Διαδηλώσεις στο Μεξικό: «Το Ociel δεν πέθανε, το σκότωσε το Κράτος»

15/11/2023
από
Χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα του Μεξικού, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του πρώτου ανοιχτά non-binary μέλους του δικαστικού σώματος, και για τις επακόλουθες αστυνομικές έρευνες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το σύντροφο του Jesús Ociel Baena, Dorian Daniel Nieves, φέρεται να το δολοφόνησε και μετά να αυτοκτόνησε. Η Ομοσπονδιακή Γραμματέας Ασφαλείας Rosa Icela Rodríguez, δήλωσε στον Τύπο ότι δεν είναι σαφές αν οι θάνατοι ήταν «ανθρωποκτονία ή ατύχημα».

Επίσης, ο εισαγγελέας Jesús Figueroa Ortega, σε ανακοίνωσή του είπε ότι «δεν υπάρχουν σημάδια ή ενδείξεις που να μας κάνουν να θεωρήσουμε ότι εμπλέκεται ένα τρίτο άτομο στην υπόθεση». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τραυματισμοί προκλήθηκαν από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο όπως ένα μαχαίρι.

Ωστόσο, οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις και η οικογένεια του θύματος διαφωνεί με αυτήν την εξέλιξη, και απαιτεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο το περιστατικό να αποτελεί έγκλημα μίσους.

Με αφορμή τον θάνατο του Baena, χιλιάδες άτομα βγήκαν στους δρόμους κρατώντας κεριά και Pride σημαίες, και φώναζαν μεταξύ άλλων: «Το Ociel δεν πέθανε, το σκότωσε το Κράτος».




Δες και αυτό!