Χιλιάδες υπογραφές κατά των προσπαθειών του Τραμπ να σβήσει την τρανς ιστορία του Stonewall

06/03/2025
από
Πάνω από 25.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει μία έκκληση για επαναφορά της τρανς ιστορίας στην ιστοσελίδα του Stonewall, μετά από τη διαγραφή της από την κυβέρνηση Τραμπ.

Αναφορές σε τρανς και non-binary άτομα αφαιρέθηκαν από τη σελίδα του Εθνικού Μνημείου Stonewall, παρά το γεγονός ότι οι Μαύρες και μη λευκές τρανς γυναίκες ηγούνταν των ιστορικών εξεγέρσεων το 1969.

Η περιγραφή του μνημείου άλλαξε το ακρωνύμιο ΛΟΑΤΚ+ (LGBTQ+) σε ΛΟΑ (LGB), αφήνοντας έτσι εκτός τα τρανς και κουήρ άτομα. Τώρα αναφέρει μόνο τις λεσβίες, τα γκέι και bi άτομα στις αναφορές για το τι συνέβη μετά τις αστυνομικές επιδρομές στο Stonewall Inn στη Νέα Υόρκη.

Η αλλαγή αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των ιστορικών και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Ντόναλντ Τραμπ ότι προσπαθεί να «σβήσει την ιστορία μας». Μάλιστα, τον Φεβρουάριο εκατοντάδες κουήρ άτομα διαδήλωσαν έξω από το μπαρ Stonewall για να διαμαρτυρηθούν.

Το Stonewall Inn – το ΛΟΑΤΚΙ+ μπαρ όπου ξεκίνησαν οι ταραχές – είχε επίσης εκφράσει τη λύπη του για τη διαγραφή της ιστορίας του, λέγοντας ότι οι άνθρωποί του είναι «εξοργισμένοι και τρομοκρατημένοι».

«Αυτή η κραυγαλέα πράξη διαγραφής όχι μόνο διαστρεβλώνει την αλήθεια της ιστορίας μας, αλλά απαξιώνει επίσης την τεράστια συνεισφορά των τρανς ατόμων – ειδικά των μη λευκών τρανς γυναικών», συνέχισε εκπρόσωπος.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: το Stonewall αποτελεί τρανς ιστορία. Η Μάρσα Π. Τζόνσον, η Σίλβια Ριβέρα και αμέτρητα άλλα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα αγωνίστηκαν γενναία, και συχνά με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο, για να αντισταθούν στα καταπιεστικά συστήματα. Το θάρρος, η θυσία και η καθοδήγησή τους ήταν κεντρικής σημασίας για την αντίσταση που σήμερα γιορτάζουμε ως θεμέλιο του σύγχρονου κινήματος για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα».

Μετά τη διαδήλωση, δημιουργήθηκε ένα ψήφισμα, το οποίο προέτρεπε την κυβέρνηση να σταματήσει να διαγράφει την τρανς ιστορία, καθώς και την κληρονομιά της εξέγερσης, από τον ακτιβιστικό ιστότοπο Care2.

«Σε μια σοκαριστική και άδικη κίνηση, η Εθνική Υπηρεσία Πάρκων των Ηνωμένων Πολιτειών έχει διαγράψει κάθε αναφορά στα τρανς άτομα από την ιστορία της εξέγερσης του Stonewall», έγραψε εκπρόσωπος του Care2 στην αίτηση. Η αλλαγή αυτή «διαγράφει περαιτέρω τη συμβολή των τρανς ατόμων όπως η Marsha P Johnson και η Sylvia Rivera», πρόσθεσε.

«Αυτά τα θαρραλέα άτομα όχι μόνο συνέβαλαν στην εξέγερση, αλλά επίσης ίδρυσαν την οργάνωση Street Transvestite Action Revolutionaries, μια ομάδα αφιερωμένη στην υποστήριξη άστεγων τρανς νέων στη Νέα Υόρκη. Η διαγραφή της κληρονομιάς τους και [όλων] των τρανς ατόμων από αυτή την κομβική στιγμή της ιστορίας αποτελεί πράξη σκόπιμης βλάβης».

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές 26.790 άτομα έχουν υπογράψει το ψήφισμα, φτάνοντας πολύ κοντά στον στόχο των 30.000 υπογραφών.

«Τα τρανς άτομα αποτελούσαν πάντοτε κεντρικό κομμάτι του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να διαγραφούν από την ιστορία».




Δες και αυτό!