Από την περασμένη Πέμπτη προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες το Dallas Buyers Club, μια από τις καλύτερες ταινίες της αμερικάνικης σοδειάς την φετινή κινηματογραφική σαιζόν. Δυνατές ερμηνείες, μια αληθινή ιστορία για μια από τις δυσκολότερες σελίδες της μάχης εναντίον του ιού HIV και του στίγματος των φορέων την δεκαετία του 80, το Dallas Buyers Club είναι μια ταινία που αξίζει της προσοχής μας.

Οι δυο πρωταγωνιστές, Μάθιου ΜακΚόναχι και Τζάρεντ Λέτο δίνουν δυο σπουδαίες ερμηνείες που είναι πολύ πιθανό να τους οδηγήσουν μέχρι και το Όσκαρ στην απονομή της Ακαδημίας, στις 2 Μαρτίου.

Είναι υποψήφιοι στις κατηγορίες Α’ και Β’ Ανδρικού Ρόλου, έχοντας ήδη κερδίσει τόσο στις Χρυσές Σφαίρες, όσο και στα Βραβεία SAG, τα βραβεία που απονέμουν κάθε χρόνο οι ίδιοι οι ηθοποιοί στους συνυποψήφιους τους.

Η σχέση τους στην ταινία είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του Dallas Buyers Club. Μια σχέση που χτίζεται σταδιακά, μια σχέση που δυναμώνει όσο περνούν τα κινηματογραφικά χρόνια της αφήγησης, μια σχέση σιωπηλή ανάμεσα σε δυο διαφορετικούς ανθρώπους που όταν πρωτογνωρίζονται έχουν ανάμεσα τους ένα χάσμα κουλτούρας και πεποιθήσεων.

Την ίδια στιγμή η ταινία είναι μια ουσιαστική πηγή πληροφοριών για την μάχη εναντίον του ιού HIV, την δεκαετία του 80, για τις προκαταλήψεις, τον ρατσισμό και το στίγμα απέναντι στους φορείς του ιού, για τα παιχνίδια των φαρμακοβιομηχανιών που στον βωμό του κέρδους και της μάχης της πατέντας έβαζαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η ιστορία της ταινίας ξεκινά το 1986, όταν ο Ρον Γούντρουφ, ένας ομοφοβικός καουμπόι από το Ντάλας διαγνώστηκε με AIDS. Ενώ οι γιατροί του έδιναν μόνο τριάντα μέρες ζωής, ο Γούντρουφ αποφάσισε να παλέψει για τη ζωή του. Ίδρυσε το Dallas Buyers Club και ασχολήθηκε με τη διακίνηση εναλλακτικών φαρμάκων από το εξωτερικό, εξασφαλίζοντας τη χορήγησή τους σε όποιον τις είχε ανάγκη. Ο Γούντρουφ κατάφερε όχι μόνο να ζήσει περισσότερο από τις προβλέψεις των γιατρών -7 χρόνια για την ακρίβεια- αλλά και να δει τη ζωή με διαφορετικό μάτι.

Το ρόλο του Γούντρουφ υποδύεται ο Μάθιου ΜακΚόναχι, ο οποίος κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε για τις ανάγκες της ταινίας, χάνοντας 20 κιλά προκειμένου να υποδυθεί τον ομοφοβικό, macho άντρα που ανακάλυψε ότι πάσχει από AIDS. Δίπλα του ο Λέτο υποδύεται την απρόσμενη βοηθό του Ρέιον, μια τρανσέξουαλ χρήστη ναρκωτικών και φορέα του ιού HIV.

Παρά το –όχι αδικαιολόγητο- γεγονός πως όλο αυτό το διάστημα τα media ασχολούνται με την μεταμόρφωση του ΜακΚόναχι από τον υπεργυμνασμένο πρωταγωνιστή του Magic Mike στον αγνώριστο οροθετικό του Dallas Buyers Club, η μεταμόρφωση του Λέτο είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή. Όχι απλά έχασε και εκείνος βάρος φτάνοντας τα 51 κιλά, αλλά δούλεψε πολύ σκληρά για να αποδώσει όσο πιο ειλικρινά μπορούσε τον ρόλο μιας τρανσέξουαλ φορέα του HIV, στο Ντάλας του 1980. Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει σε συνέντευξη του στο Out, όταν τον είχαν προσεγγίσει για το ρόλο, αυτό που τον ενδιέφερε ήταν να εξασφαλίσει πως «η ερμηνεία του θα ήταν ενός ατόμου που επέλεξε να ζήσει ως γυναίκα και όχι ως cross dresser. Υπάρχει αρκετός κόσμος που ακόμη δεν καταλαβαίνει τη διαφορά».

Την ταινία σκηνοθετεί ο Ζαν-Μαρκ Βαλέ, σκηνοθέτης του The Young Victoria, και του αγαπημένου μας C.R.A.Z.Y., μιας ακόμη ταινίας που προσέγγισε με ευαισθησία και ρεαλισμό την πραγματικότητα της LGBTQ κοινότητας.

Το “Dallas Buyers Club” προβάλλεται στις αίθουσες από τις 13 Μαρτίου από την Feel Good.