Νέοι κανόνες, σχετικά με τη δωρεά αίματος από γκέι και bi άνδρες στην Αυστραλία, τέθηκαν σε ισχύ την Κυριακή (31 Ιανουαρίου 2021), μετά από την ανακοίνωσή τους από την υπηρεσία Lifeblood του Ερυθρού Σταυρού της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, οι γκέι και bi άνδρες θα μπορούν πλέον να δίνουν αίμα εάν απέχουν από το σεξ για τρεις μήνες – μια σημαντική μείωση από την προηγούμενη περίοδο αναμονής των δώδεκα μηνών.

Σύμφωνα με το ARCL, οι κανόνες σχετικά με τα τρανς άτομα έχουν ως εξής:

“Η πολιτική της Lifeblood επιτρέπει το φύλο να είναι αυτοπροσδιοριζόμενο. Αυτό επιτρέπει σε όλα τα άτομα να εγγραφούν στην υπηρεσία αιμοδοσίας με το φύλο με το οποίο αυτοπροσδιορίζονται. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές φυσικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, που ενδέχεται να αλλάξουν κατά τη φυλομετάβαση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα κάνουμε ορισμένες προσαρμογές στην αξιολόγηση του ατόμου και στη διαδικασία συλλογής αίματος. Επιπλέον, οι τρανς δότριες/τες θα αναβληθούν από τη δωρεά, αν έχουν κάνει σεξ με έναν άνδρα, ή με ένα τρανς άτομο, τους τελευταίους 3 μήνες. Αυτό ισχύει για δωρήτριες/τές που είναι είτε τρανς γυναίκες είτε τρανς άντρες.” 

Οι αλλαγές χαρακτηρίστηκαν ανεπαρκείς

Ο Rodney Croome, υποστηρικτής της ισότητας του αίματος για την LGBTQ ομάδα just.equal, δήλωσε στο Ladbible αυτήν την εβδομάδα:

“Για να εξαλειφθούν οι διακρίσεις και να αυξηθεί η παροχή ασφαλούς αίματος, η Αυστραλία πρέπει να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση για τη δωρεά αίματος, που να ελέγχει την ατομική σεξουαλική επικινδυνότητα, αντί για το φύλο του σεξουαλικού συντρόφου. Οι σημερινές κυβερνήσεις, τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν δεσμευτεί να αντικαταστήσουν τις ομοφυλοφιλικές απαγορεύσεις αίματος, με την ατομική αξιολόγηση κινδύνου, και είναι καιρός για την Αυστραλία να κάνει το ίδιο.

“Ζητούμε από την Αυστραλιανή Υπηρεσία Του Ερυθρού Σταυρού Lifeblood να μην προχωρήσει σε μια πολιτική που οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες χαρακτηρίζουν “παράλογη και αβάσιμη” και να υιοθετήσουν μια πολιτική που να βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία.” 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Στην Αυστραλία οι 3 μήνες θεωρούνται πολλοί, πριν ήταν 12 μήνες…και εδώ στο Ελλαδιστάν δε μπορεί κάποιος αν έχει κάνει έστω και μια φορά ομοφυλοφιλικό σεξ από το 1977!

Comments are closed.