Αθλήτρια απαντά στα τρανσφοβικά σχόλια που δέχθηκε για τη νίκη της σε αγώνα στίβου

06/06/2024
από
Η Βερόνικα Γκαρσία, μια 16χρονη τρανς αθλήτρια λυκείου, μίλησε και κάλεσε τους ανθρώπους να είναι πιο ευγενικοί, αφού αποδοκιμάστηκε επειδή κέρδισε έναν αγώνα στίβου.

Λίγες μέρες πριν, η Γκαρσία, η οποία φοιτά στο East Valley High School στο Αϊντάχο, έγινε η πρώτη ανοιχτά τρανς αθλήτρια που κατέλαβε την πρώτη θέση στον αγώνα 400 μέτρων κοριτσιών της Πολιτείας στο πρωτάθλημα στίβου στην Τακόμα.

Η Βερόνικα Γκαρσία κατάφερε να κερδίσει την κούρσα με χρόνο 55,75 δευτερόλεπτα, ένα ολόκληρο δεύτερο πιο γρήγορα από εκείνη που τερμάτισε δεύτερη.

Το κατόρθωμά της, το οποίο θα έπρεπε να είχε γιορταστεί με επευφημίες και συγχαρητήρια μηνύματα, αντ’ αυτού αντιμετωπίστηκε με χλευασμούς και τρανσφοβικά σχόλια.

Το περιστατικό ακολουθεί στενά ένα παρόμοιο που έλαβε χώρα τον Μάιο, όταν η τρανς αθλήτρια Έιντεν Γκάλαχερ αντιμετώπισε σκληρές αποδοκιμασίες και εχθρικές συμπεριφορές από τους παρευρισκόμενους, αφού κέρδισε ένα χρυσό και ένα ασημένιο στο πολιτειακό πρωτάθλημα.

Όταν ανέβηκε στο βάθρο για να παραλάβει το χρυσό της μετάλλιο, μια φωνή από το πλήθος φώναξε «δεν είναι κορίτσι».

Η ψυχρή αντίδραση και η έλλειψη συγχαρητηρίων από τους συνομηλίκους της «πόνεσε κάπως», δήλωσε η Γκαρσία στην εφημερίδα The Spokesman-Review.

«Υποθέτω ότι ίσως περίμενα μια ευγενή άμιλλα, επειδή επευφημούσα τους υπόλοιπους όταν κλήθηκαν. Οπότε υποθέτω ότι περίμενα να μου το ανταποδώσουν, αλλά δεν το έκαναν».

Η συμμετοχή των τρανς αθλητών σε αγώνες συνεχίζει να αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα με ακροδεξιές προσωπικότητες όπως η Ράιλι Γκέινς και η Κέιτλιν Τζένερ να τάσσονται κατά της συμπερίληψής τους.

Η συζήτηση γύρω από το θέμα έχει δει πολλά αθλήματα να επικαιροποιούν τις πολιτικές τους για τη «συμμετοχή και τη συμπερίληψη» με τρόπους που ουσιαστικά απαγορεύουν την ύπαρξη των τρανς αθλητών στις διοργανώσεις τους.

Η Γκαρσία δήλωσε για τη συμμετοχή της στον γυναικείο αθλητισμό: «Είμαι απλώς μια έφηβη. Μακάρι οι άνθρωποι να το θυμόντουσαν αυτό».

Μετά τη νίκη της Γκαρσία, η Γκέινς έκανε μια ανάρτηση στο Twitter/X σε μια προσπάθεια να υποτιμήσει το επίτευγμα της νεαρής κοπέλας.

«Στην Ουάσιγκτον και το Όρεγκον την περασμένη εβδομάδα, το γρηγορότερο “κορίτσι” σε κάθε πολιτεία ήταν ένα αγόρι», έγραψε στη λεζάντα ενός βίντεο από τον αγώνα, το οποίο προκάλεσε σχόλια γεμάτα μίσος από τους ακολούθους της.

Ο αθλητικός διευθυντής του East Valley, Έρικ Βερμάιρ, τον οποίο η Γκαρσία χαρακτήρισε ως έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της, δήλωσε σχετικά με τις αντιδράσεις: «Ανεξάρτητα από την κατάσταση, αυτό εξακολουθεί να είναι ένα παιδί.

«Είναι μια πολωτική κατάσταση, αλλά πρέπει να υποστηρίξουμε τα παιδιά. Αυτό κάνουμε στην εκπαίδευση».

Η Γκαρσία δήλωσε ότι έχει συνηθίσει να υφίσταται διακρίσεις επειδή είναι τρανς, με πολλές από τις προσβολές που δέχεται να προέρχονται από ενήλικες.

Η 16χρονη, η οποία ξεκίνησε τη φυλομετάβαση της πέρυσι, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «εύκολες απαντήσεις» για τη συμπερίληψη των τρανς ατόμων στον αθλητισμό, αλλά εξήγησε ότι ο σεβασμός πρέπει να είναι η προτεραιότητα, ανεξάρτητα από τις απόψεις των ανθρώπων.

«Είμαι απλώς μια έφηβη. Είναι άλλο πράγμα αν θέλεις να υπερασπιστείς οτιδήποτε, αλλά το μήνυμά σου ξεφουσκώνει όταν αρχίζεις να προσβάλλεις», είπε. «Από τη στιγμή που αρχίζεις να παρενοχλείς τα τρανς άτομα, τότε νομίζω ότι το μήνυμά σου αρχίζει να καταρρέει.

«Τουλάχιστον, δείξτε μας σεβασμό, γιατί νομίζω ότι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει ο καθένας είναι, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνετε γιατί είμαστε τρανς, το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να είστε ευγενικοί μαζί μας. Η καλοσύνη πάει πολύ μακριά».
Δες και αυτό!