Η αλλαγή πολιτικής που αναμένεται το 2021 θα επιτρέψει σε γκέι και bi άνδρες, που διατηρούν μακροχρόνιες σχέσεις να να χαρίσουν το δώρο του αίματος.

Οι γκέι και οι bi άνδρες θα είναι σε θέση να δώσουν αίμα πιο εύκολα, από το επόμενο καλοκαίρι, μετά από μια αλλαγή πολιτικής-ορόσημο, ανακοίνωσε η υπηρεσία αίματος NHS. Η κίνηση έγινε δεκτή από τις ακτιβιστικές ομάδες, που αγωνίστηκαν να ανατρέψουν τους κανόνες που «διαιωνίζουν την ανισότητα.»

Άνδρες σε μακροχρόνια σχέση με τον σύντροφό τους θα είναι σε θέση να δώσουν αίμα από το επόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με το NHS Blood and Transplant (NHSBT). Οι κανόνες απαιτούν, επί του παρόντος, από όλους τους άνδρες που είχαν σεξουαλική επαφή με άντρες, να απέχουν από το σεξ για τρεις μήνες (αν δεν έχουν μόνιμο ερωτικό σύντροφο), ώστε να μπορούν να δώσουν αίμα.

Η αλλαγή της πολιτικής θα σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις κινδύνου για τους δότες θα διεξάγονται σε ατομική και όχι σε πληθυσμιακή βάση. Αυτό σημαίνει, ότι όποιος έχει τον ίδιο σεξουαλικό σύντροφο για περισσότερο από τρεις μήνες θα είναι σε θέση να κάνει δωρεά, εάν δεν υπάρχει γνωστή έκθεση σε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη και δε λαμβάνει αγωγή για τον ιό του HIV (PreP ή PEP), δήλωσε το NHSBT.

Το ερωτηματολόγιο για τον έλεγχο υγείας θα περιλαμβάνει νέους δείκτες που θα βασίζονται στη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης του εάν ένας δότης εμφανίζει σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου, όπως να έχει πολλούς ερωτικούς συντρόφους, ή να συμμετέχει σε «chemsex» – να κάνει σεξ ενώ βρίσκεται υπό την επήρεια διεγερτικών.

Οι ακτιβιστικές ομάδες χαιρέτησαν την απόφαση, με τον Ethan Spibey, τον ιδρυτή της ομάδας πίεσης FreedomToDonate, να δηλώνει:

“Πριν από σχεδόν έξι χρόνια, η ομάδα εθελοντών μας ξεκίνησε να ξαναγράφει τους κανόνες, που είχαν διαιωνίσει την ανισότητα και εμπόδιζαν χιλιάδες δυνητικά ασφαλείς δωρητές να δωρίσουν αίμα. Σήμερα, καλωσορίζουμε μια πρωτοποριακή νέα πολιτική και είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ θα μπορούν να χαρίσουν με ισονομία το δώρο του αίματος.” 

Πρόσθεσε, ότι η αλλαγή της πολιτικής θα επιτρέψει την εκπλήρωση του «δυναμικού τόσων πολλών ασφαλών δοτών», σημειώνοντας ότι η υπηρεσία αίματος είχε ανακοινώσει στις αρχές του 2020 ότι χρειαζόταν 68.000 νέες/νέους δότες.

Ο Δρ. Michael Brady, διευθυντής ιατρικής στο Terrence Higgins Trust, χαιρέτισε την κίνηση:

«Το Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοστατεί στο να διασφαλίσει ότι η αιμοδοσία είναι πιο συμπεριληπτική και σήμερα θα επιτρέψει σε πολλούς περισσότερους ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και άλλους άνδρες που κάνουν σεξ με άντρες να δωρίσουν αίμα.»

Πρόσθεσε ότι υπάρχει «σίγουρα περισσότερη δουλειά» για να γίνει και η φιλανθρωπική του οργάνωση «θα συνεχίσει να εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η υπηρεσία αιμοδοσίας γίνεται χωρίς αποκλεισμούς και βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία» , σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί για τους πρώην χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών μεταξύ άλλων.

Η Su Brailsford, γιατρός και αναπληρώτρια διευθύντρια του NHSBT, η οποία επιβλέπει τις αιμοδοσίες στην Αγγλία και τις μεταμοσχεύσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε:

“Είμαστε περήφανοι που έχουμε την ασφαλέστερη παροχή αίματος στον κόσμο και είμαι στην ευχάριστη θέση να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι αυτές οι νέες αλλαγές στην επιλογή των δοτών θα διατηρήσουν το αίμα εξίσου ασφαλές.” 

Χαλάρωση της νομοθεσίας για την αιμοδοσία στη Βόρεια Ιρλανδία

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Και στην Ελλάδα τόσα χρόνια, όσοι έχουν “συνευρεθεί τουλάχιστον μια φορά ερωτικά με άτομο του ίδιου φύλου από το 70 κάτι” αποκλείονται κατευθείαν..Ελπίζω κάποια στιγμή και εδώ να αλλάξει αυτό

Comments are closed.