Το Un Violador en Tu Camino – A Rapist in Your Path (Ένας Βιαστής στο Δρόμο σου), που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Νοεμβρίου στο πλαίσιο της εθνικής εξέγερσης της Χιλής, ενάντια στην κοινωνική ανισότητα, τραγουδούν γυναίκες σε μαζικές διαμαρτυρίες, σε όλη τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη.
Το χιλιανό τραγούδι διαμαρτυρίας σχετικά με την κουλτούρα του βιασμού και τη ντροπή που η κοινωνία ρίχνει στα επιζήσαντα άτομα, έχει γίνει ένας viral από τις φεμινίστριες σε όλο τον κόσμο.
Το βίντεο με το τραγούδι και τις χορευτικές κινήσεις που το συνοδεύουν έφτασε στο Μεξικό, την Κολομβία, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το τραγούδι γράφτηκε από τη φεμινιστική ομάδα θεάτρου Lastesis, με έδρα την Χιλιανή πόλη Βαλπαραΐσο (Valparaíso).
“Δεν προοριζόταν ποτέ να είναι ένα τραγούδι διαμαρτυρίας – οι γυναίκες από τις πορείες το μεταμόρφωσαν σε κάτι περισσότερο”
δήλωσε η Paula Cometa, μιλώντας εξ ονόματος της ομάδας, των οποίων τα άλλα μέλη είναι η Sibila Sotomayor, η Daffne Valdés και η Lea Cáceres.
Το τραγούδι βασίζεται στο έργο της Rita Segato, ανθρωπολόγος από την Αργεντινή, που υποστηρίζει ότι η σεξουαλική βία είναι πολιτικό, όχι ηθικό ζήτημα.
Οι στίχοι περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο τα θεσμικά όργανα – η αστυνομία, η δικαστική εξουσία και οι δομές των πολιτικών δυνάμεων – υποστηρίζουν συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών:
«Ο βιαστής είσαι εσύ / Είναι οι μπάτσοι / Οι δικαστές / Το κράτος / ο πρόεδρος» .
“Και δεν είναι δικό μου σφάλμα / ούτε το πού ήμουν / ούτε αυτό που φορούσα”, ο βιαστής είσαι εσύ” .
Σύμφωνα με στατιστικές που συγκέντρωσε το δίκτυο της Χιλής κατά της βίας των γυναικών, 42 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης αναφέρονται κάθε μέρα στην αστυνομία (περίπου δύο ανά ώρα), ενώ το 2018, μόνο το 25,7% των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης οδήγησε σε δικαστικές αποφάσεις.
“Στο χιλιανό δικαστικό σύστημα, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις βλάπτουν τις γυναίκες που πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας” , δήλωσε η Bárbara Sepúlveda Hales, εκπρόσωπος της φεμινιστικής ομάδας δικηγόρων Abofem. “Σε πολλές δίκες, η ζωή και η σεξουαλική συμπεριφορά του θύματος εκτίθενται, ώστε να στηρίξουν την επιθετικότητα που υπέστησαν ως δικαιολογημένη” .
Αν και το τραγούδι γράφτηκε πριν το κύμα των αναταραχών και της καταστολής, που ξέσπασε τον Οκτώβριο, η Cometa είπε ότι η χορογραφία αντανακλά την κρίση στην οποία οι δυνάμεις ασφαλείας αντιμετώπισαν ευρέως διαμαρτυρίες για βιασμό, βασανιστήρια και στόχευση με όπλο με σκοπό τη δολοφονία.
“Προσαρμόστηκε στη στιγμή που ζούμε σήμερα στη Χιλή. Στις βιαιοπραγίες και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν υποστεί πρόσφατα οι γυναίκες» , είπε.
Hilo “Un violador en tu camino”, en las diferentes partes del mundo #LasTesispic.twitter.com/CoQSrGkNFa
— Adri (@fixasttyles) November 30, 2019
Η μεγαλύτερη παρουσίαση του τραγουδιού πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ έξω από το Εθνικό Στάδιο του Σαντιάγκο, το οποίο έγινε γνωστό ως στρατόπεδο φυλάκισης και κέντρο βασανιστηρίων μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973 που έφερε τον Αουγκούστο Πινοσέτ στην εξουσία.
Μια επίσημη έκθεση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας διαπίστωσε ότι σχεδόν κάθε ένα από τα θύματα που ερωτήθηκαν είχε υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης.
Η παράσταση της Πέμπτης συγκέντρωσε χιλιάδες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων Χιλιανών που έζησαν τη δικτατορία.
“Μας κρατούσαν φυλακισμένες εδώ, γυναίκες που κακοποιήθηκαν και βασανίστηκαν σεξουαλικά” , δήλωσε η Victoria Gallardo, 71 ετών, που συμμετείχε στην συγκέντρωση.