Pride Λονδίνου: Θα επιτρέψει τη συμμετοχή της αστυνομίας για το 2021

05/03/2021
από
Pride Λονδίνου, αστυνομία

Το Pride του Λονδίνου καταψήφισε πρόταση αποκλεισμού της μητροπολιτικής αστυνομίας από τη συμμετοχή της στην ετήσια παρέλαση υπερηφάνειας, μετά από εκκλήσεις της επιτρόπου και τη στήριξη του γραφείου του δημάρχου, ώστε να επιτραπεί στις/στους αξιωματικούς να παρελάσουν.

Pride Λονδίνου, αστυνομία
Pride στο Λονδίνο το 2017. Φωτογραφία: Jack Taylor / Getty Images

Το σώμα της αστυνομίας, όπως και κάθε άλλη οργάνωση, μπορεί να υποβάλει αίτηση για συμμετοχή στην παρέλαση του Pride του Λονδίνου για το 2021, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σκέφτηκαν αρχικά να αποτρέψουν ενεργά τη συμμετοχή της αστυνομίας στο Pride του Λονδίνου, και φέτος, μετά από εκκλήσεις του κόσμου, αλλά ειδικά μετά το αποκορύφωμα των διαδηλώσεων σχετικών με το κίνημα Black Lives Matter του περασμένου έτους.

Το Pride του Λονδίνου έλαβε εκατοντάδες επιστολές και μηνύματα, σε μια εκστρατεία στο Twitter, που επισημαίνει παραδείγματα θεσμικού ρατσισμού από το αστυνομικό σώμα και απαιτώντας τον αποκλεισμό της ΛΟΑΤ+ ομάδας της μητροπολιτικής αστυνομίας από την παρέλαση. Η οργάνωση κλήθηκε να κάνει περισσότερα και να διαμαρτυρηθεί πιο έντονα για τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι εθνοτικές μειονότητες.

Παρόμοια αιτήματα έχουν γίνει και για άλλες εκδηλώσεις Pride σε όλο τον κόσμο, με το Toronto Pride να απαγορεύει στους ένστολους αξιωματικούς να συμμετέχουν στην παρέλαση το 2019, αλλά τα μέλη του Sydney Mardi Gras να ψηφίζουν τον περασμένο Δεκέμβριο για να επιτρέψουν στις/στους αξιωματικούς να συμμετάσχουν.

Καθώς η παρέλαση του περασμένου έτους ακυρώθηκε, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού, το συμβούλιο του Pride του Λονδίνου αποφάσισε το σώμα της αστυνομίας να υποβληθεί σε πολύμηνο πρόγραμμα εμπλοκής και προσέγγισης με την ομάδα εθελοντισμού να αντιμετωπίζουν το ζήτημα.

Η συμβουλευτική επιτροπή της κοινότητας ζήτησε ανατροφοδότηση από διάφορες ομάδες για αρκετές εβδομάδες, και συνέστησε σε μια έκθεση, ότι η αστυνομία δε θα επιτρέπεται να διαδηλώσει ως ομάδα στην παρέλαση. Η έκθεση σημείωσε, ότι ενώ κάθε ΛΟΑΤ άτομο είχε το δικαίωμα να συμμετάσχει στην παρέλαση, δε συμμερίζεται το δικαίωμα αυτό κάθε οργανισμός.

Η συμβουλευτική επιτροπή της κοινότητας έχει επικρίνει στο παρελθόν το Pride του Λονδίνου, για το ότι δεν ήταν αρκετά «χωρίς αποκλεισμούς», ενώ η Stonewall έχει αποχωρήσει από την παρέλαση το 2018, λόγω της αντιληπτής έλλειψης ποικιλομορφίας της διαοργάνωσης του Pride.

Προ της ψηφοφορίας, η επίτροπος της μητροπολιτικής αστυνομίας, Cressida Dick, (που είναι και η πρώτη ανοιχτά λεσβία γυναίκα στη θέση αυτή) έγραψε στο διοικητικό συμβούλιο του Pride να επιτρέψει στο σώμα της αστυνομίας να συμμετάσχει στην παρέλαση.

Στην επιστολή, που στάλθηκε αποκλειστικά στη Guardian, η πιο ανώτερη αστυνομικός της Βρετανίας έγραψε:

«Για εμάς, το Pride του Λονδίνου είναι κάτι που είμαστε περήφανοι να βρισκόμαστε στο κέντρο του. Είναι μια γιορτή των δικών μας ΛΟΑΤΚ+ υπαλλήλων και προσωπικού, συναδέλφων και φίλων, και μια σημαντική στιγμή στο ημερολόγιό μας.

«Κατανοώ ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης, που είχατε με τις/ους συναδέλφους μου επικεντρώθηκε στη σχέση της μητροπολιτικής αστυνομίας με τις μαύρες κοινότητες του Λονδίνου. Ως Επίτροπος, έχω δύο βασικές προτεραιότητες: την καταπολέμηση της βίας, και την αύξηση της εμπιστοσύνης του κοινού στη μητροπολιτική αστυνομία, ιδίως την εμπιστοσύνη των Μαύρων κοινοτήτων. Αυτοί ήταν οι βασικοί μου τομείς εστίασης από την αρχή της θητείας μου, και παραμένουν έτσι.»

Η Guardian ενημερώθηκε ότι το Pride του Λονδίνου πραγματοποίησε, επίσης, συναντήσεις με το γραφείο του δημάρχου για το θέμα. Οι αξιωματικοί της μητροπολιτικής αστυνομίας ήταν παρούσες/όντες σε αυτές τις συναντήσεις, όπου το διοικητικό συμβούλιο παρουσίασε έναν κατάλογο αλλαγών, που ήθελαν να δουν να εφαρμόζονται από το σώμα. Το Pride του Λονδίνου δέχτηκε μια πρόσκληση για να ενημερώσει τη μητροπολιτική αστυνομία σχετικά με την ποικιλομορφία και τη συμπερίληψη της στρατηγικής «Stride» με την προϋπόθεση ότι θα είναι σε θέση να εμπεριέξει φωνές από άλλες κοινότητες στη διαδικασία.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Pride του Λονδίνου έκαναν ψηφοφορία σχετικά με το εάν θα απαγορεύσουν, ή όχι στη μητροπολιτική αστυνομία να συμμετέχει στην παρέλαση τον Δεκέμβριο, η οποία αργότερα επικυρώθηκε.

Εκπρόσωπος του Pride του Λονδίνου είπε:

«Τα αποτελέσματα των συζητήσεων με τις κοινότητες ήταν ανάμικτα. Πολλά άτομα ήταν σαφή ότι ο αποκλεισμός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να δείξουμε αλληλεγγύη. Άλλα θεώρησαν ότι ο αποκλεισμός των ΛΟΑΤ+ ατόμων από το Pride δεν ευθυγραμμίζεται με την συμπεριληπτική φύση και τις αξίες του Pride και δίνει, επίσης, στις δεξιές και τις ρατσιστικές ομάδες μια ανεπιθύμητη πλατφόρμα, επικεντρωμένη στην απόφαση που έχει ληφθεί, και στην «απάντηση του Pride», παρά στις ζωές και τις εμπειρίες, συγκεκριμένα, των Μαύρων ατόμων.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι, προς το παρόν, είναι καλύτερο να εργαστούμε σε μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς με την Αστυνομία, για να φέρουμε τις ευρύτερες ΛΟΑΤ+ κοινότητες κοντά, να υψώσουμε ανάστημα, να συζητήσουμε, να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες, και να εργαστούμε για την επίτευξη της θεσμικής και συστημικής αλλαγής που απαιτείται, για να διασφαλιστεί ότι η αστυνόμευση στη μεγάλη μας πόλη είναι δίκαιη.» 

Εκπρόσωπος του γραφείου του δημάρχου του Λονδίνου είπε:

«Ο δήμαρχος χαιρετίζει την απόφαση του Pride του Λονδίνου να επιτρέψει στη μητροπολιτική αστυνομία να υποβάλει αίτηση για την επόμενη παρέλαση. Ο δήμαρχος είναι αποφασισμένος να κάνει ό, τι μπορεί για να αντιμετωπίσει όλες τις μορφές διακρίσεων σε όλο το Λονδίνο και πρόσφατα δημοσίευσε ένα σχέδιο δράσης με σκοπό τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των μαύρων κοινοτήτων στην αστυνομία.

«Ο δήμαρχος πιστεύει ότι όλοι οι ΛΟΑΤΚΙ+ Λονδρέζοι πρέπει να είναι σε θέση να διαδηλώσουν στο Pride και είναι σωστό οι αστυνομικοί και το αστυνομικό ΛΟΑΤΚ+ προσωπικό του, να μπορούν να συμμετέχουν στην παρέλαση – όπως κάνουν κάθε χρόνο.»




Δες και αυτό!