Το Birmingham Pride θα επιτρέψει στην ένστολη αστυνομία να παρελάσει, παρά τις εκκλήσεις για απαγόρευση.

Εν όψει του Birmingham Pride, που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο (24 και 25 Σεπτεμβρίου), ο βετεράνος αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Peter Tatchell ζήτησε την πλήρη απαγόρευση της συμμετοχής της αστυνομίας με στολή, ή με αστυνομικά πανό. Ο Tatchell υποστήριξε ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται στην αστυνομία να παρελαύνει με στολή, λόγω του ότι ο αρχηγός της αστυνομίας των West Midlands, Sir David Thompson, αρνήθηκε να απολογηθεί για τη δίωξη της ΛΟΑΤ+ κοινότητας που έχει προηγηθεί στο παρελθόν.

Είπε: «Μέχρι να ζητήσει συγγνώμη, η αστυνομία δεν είναι ευπρόσδεκτη. Δεν υπάρχει συγγνώμη, δεν υπάρχει συμμετοχή. Οι μεμονωμένοι αξιωματικοί μπορούν να παρελαύνουν με πολιτικά ρούχα, αλλά όχι η αρχή ως θεσμός».

Η αστυνομία δεν έχει ζητήσει συγγνώμη

Ο Tatchell κάλεσε στον Thompson να ζητήσει συγγνώμη και ισχυρίστηκε ότι το συγκεκριμένο σώμα της αστυνομίας ήταν κάποτε “μία από τις πιο ομοφοβικές δυνάμεις στη Βρετανία”.

Και πρόσθεσε: «Ενώ δεν είστε υπεύθυνοι για λάθη του παρελθόντος, είστε επικεφαλής του σώματος, που μας έκανε κυνήγι μαγισσών. Τις δεκαετίες πριν από την πλήρη αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, που έγινε μόλις το 2003, οι αξιωματικοί των West Midlands συνέλαβαν τεράστιους αριθμούς ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών, παρά τη συναινετική συμπεριφορά, και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν θύματα. Ήταν μια από τις πιο ένθερμα ομοφοβικές αστυνομικές δυνάμεις στη χώρα, με αριθμούς συλλήψεων πάνω από τον εθνικό μέσο όρο».

Ο Thompson απάντησε στον Tatchell ως εξής: «Είναι δύσκολο για μένα να ζητήσω συγγνώμη για τους αξιωματικούς που επιβάλλουν τον νόμο, ακόμα κι αν αυτά τα αδικήματα σήμερα φαίνονται αρκετά αποκρουστικά».

Η θέση του Birmingham Pride Festival

Ο διευθυντής του Birmingham Pride Festival, Lawrence Barton, δήλωσε στο PinkNews ότι παρά τις εκκλήσεις του Tatchell, οι διοργανωτές αποφάσισαν να επιτρέψουν στους ένστολους αστυνομικούς να συμμετάσχουν στην πορεία.

«Μετά από συνεχείς και μακροχρόνιες συζητήσεις με τον αρχηγό και τον αξιωματικό υπεύθυνο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα της αστυνομίας, καθώς και με άλλους στην κοινότητα, αποφασίσαμε, για φέτος, να επιτρέψουμε στους αξιωματικούς να επιλέξουν, ως άτομα, εάν επιθυμούν να λάβουν μέρος στο Pride με στολή ή με καθημερινά ρούχα», είπε ο Barton.

«Η αναπληρώτρια αρχηγός αστυφύλακας μου έχει εκφράσει, την επιθυμία της να συνεργαστεί με όλες τις οργανώσεις του Pride στο Ηνωμένο Βασίλειο και, πιστεύω ότι έχει ήδη έρθει σε επαφή με μέλη του UK Pride Organizers Network (UKPON).

«Δε θεωρώ ότι το ζήτημα γύρω από την αστυνόμευση έχει ολοκληρωθεί πλήρως και θα απαιτήσει περαιτέρω διαβούλευση και συζήτηση με [την αστυνομία των West Midlands] και την ευρύτερη κοινότητα τους επόμενους μήνες». 

Ο Barton δήλωσε ότι κατά την άποψή του ο «ανοιχτός διάλογος» είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε.

«Κατανοούμε ότι άλλες πόλεις επέλεξαν να μην παρευρίσκεται η αστυνομία με στολή. Είμαστε ικανοποιημένοι που το Birmingham Pride αναγνωρίζει ότι το Birmingham είναι ένα μέρος, όπου θέλουμε να γιορτάσουμε και να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά, και όχι να δημιουργήσουμε εμπόδια».

Τι λέει η αστυνομία;

Ο αρχιφύλακας Thompson είπε στο PinkNews: “Η αστυνομία των West Midlands στοχεύει να είναι χωρίς αποκλεισμούς, ώστε όλοι να μπορούν να δουν ότι μπορούν να παίξουν ρόλο στο σώμα μας. Είμαστε διαφορετικοί με πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο προσωπικό. Συμμετέχουμε στο Pride στο Birmingham, γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι έχουμε μια δύναμη που υποστηρίζει το ΛΟΑΤΚΙ+ προσωπικό και θέλει να προσφέρει καλές υπηρεσίες.”

Μερικά δεδομένα…

Τον Ιούλιο, ακτιβιστές άσκησαν επιτυχώς πιέσεις στο Pride στο Λονδίνο για να απαγορεύσει τους ένστολους αστυνομικούς. Έχοντας αντισταθεί για χρόνια σε τέτοιες εκκλήσεις, οι διοργανωτές είπαν: «Συμφωνούμε ότι η στολή της αστυνομίας υπονομεύει αυτήν την ισορροπία και ως εκ τούτου είμαστε σύμφωνοι ότι δεν πρέπει να εμφανίζεται στην παρέλασή μας». Επιτράπηκε στους αξιωματικούς να παρελαύνουν με απλά ρούχα.

Το 2021 σημειώθηκε μια ανησυχητική άνοδος των εγκλημάτων μίσους κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο Birmingham. Σύμφωνα με το Freedom of Information που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της αστυνομίας των West Midlands, μόνο τον Ιούνιο του 2021 καταγράφηκαν 181 ομοφοβικά αδικήματα.

Αυτός ο αριθμός είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και οι στατιστικές δείχνουν επίσης μια συνολική αύξηση των καταγεγραμμένων εγκλημάτων μίσους, με 1.207 τον Ιούνιο του 2021, σε σύγκριση με 530 το 2019.