει αναγκαίο να αναζητηθεί επιμελεία εισαγγελίας τυχόν βούλευμα που αφορά παραβίαση περιοριστικών όρων από τον Λαγό και να το προσκομίσει στο δικαστήριο.

Αλεξιάδης: Κα πρόεδρε μπορώ να έχω τον λόγο;
Πρ: Να περιμένετε. Θέλει να συμπληρώσει τώρα την πρόταση η κα Εισαγγελέας;

Εισ: Σχετικά με το ποινικό μητρώο του Μιχαλολιάκου ουδέποτε είπα ότι ήταν ήσσονος απαξίας.
Πρ: Δεν είπα αυτό. Είπα για τους υπολοιπους.
Εισ: Γιατί αυτό ειπώθηκε. Είπα ότι τελέστηκε η πράξη το 1979 και «ήσσονος ποινικής απαξίας» για τα ονόματα που αναφέρατε.
Πρ: Το θέμα δεν το έθεσα εκεί. Ακόμα και για αυτούς που έχουν κάθειρξη δεν έχουμε πρόταση!
Εισ: Εγω αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο…
Πρ: Για τους άλλους τι προτείνετε;
Εισ: Το είπα ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, ότι έχουν εκτίσει ποινές κάθειρξης, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους όρους που τους έχουν επιβληθεί.
Πρ: Ναι… Άρα και η πρότασή σας είναι και για τους υπόλοιπους που είπα;
Eισ : Ανέφερα αποκλειστικά αυτούς που είχαν λευκό, τους άλλους εννοείται ότι δεν είχαν, Αγριογιάννης, Στεργιόπουλος, Λιακόπουλος που έχουν ποινές κάθειρξης, έχουν βγει & τηρούν τους όρους.

Πρ: Και άρα, η πρότασή σας, ΚΑΙ για αυτούς, είναι να ανασταλεί, παρά τις ποινές που έχουν, και για το ύποπτο φυγής;

Εισαγγελέας: Να ανασταλεί ναι.

Πρόεδρος: Άρα, κε γραμματέα, να καταχωρηθεί, για όλους λοιπόν αυτούς προτείνετε να ανασταλεί παρά τις ποινές κάθειρξης [επαναλαμβάνει] σημειώστε [προς γραμματέα] αυτή είναι η συμπλήρωση της κα Εισαγγελέα.

Πρ: Ωραία, τότε πάμε στο άλλο θέμα.Του αν τυχόν υπάρχει βούλευμα που να προκύπτει ότι ο Λαγός εχει παραβιάσει όρους παραμονής.

Αλεξιάδης: Να βοηθήσω το δικαστήριό σας, έχω το 1031 [βούλευμα] του 2019 το οποίο ρητά και κατηγορηματικά έδωσε τη δυνατότητα στον εντολέα μου να φύγει στο εξωτερικό και στο διατακτικό του αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και μάλιστα ότι ο Εισαγγελέας που εξέδωσε τα βουλεύματα είναι ο κος Κωσταρέλλος που γνώριζε την υπόθεση και ένα δικαστικό συμβούλιο επικύρωσε τα όσα λέω.

Πρ: Δηλαδή δεν υπαρχει βούλευμα λέτε όπου φαίνεται να έχει παραβιάσει τους όρους διαμονής.

Αλεξ: Υπάρχει μεταγενέστερο βουλευμα του 2019 που λεει οτι δεν εχουν παραβιαστεί οι όροι.

Πρ: Άρα το δικαστήριο διακόπτει για αύριο, ώστε επιμελεία Εισαγγελίας να αναζητηθεί τυχόν βούλευμα, αύριο 11 το πρωί.

Το δικαστήριο διακόπτει 11:19 για αύριο 11:00 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών. Έναρξη της 464ης ημέρας 11:04 στην αίθ. τελετών του Εφετείου Αθηνών.

#GDtrial
Δες και αυτό!