Η κοινότητα προκάλεσε την εφημερίδα να ακούσει τα τρανς άτομα και να σταματήσει να τυπώνει παραπληροφόρηση και να προσλάβει τρανς συγγραφείς και εκδότριες-ες.

Περισσότερα από 10.000 άτομα που διαβάζουν New York Times από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καλέσουν την εφημερίδα να ασχοληθεί με την κάλυψη των τρανς ζητημάτων.

Στις 15 Φεβρουαρίου, δύο συντονισμένες ανοιχτές επιστολές κατηγόρησαν τους New York Times για δημοσίευση ανακριβών και μεροληπτικών άρθρων σχετικά με την τρανς κοινότητα.

Μία επιστολή γράφτηκε από τους συντελεστές και αρχικά περιλάμβανε 180 υπογραφές. Έκτοτε έχει αυξηθεί και περιλαμβάνει πάνω από 1.000 άτομα.

Ισχυρίζεται ότι, ενώ ορισμένοι ρεπόρτερ των New York Times καλύπτουν θέματα τρανς δίκαια και με ακρίβεια, «η δουλειά τους επισκιάζεται…όταν ένας δημοσιογράφος έχει μετρήσει πάνω από 15.000 λέξεις σε πρωτοσέλιδα των Times που συζητούν την ορθότητα της ιατρικής περίθαλψης για τα τρανς παιδιά που δημοσιεύονται μόνο τους τελευταίους οκτώ μήνες».

Η δεύτερη επιστολή είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της GLAAD και περιλαμβάνει υπογραφές από περισσότερες από 100 ομάδες υπεράσπισης, διασημότητες, και ηγέτες της κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Human Rights Campaign, Transgender Law Center, Women’s March, Lena Dunham και Jameela Jamil.

Προσκαλεί επίσης τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες να υπογράψουν: «Δεν θα υποστηρίξουμε τους Times να προβάλλουν ψέματα, προκαταλήψεις, περιθωριακές θεωρίες και επικίνδυνες ανακρίβειες. Απαιτούμε δίκαιη κάλυψη, απαιτούμε η πλατφόρμα Times να μεταδίδει φωνές, τόσο ως πηγές όσο και ως συγγραφείς και συντάκτριες/ες πλήρους απασχόλησης και απαιτούμε μια συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας των Times και της κοινότητας των τρανς».

Η ανοιχτή επιστολή περιγράφει την προηγούμενη κάλυψη ως «αποκρουστική.»

Η επιστολή θέτει επίσης συγκεκριμένες απαιτήσεις για το πώς οι New York Times μπορούν να αντιμετωπίσουν την ιστορία του μεροληπτικού περιεχομένου. 

Την Παρασκευή, η επιστολή έφτασε σε πάνω από 10.000 υπογραφές απαιτώντας να σταματήσει την «ανεύθυνη, μεροληπτική κάλυψη». Για να τιμήσει το ορόσημο, η GLAAD συντόνισε μια πτήση με αεροπλάνο στις 9 π.μ. στην πόλη της Νέας Υόρκης με ένα πανό που έγραφε: «10.000 αναγνώστριες/ες της Νέας Υόρκης λένε: καλύτερες τρανς ιστορίες!».

Οι NYT απάντησαν λέγοντας: «Λάβαμε την επιστολή από την GLAAD και καλωσορίζουμε τα σχόλιά της. Καταλαβαίνουμε πώς βλέπει η GLAAD την κάλυψή μας. Αλλά ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι η αποστολή υπεράσπισης της GLAAD και η δημοσιογραφική αποστολή των Times διαφέρουν».

Στις 16 Φεβρουαρίου, ακριβώς μία ημέρα μετά την παραλαβή των επιστολών, οι NYT δημοσίευσαν ένα άρθρο γνώμης ενός αρθρογράφου κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ με τίτλο «Προς υπεράσπιση της JK Rowling».