Χρηματοδοτούμενη θεραπεία γονιμότητας στην Ιρλανδία αποκλείει ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια

27/09/2023
από
Νέα διαθέσιμη θεραπεία γονιμότητας στην Ιρλανδία, η οποία χρηματοδοτείται από το κράτος, αποκλείει τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια δημιουργώντας ένα κλίμα σύγχυσης και απογοήτευσης.

Από την επόμενη εβδομάδα, άτομα και ζευγάρια στην Ιρλανδία που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί μέσω νέων τεχνολογιών αναπαραγωγής, θα μπορούν να επωφεληθούν από μία θεραπεία γονιμότητας που διαφορετικά μπορεί να ήταν απρόσιτη, χάρη σε ένα νέο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το κράτος.

Στα υποψήφια ζευγάρια θα χορηγηθεί δωρεάν ένας πλήρης κύκλος θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης ή CSI (ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος) σε ιδιωτική κλινική γονιμότητας.

Η κρατικά χρηματοδοτούμενη θεραπεία γονιμότητας στην Ιρλανδία θα προσφέρει δυνατότητες σε ζευγάρια που προηγουμένως αντιμετώπιζαν εμπόδια λόγω υψηλού κόστους.

Baby scan lit up in blue and pink

Ωστόσο, τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια και οι μόνες γυναίκες ασθενείς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περιορισμούς όσον αφορά τη θεραπεία γονιμότητας, καθώς οι ασθενείς που χρησιμοποιούν δότη σπέρματος ή ωαρίων δεν θα είναι υποψήφιοι για κρατική χρηματοδότηση.

Μιλώντας στην εφημερίδα Irish Examiner, η Sonia Kelly, η οποία βρίσκεται σε κουήρ  σχέση με τη σύντροφό της Tara, δήλωσε: «Υπέθεσα ότι θα έπρεπε να πληρώσουμε για το σπέρμα του δότη, αλλά δεν περίμενα ότι θα αποκλειόμασταν εντελώς».

Η Kelly δήλωσε ότι το να μάθει ότι δεν θα μπορούσε να τύχει της κρατικής χρηματοδότησης που θα άλλαζε τη ζωή της την πλήγωσε πολύ.

Περιέγραψε το ταξίδι της γονιμότητας ως «αγώνα δρόμου ενάντια στο ρολόι». «Σε βαραίνει πολύ βαριά. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να συνεχίσεις να προσπαθείς. Θα ράγιζε η καρδιά μας αν δεν κάναμε οικογένεια επειδή δεν θα μπορούσαμε να το αντέξουμε οικονομικά», είπε.

IVF Procedure

Μια άλλη ΛΟΑΤΚΙ+ γυναίκα που πόνταρε στην υπόσχεση της δωρεάν πρόσβασης στη θεραπεία γονιμότητας είναι η Shannon Muphy-Howard, η οποία δήλωσε στο δημοσίευμα: «Η σύζυγός μου και εγώ μαζεύαμε τα λεφτά τα τελευταία χρόνια. Ενθουσιάστηκα τόσο πολύ όταν άκουσα ότι η κυβέρνηση έδινε χρηματοδότηση για την εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά ο ενθουσιασμός μου μετατράπηκε γρήγορα σε απογοήτευση όταν συνειδητοποίησα ότι θα αποκλειόμασταν.

«Προσπαθώ να παραμείνω αισιόδοξη ότι τα επόμενα χρόνια, όταν θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την οικογένειά μας, οι κανόνες θα έχουν αλλάξει. Αλλά γιατί πρέπει να γίνει μετέπειτα κάτι τέτοιο;».

Ο υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας, Stephen Donnelly, δήλωσε ότι το νέο σύστημα χρηματοδότησης θα βοηθήσει τα ζευγάρια που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας με τη θεραπεία γονιμότητας.

Η Murphy-Howard επεσήμανε επίσης ότι αυτός ο αποκλεισμός των ζευγαριών ΛΟΑΤΚΙ+ μπορεί να στείλει λάθος μήνυμα με την αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική να βρίσκεται σε άνοδο.

«Εκτός από τον πόνο που προκαλεί το γεγονός ότι μένουμε εκτός αυτής της χρηματοδότησης, ενισχύει τη ρητορική των φανατικών και ομοφοβικών ανθρώπων που λένε ότι είμαστε κατώτεροι, ότι δεν έχουμε σημασία, ότι δεν πρέπει να υπάρχουμε», δήλωσε η ίδια.

«Ξέρω ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά δείχνει πόσο λίγη επίγνωση έχουν για το πώς είναι η ζωή των κουήρ ανθρώπων στην Ιρλανδία».
Δες και αυτό!