Αυτό είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο hashtag της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

21/12/2020
από
Hashtag, Twitter, 2020, τρανς δικαιώματα
Τρανς άτομα και οι υποστηρίκτριες/στές τους στην πλατεία του Κοινοβουλίου όπου διαμαρτύρονται για πιθανές αλλαγές στον νόμο περί αναγνώρισης των φύλων στις 4 Ιουλίου 2020, Λονδίνο, Photo: Wiktor Szymanowicz - Barcroft Studios / Getty Images

Το hashtag «τα τρανς δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα» (trans rights is human rights) σημείωσε τεράστια αύξηση στο Twitter κατά τη διάρκεια του 2020, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της πλατφόρμας.

Το Twitter κυκλοφόρησε λεπτομέρειες για τα hashtag, τις τάσεις και τα θέματα με τα περισσότερα tweet καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 – και τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα των τρανς ατόμων.

Hashtag, Twitter, 2020, τρανς δικαιώματα
Τρανς άτομα και οι υποστηρίκτριες/στές τους στην πλατεία του Κοινοβουλίου όπου διαμαρτύρονται για πιθανές αλλαγές στον νόμο περί αναγνώρισης των φύλων στις 4 Ιουλίου 2020, Λονδίνο, Photo: Wiktor Szymanowicz – Barcroft Studios / Getty Images

Τα κοινωνικά μέσα είναι συχνά ένας τοξικός χώρος για τους τρανς ανθρώπους, με πολλά άτομα να χρησιμοποιούν τις διαδικτυακές τους πλατφόρμες τους, για να κατευθύνουν το μίσος και τις διακρίσεις σε βάρος περιθωριοποιημένων ομάδων, αλλά οι στατιστικές δείχνουν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων είναι διατεθειμένος να μιλήσει υπέρ των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που κυκλοφόρησαν από το Twitter, το hashtag «τα τρανς δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα» (trans rights is human rights) σημείωσε άνοδο κατά 557% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθιστώντας το συγκεκριμένο hashtag το ταχύτερα αναπτυσσόμενο hashtag της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Υπήρξε, επίσης, μια σημαντική αύξηση κατά 20% στον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιεί το emoji του ουράνιου τόξου – που χρησιμοποιείται συνήθως και από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Το hashtag «οι ζωές των τρανς ατόμων έχουν σημασία» (trans lives mater) αυξήθηκε στη χρήση κατά 113%. Παρομοίως, η φράση «οι ζωές όλων των Μαύρων ατόμων έχουν σημασία» (all Black lives matter), το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για να δείξει υποστήριξη σε ΛΟΑΤΚΙ+ Μαύρα άτομα, που μερικές φορές βρίσκονται στο περιθώριο της δημόσιας συζήτησης, όπου αυξήθηκε κατά 112%.

Το hashtag «οι ζωές των τρανς Μαύρων ατόμων έχουν σημασία» (Black trans lives mater) αυξήθηκε, επίσης, σημαντικά το 2020, κατά 108%, ενώ το hashtag “LGBTQ” αυξήθηκε κατά 49% στη χρήση.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το πιο χρησιμοποιούμενο hashtag στο Twitter για το 2020 ήταν το “COVID-19”, με το «οι ζωές των Μαύρων ατόμων έχουν σημασία» (Black Lives Matter) να έρχεται στη δεύτερη θέση, ενώ ο George Floyd ήταν το πρόσωπο που συζητήθηκε περισσότερο το 2020, μετά τον Trump και τον Biden, που αγωνίστηκαν στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου των Η.Π.Α. Tο hashtag “μένουμε σπίτι” (stay home), πάλι κάτι σχετικό με την παγκόσμια πανδημία, ακολουθεί στην τρίτη θέση.
Δες και αυτό!