Δέκα ομάδες προωθούν ΛΟΑΤΚΙ+ εκστρατεία για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ

22/09/2022
από

Δέκα ευρωπαϊκές ομάδες ποδοσφαίρου — η Ολλανδία, η Αγγλία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ελβετία και η Ουαλία — θα συμμετάσχουν σε μια εκστρατεία «OneLove» που προωθεί την ένταξη και την καταπολέμηση των διακρίσεων.

Κάθε χώρα, εκτός από τη Σουηδία και τη Νορβηγία, έχει προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, και κάθε αρχηγός αυτών των οκτώ ομάδων, θα φοράει ένα χαρακτηριστικό περιβραχιόνιο OneLove — το οποίο διαθέτει μια καρδιά με χρώματα που αντικατοπτρίζουν τη συμπεριληπτικότητα— κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Η Ολλανδική Ομοσπονδία, η οποία ηγείται της εκστρατείας, επέλεξε τα χρώματα που αντιπροσωπεύουν όλες τις κληρονομιές, τα φύλα και τις σεξουαλικές ταυτότητες. Το περιβραχιόνιο θα φορεθεί στο Κατάρ, όπου οι ομόφυλες σχέσεις αποτελούν ποινικό αδίκημα.

Η Σουηδία και η Νορβηγία θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια των προσεχών αγώνων του Nations League, ενώ η Αγγλία θα φορέσει, επίσης, μαύρα περιβραχιόνια και στους δύο αγώνες της στο UEFA Nations League για να σηματοδοτήσει τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

“Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα που ταιριάζει στο παιχνίδι του ποδοσφαίρου: στο γήπεδο όλοι είναι ίσοι και αυτό πρέπει να συμβαίνει σε κάθε μέρος της κοινωνίας. Με την εκστρατεία OneLove εκφράζουμε αυτό το μήνυμα”, δήλωσε ο Virgil van Dijk, ο αρχηγός της Ολλανδίας.

“Εκ μέρους της ολλανδικής ομάδας φοράω αυτό το περιβραχιόνιο εδώ και αρκετό καιρό. Είναι καλό να βλέπουμε ότι και άλλες χώρες συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία.”

Η OneLove ιδρύθηκε στην Ολλανδία το 2020 για να τονίσει ότι όλοι οι λάτρεις του ποδοσφαίρου έχουν τουλάχιστον ένα κοινό χαρακτηριστικό – την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο – και να μιλήσουν ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης.

Εκτός από την εστίαση στα δημόσια μηνύματα, η πρωτοβουλία έχει, επίσης, σκοπό να προσφέρει εκπαίδευση για τη διαφορετικότητα σε συλλόγους βάσης.

“Η αγάπη μας για το ποδόσφαιρο μας ενώνει όλους. Ανεξάρτητα από το από πού προέρχεστε, πώς μοιάζετε και ποιον αγαπάτε. Το ποδόσφαιρο είναι εκεί για όλους και το άθλημά μας πρέπει να υπερασπιστεί τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν διακρίσεις και αποκλεισμούς”, είπε ο αρχηγός της Γερμανίας, Manuel Neuer.

“Είμαι περήφανος που στέλνω αυτό το μήνυμα με τους συναδέλφους μου από τις άλλες εθνικές ομάδες. Κάθε φωνή μετράει.”

Τον Ιούνιο, ο αρχηγός της Αγγλίας, Harry Kane , αποκάλυψε ότι είχε συζητήσει να συμμετέχει σε μια συλλογική θέση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ με τον Δανό αρχηγό, Christian Eriksen, και τον αρχηγό της Γαλλίας, Hugo Lloris.

“Ως αρχηγοί μπορεί όλοι να ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλο στον αγωνιστικό χώρο, αλλά είμαστε ενωμένοι ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό σε μια εποχή που ο διχασμός είναι κοινός στην κοινωνία. Το να φοράμε μαζί το περιβραχιόνιο για λογαριασμό των ομάδων μας θα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα όταν ο κόσμος παρακολουθεί.”

Η ιδέα για τη συγκεκριμένη εκστρατεία προήλθε από μία πρωτοβουλία της Ομάδας Εργασίας της UEFA, η οποία διαμορφώθηκε για να ανταποκριθεί σε ζητήματα που αφορούν τη μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων από το Κατάρ και τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. 

Η ομοφυλοφιλία είναι επί του παρόντος παράνομη στο Κατάρ και τιμωρείται με φυλάκιση έως και τριών ετών, ενώ ο Guardian ανέφερε πέρυσι ότι 6.500 μετανάστες εργάτες είχαν πεθάνει στη χώρα, τα τελευταία δέκα χρόνια, μετά την επιτυχημένη προσπάθεια του Κατάρ να φιλοξενήσει το τουρνουά το 2010, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν χαμηλόμισθοι, με επικίνδυνα περιβάλλοντα εργασίας, που συχνά εκτίθενται σε υπερβολική ζέστη.

Η αναφορά — την οποία διέψευσε “κατηγορηματικά” ο διευθύνων σύμβουλος του διοργανωτή του τουρνουά, Nasser Al Khater — δε συνέδεσε και τους 6.500 θανάτους με έργα υποδομής του Παγκοσμίου Κυπέλλου και δεν έχει επαληθευτεί από το CNN.

«Συνεχίζουμε να πιέζουμε για την αρχή της αποζημίωσης για τις οικογένειες των μεταναστών εργαζομένων που έχουν χάσει τη ζωή τους, ή έχουν τραυματιστεί σε κατασκευαστικά έργα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της FA Mark Bullingham.

“Μαζί με τα άλλα μέλη της Ομάδας Εργασίας της UEFA για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πιέζουμε τη FIFA για μια ενημέρωση σχετικά με την ιδέα ενός Κέντρου Εργατών Μεταναστών στο Κατάρ, για να παρέχουμε συμβουλές και βοήθεια στους μετανάστες εργάτες. Είναι σαφές ότι το Κατάρ έφερε μία προοδευτική νομοθεσία τα τελευταία χρόνια για να δοθούν δικαιώματα στους εργαζομένους, επομένως αυτή η ιδέα θα βοηθήσει αυτή τη νομοθεσία να τεθεί σε ισχύ». 




Δες και αυτό!