Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είναι η δεύτερη πιο στοχοποιημένη ομάδα για το 2022, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, για τα εγκλήματα μίσους στην Ιρλανδία, που δημοσιεύτηκε από την Gardaí.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε από την An Garda Síochána σήμερα, 22 Μαρτίου, σημειώθηκε αύξηση 29% στον αριθμό των εγκλημάτων μίσους και των περιστατικών που σχετίζονται με το μίσος, που αναφέρθηκαν στην Ιρλανδία το 2022, σε σύγκριση με πέρυσι.

Όπως αναφέρεται λεπτομερώς στην έκθεση, ο συνολικός αριθμός των εγκλημάτων μίσους και των περιστατικών που σχετίζονται με μίσος, που αναφέρθηκαν στη χώρα είναι 582 για το 2022, χωρισμένος σε 510 εγκλήματα μίσους και 72 περιστατικά που σχετίζονται με μίσος (αλλά δεν χαρακτηρίζονται ως έγκλημα). Συγκριτικά, ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων περιστατικών το 2021 ανέρχεται σε 448.

Το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών σημειώθηκε στη Μητροπολιτική Περιφέρεια του Δουβλίνου, με το 47% των εγκλημάτων μίσους και των περιστατικών που σχετίζονται με το μίσος να αναφέρονται σε αυτήν την περιοχή. Τα κίνητρα μεροληψίας για τα περιστατικά καταγράφηκαν επίσης από την An Garda Síochána, με τα πιο διαδεδομένα να είναι η φυλή (32%), ακολουθούμενη από τον σεξουαλικό προσανατολισμό (22%) και την εθνικότητα (21%).

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ήταν η δεύτερη πιο στοχοποιημένη ομάδα στην Ιρλανδία μετά τις φυλετικές μειονότητες, με εγκλήματα μίσους εναντίον μελών της κοινότητας να αναφέρονται σχεδόν σε μηνιαία βάση.

 Η πρόεδρος του NXF, Anna Nolan, σχολίασε την πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση λέγοντας: «Αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία επιβεβαιώνουν όσα μας αναφέρει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητά μας εδώ και αρκετό καιρό, δηλαδή μια απότομη αύξηση των συχνά βίαιων επιθέσεων μίσους. Χρειαζόμαστε συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους, καθώς και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση της χρόνιας ανεπαρκούς αναφοράς εγκλημάτων μίσους κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας».

Πρόσθεσε: «Πρέπει επίσης να αρχίσουμε επιτέλους να κρατάμε διαδικτυακές πλατφόρμες λογοδοσίας για τον πολλαπλασιασμό του μίσους και της εξτρεμιστικής παραπληροφόρησης, τα οποία, όπως μπορούμε να δούμε, έχουν άμεσες συνέπειες στον πραγματικό κόσμο».

Ο Pádraig Rice, Διευθυντής Πολιτικής και Έρευνας για την LGBT Ireland σχολίασε: «Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα θα πρέπει να είναι μια έκκληση αφύπνισης για την κυβέρνηση και την An Garda Síochána. Πρέπει επειγόντως να δούμε την εισαγωγή μιας ισχυρής νομοθεσίας για τα εγκλήματα μίσους».