Οι ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστικές οργανώσεις πραγματοποιούν διαδηλώσεις για την υποστήριξη των Ιταλίδων λεσβιών μητέρων σε όλη την Ευρώπη.

 

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου, ΛΟΑΚΤΙ+ ακτιβίστριες/στές πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ενάντια στη μεταχείριση των λεσβιών μητέρων από την ακροδεξιά κυβέρνηση στην Ιταλία.

Η Ιταλία άρχισε πρόσφατα να αφαιρεί τους ομόφυλους γονείς από τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους. Σύμφωνα με την ισχύουσα ιταλική νομοθεσία, δύο μητέρες δεν μπορούν να αναγνωριστούν νομικά ως γονείς ενός παιδιού, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο μία ομόφυλη γονέας μπορεί να παραμείνει στο πιστοποιητικό γέννησης.

Ενώ ορισμένες δικαιοδοσίες στη χώρα συνήθιζαν να χορηγούν γονικά δικαιώματα σε ομόφυλα ζευγάρια κατά περίπτωση και συχνά μετέγραφαν πιστοποιητικά γέννησης για παιδιά ομόφυλων γονέων που δημιουργήθηκαν στο εξωτερικό, η σημερινή ακροδεξιά κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να τερματίσει αυτή την πρακτική.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση έστειλε επιστολή σε όλους τους νομάρχες της χώρας, καλώντας τους να σταματήσουν την πρακτική να συμπεριλαμβάνουν τα ονόματα και των δύο γονέων. Έκτοτε, τουλάχιστον τρία παιδιά που γεννήθηκαν από λεσβίες γονείς που ζουν στην Ιταλία φέρεται να άλλαξαν τα πιστοποιητικά γέννησής τους για να αφαιρέσουν τη μία από τις δύο μητέρες, αφήνοντας μόνο τη «βιολογική γονέα».

Η Ευρωκεντροασιατική Λεσβιακή Κοινότητα (EL*C) εξέδωσε ανοιχτή επιστολή προς την Ιταλίδα πρωθυπουργό Giorgia Meloni, καταδικάζοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης και καλώντας σε διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη. Η επιστολή ανέφερε ότι «δεν θα ανεχθούμε την άνοδο των ακροδεξιών ιδεολογιών στην Ευρώπη», καθώς «όποιος ευθυγραμμίζεται με την ακροδεξιά είναι άμεσος εχθρός της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Σε μια επίδειξη ενότητας και αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου λεσβίες και σύμμαχοι συγκεντρώθηκαν για να υποστηρίξουν τις λεσβίες Ιταλίδες μητέρες και όλες τις ομάδες που πλήττονται από την απεχθή και βλαβερή πολιτική της κυβέρνησης της Meloni. Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ιταλία αφαιρεί από τις λεσβίες μητέρες τα γονικά τους δικαιώματα

Ιταλία: Μια λεσβία μητέρα λέει ότι “οι οικογένειες τους ζουν μέσα στον φόβο”