Η 8η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αλληλεγγύης για τα Ίντερσεξ άτομα, με σκοπό την ενίσχυση της ορατότητας των βιωμάτων της ίντερσεξ κοινότητας. 

Η συγκεκριμένη μέρα τιμά τα γενέθλια του Herculine Barbin. Το Barbin έζησε τον 19ο αιώνα στη Γαλλία και είναι το πρώτο ίντερσεξ άτομο που έγραψε μια αυτοβιογραφία. Το βιβλίο έγινε γνωστό μετά τη δημοφιλή μετάφραση από τον Michel Foucault. Σε αυτήν, το Barbin περιγράφει την κακοποίηση που βίωσε ως ίντερσεξ άτομο, και το πώς αναγκάστηκε να ζήσει εντός του έμφυλου διπόλου, σύμφωνα με την εξωτερική εμφάνιση – μια διαδικασία που βιώνουν πολλά ίντερσεξ άτομα μέχρι σήμερα. Αυτοκτόνησε το 1868 λόγω των πολλαπλών κακοποιήσεων που είχε υποστεί.

Tα ίντερσεξ ενήλικα άτομα είναι ευάλωτα στη βία, και μέχρι σήμερα πέφτουν θύματα έντονων εγκλημάτων μίσους. Ένα μόνο παράδειγμα είναι αυτό του 2015, όταν ένα ίντερσεξ άτομο στην Κένυα δολοφονήθηκε από τέσσερις άνδρες που είχε προσλάβει η ίδια του η οικογένεια.

Αυτή η διεθνής ημέρα έχει ως στόχο να επιστήσει την προσοχή στα βιώματα των μελών της ίντερσεξ κοινότητας, καθώς και να διατηρήσει στη συλλογική μνήμη τα εγκλήματα που πραγματοποιούνται σε βάρος της. Επίσης, η μέρα καλεί την κοινωνία να σταθεί στο πλευρό των ίντερσεξ ατόμων, δείχνοντας την αλληλεγγύη της. Σκοπός συνεχίζει να είναι η ανάγκη για προβληματισμό, ορατότητα και πολιτική δράση.

Γιόρτασε αυτή τη μέρα τιμώντας τα ίντερσεξ άτομα και σταματώντας την παθολογικοποίηση τους!


Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ Intersex Greece
Στοιχεία επικοινωνίας: 697 766 0860, [email protected]